Ljubav na prvi pogled ipak postoji! Proveli smo tri dana u Riječkom prstenu koji je stvoren za stvaranje novih uspomena

Riječki prsten
piše Putni Kofer

Zatvorite oči i na trenutak zamislite netaknutu prirodu koja vas okružuje, očarani ste laganim mirisnim povjetarcem i toplim zrakama sunca. Na samo nekoliko kilometara nalaze se brojne povijesne utvrde koje vas vode na putovanje kroz povijest. Tu su i živopisni pogledi koji pucaju na najljepše prirodne atrakcije, kristalno čisto more, bijeli pijesak, mediteransko bilje, nevjerojatne plaže koje ne želite napustiti i tradicionalna jela koja se prenose generacijama. Dopustite da vas zaokupi ljepota i prepustite se trenutku jer sve vas to čeka u Rijeci i prekrasnom Riječkom prstenu u kojeg se lako zaljubiti na prvi pogled!

PONOSNI ČUVAR GROBNIŠĆINE: STARI FRANKOPANSKI KAŠTEL POSJETITELJE VODI NA PUTOVANJE KROZ POVIJEST

U zaleđu grada Rijeke, podno Gorskog kotara smjestio se stari grad Grobnik u kojem caruje jedan od najočuvanijih frankopanskih kaštela. Smješten na 466 metara visokom brdu između Grobničkog polja i rijeke Rječine budno prati svaki korak stanovnika, a s njega se pruža predivan pogled na Kvarner, otoke Krk i Cres te na planinu Učku. Izgrađen je oko tisućite godine na rimskim temeljima u obliku trokuta, u njegovu dvorištu nalazi se gotički bunar s uklesanim grbovima Frankopana i knezova Krbavskih iz 15. stoljeća, a u neposrednoj blizini i župna crkva sv. Filipa i Jakova koja datira iz davne 1105. godine. Mjesto je to na kojem se čuva bogata povijest i brojne legende od kojih je najpoznatija bitka s Tatarima iz 12. stoljeća. Iako do danas nema vjerodostojnih dokaza da se bitka ikada dogodila, stara predaja govori da su Tatari došli na Grobničko polje gdje ih je dočekala vojska i porazila ih.

Život na Grobniku ipak se malo razlikuje od života u velikim gradovima, a već na prvom koraku susrećemo stanovnike koji kažu da svoj stari gradić ne bi mijenjali ni za što na svijetu. Uz predivne poglede koji pucaju na najljepše domaće prirodne atrakcije, lako je osjetiti čari malog mjesta u kojem vlada poseban mir i spokoj u zraku. Kratki predah od kvarnerske bure potražili smo u ljupkom kafiću Castrum koji se nalazi unutar zidina impresivnog frankopanskog kaštela te u ugodnom ozračju davnih vremena kušali Promex likere, domaće sireve, maslinovo ulje, džem i Frankopanski kruh peknjice Čavjanka koji je raznježio naša nepca.

Raj za hedoniste i ljubitelje vina: najljepše vinarije u Hrvatskoj koje morate posjetiti

“PUTOVIMA FRANKOPANA” U KRALJEVICI

Dvadesetak minuta vožnje od Grobnika, Putovima Frankopana doći ćete do Kraljevice – starog primorskog naselja, grada Zrinskih, Frankopana i svetog Nikole. Danas je ovaj primorski gradić najpoznatiji po brodogradilištu koje se smatra najstarijim na istočnom dijelu Jadrana, a ovdje ćete uživati i u prekrasno uređenim šetnicama uz more te posjetu dvorcu Nova Kraljevica koji je izgrađen polovinom 17. stoljeća. Nije tajna da su Frankopani obožavali Primorsko-goransku županiju koja se može pohvaliti brojnim povijesnim utvrdama, no za ljepotu uređenja ovog prekrasnog dvorca doprinijela je jedna od najpoznatijih žena loze Frankopana – Katarina Zrinska. Smješten uz more, dvorac Nova Kraljevica je građen kao ljetnikovac, rezidencijalna palača koja je dvjema velikaškim obiteljima služila za odmor.

Šetnja kroz moderno uređeni interpretacijski centar vratit će vas stoljećima unatrag, a u dvorcu se nalazi i konoba Fran Krsto Frankopan u kojoj je moguće kušati raznovrsna mesna i riblja jela, jela ispod peke, tjestenine, salate i slastice. S obzirom na to da je ovaj kraj nekoć bio poznat po tradicionalnom lovu na tunu s više od 20 posto ukupnog ulova tune na Jadranu, kušali smo tuna steak u sezamu i žlahtinu koja se idealno sljubljuje sa školjkama, ribom i raznim morskim delicijama.

Netaknute ljepote ličkog kraja: upoznajte regiju s najvećim brojem prirodnih atrakcija u Hrvatskoj

BAKAR – JEDAN OD NAJSTARIJIH GRADOVA NA JADRANU O KOJEM JE PISAO I ČASOPIS NATIONAL GEOGRAPHIC DAVNE 1962. GODINE

Nedaleko od Kraljevice smjestio se šarmantni Bakar, a već na samom ulazu u grad primijetit ćete strme suhozidne vinograde čija je izgradnja počela u doba vladavine Marije Terezije. Ovaj fenomen prirode i mukotrpnog rada ljudskih ruku izgradili su kmetovi i lokalno stanovništvo, a iako je suhozidna gradnja prisutna duž cijelog Mediterana, gotovo je nemoguće zamisliti kako su ljudi na ovolikoj strmini donosili zemlju i obrađivali vinograde.

Fenomen strmih Bakarskih suhozidnih terasa zapazio je još 1962. časopis National Geographic koji je donio priču o vinogradima Viktora Tadajevića i neobičnom načinu njihove obrade. Tu se sadi autohtona vinova loza belina od koje se priprema nadaleko čuveni pjenušac Bakarska vodica, nevjerojatno slatko piće spravljeno po tradicionalnoj recepturi koju su u bakarski kraj donijeli Napoleonovi časnici.

Ovaj skriveni dragulj kvarnerskog primorja jedan od najstarijih gradova na Jadranu, a na prijelazu s 18. na 19. stoljeće bio je najveći hrvatski grad po broju stanovnika. Njegove šarmantne kamene uličice pozivaju na istraživanje, a nezaobilazni putevi su Rimska i Turska kuća te konkatedrala sv. Andrije apostola, nekada treća najveća crkva u Hrvatskoj, odmah iza zagrebačke i đakovačke katedrale. Posebnost ove sakralne građevine su i njeni podrumi koji kriju dva hodnika i 80-tak grobova u kojima su se zakapali ugledni građani i biskupi. Bakar piše i sto pedeset godina dugu slatku povijest koju su nam domaćini predstavili kroz Bakarsku tortu – kremastu slasticu čiju je recepturu sačuvala obitelj Roberti. Taj slatki, sočni okus koji se priprema brižno i s puno ljubavi zadovoljit će i najzahtjevnije nepce, a i dobar je razlog da slobodne, sunčane vikende planiramo upravo ovdje.

Najpoznatije zagrebačko izletište: Što vidjeti u Samoboru?

JELENJE – PREKO 80 GODINA STARA TRADICIJA KOVAČIJE, DRVENI GAŠPAROV MLIN I AVANTURISTIČKA VOŽNJA QUADOVIMA PO GROBNIČKIM PAŠNJACIMA I VIDIKOVCIMA

Smještena na sjeverozapadnome dijelu hrvatskoga Primorja, općina Jelenje skriva mnoge čari i prirodno bogatstvo okupano svježim zrakom i toplim kvarnerskim suncem. Ovdje ćete pronaći kovačiju staru preko 80 godina u vlasništvu obitelji Marčelja koja je sačuvana u izvornom obliku s opremom koja se stoljećima koristila u radionicama te Gašparov mlin u Martinovom selu koji i dalje melje kukuruz i pšenicu na starinski način. To je jedan je od posljednjih mlinova u Primorsko-goranskoj županiji, a posjetitelji mogu vidjeti kako je nekad nastajao kruh od zrna do pogače, razgledati tradicionalne predmete te kupiti domaće proizvode. Mjesto je to u kojem se već generacijama uz pogon Rječine proizvodi fino brašno od kojeg se priprema i palenta kompirica te razne domaće delicije, a poseban je osjećaj koračati starim naseljem, svjedokom zaboravljenih vremena u kojem su stanovnici jelenjskog kraja živjeli i radili težačkim načinom života.

Omeđena Rječinom i Grobničkim Alpama, općina Jelenje idealno je mjesto za aktivan odmor u prirodi ili pak popodnevnu obiteljsku šetnju. Nakon obilaska stare Kovačije, sjeli smo na quadove te krenuli u istraživanje grobničkih livada, pašnjaka i vidikovaca s kojih puca pogled na neke od najljepših hrvatskih otoka. Kako bi se proširio glas o prekrasnoj prirodi grobničkog kraja, mladi poduzetnik Luka Jakšić prije nekoliko mjeseci u turističku ponudu područja uvrstio je avanturističku vožnju na četiri kotača. Zbog prirode prijašnjeg posla, Luka je imao priliku putovati po brojnim turističkim mjestima diljem Hrvatske i nakon svakog puta se kući vraćao s istom pričom – rodni grobnički kraj nedovoljno je iskorišten. Rute ovise o trajanju vožnje za koje se vozači odluče, a u ponudi imaju i organizaciju cjelodnevnog programa. U netaknutom prirodnom okruženju provozajte se quadovima: očekuje vas vožnja preko livada, kroz šume i off-road puteve uz pratnju osposobljenih vodiča.

KOSTRENSKE ŠETNICE OBASJANE SUNCEM I MOREM VISOKE ČISTOĆE

Sljedeća stanica je Kostrena, maleni gradić koji je poznat po Kvarneru kao odlično odredište za sve ljubitelje sunčanja na plaži i brčkanja u kristalno čistom moru. Iako kupanje nije bilo prikladno za ovo doba godine, ovaj primorski biser oduševit će vas jednom od najljepših obalnih šetnica, opojnim mirisima mediteranskog bilja te blagom klimom. Sunčani dan iskoristili smo za vožnju biciklima kroz kostrensku šetnicu, kušanje zavodljivih delicija u restoranu Anić koji se smatra gastronomskim simbolom ovog područja te tradicionalne Kostrenske torte koju su žene Kostrene stoljećima spravljale za svetkovine.

Smještena između uvale Martinšćica i Bakarskog zaljeva, Kostrena je staro pomorsko naselje koje postoji još od 15. stoljeća. Uz samu obalu nalaze se brojni izvori slatke vode koji su do polovice 20. stoljeća služili za pranje rublja. Zbog svoje pomorske orijentacije kroz povijest je imala poznate kapetane koji su preplovili Sueski kanal, a ovdje ćete pronaći i atelier svjetski poznatog modnog kreatora Juraja Zigmana koji nam je pokazao repliku čuvenog kostima s ovogodišnjeg Eurosonga – ‘Tick-tock, vrijeme curi, gdje si više?’ Sjednite u jedan od kafića na obali i uživajte u trenutku… jer ča je život nego vengo fantažija.

BOGATA KULTURNA BAŠTINA I BICIKLIRANJE UZ NEODOLJIV ZOV OPĆINE VIŠKOVO

Nagnuta prema suncu i moru, općina Viškovo je idealno mjesto za sve ljubitelje mediteranske hrane i kulture. Ovdje će vas dočekati pravo bogatstvo kulturnih dobara s UNESCO-ove liste nematerijalne kulturne baštine – umijeće suhozidne gradnje, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Primorja, Halubajski zvončari i mediteranska prehrana. Posjetili smo spomen dom Ivan Matetić Ronjgov koji je smješten u istoj prostoriji gdje je rođen autor istarske glazbene ljestvice i razgledali važne dokumente vezane za Matetićev život i stvaralaštvo. Ovaj zaštićeni spomenik kulture vratit će vas u neka stara vremena kada je jedan od najznačajnijih riječkih skladatelja živio, a imat ćete priliku vidjeti i glazbenu učionicu, Matetićevu spomen sobu te zaštićene rukopisne dokumente.

Ljubiteljima biciklizma na raspolaganju stoji pet označenih staza, a vozila na dva kotača možete iznajmiti putem usluge HALUbike (javni servis najma i korištenja bicikala). Biciklističke staze su lagane i ugodne za vožnju, a poseban je doživljaj pedalirati kroz značajni krajobraz s kojeg pucaju prekrasni vidici na okolna sela i zelenilo prirode. Predah smo potražili u restoranu Ronjgi koji se smjestio u rodnoj kući Ivana Matetića Ronjgova. Prostor je uređen ugodnim bojama, a okusima punim tradicije i ambijentu teško ćete odoljeti!

POZORNICA ZA NEZABORAVNA ISKUSTVA: UTVRĐENI GRADIĆ KASTAV KOJI POVEZUJE NETAKNUTU PRIRODU I PET TISUĆA GODINA DUGU POVIJEST

Smješten 365 metara iznad mora, Kastav je jedan od najljepših srednjovjekovnih gradova u Hrvatskoj. Prošetajte šarmantnim uskim uličicama u kojima se na svakom koraku osjeća umjetnički duh, srednjovjekovnim gradskim zidinama i čuvarima grada te stoljetnim šumama koje ga okružuju i predstavljaju savršeno odredište za sportske aktivnosti na otvorenom. Gotovo svaka kuća ima svoju priču koju treba ispričati, a kažu da ljepote Kastva često ostavljaju dubok trag pa se povezanost s njim proteže već generacijama.

Duž cijele stare gradske jezgre pronaći ćete prekrasne galerije i ateliere u kojima umjetnici izlaže svoje osebujne radove, a spoj tradicije i modernog života vidi se već na prvi pogled. Unutar gradskih zidina odvija se većina svakodnevnog života, djeca se igraju, na balkonima se suši roba, gotovo sve izgleda kao da je vrijeme odavno stalo. A u ‘gradu na brege’ – život, fantastični pogled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, opuštena atmosfera te izvor gastronomskih užitaka. Posjetili smo i kuću Belice, interpretacijski centar koji govori o povijesti vinogradarstva i vinarstva Kastavštine, degustirali autohtonu vinsku kupažu – Belicu te u artističkom stilu uređenja restorana Kukuriku isprobali čuvene specijalitete bazirane na domaćim proizvodima i plodovima prirode Kastavskog kraja.

RIJEKA – GRAD KOJI TEČE, ROKERSKI GRAD, GRAD SLOBODE I TOLERANCIJE, PRIJESTOLNICA KULTURE

Korzo, najprostranija gradska šetnica do koje vode svi putevi, Gradski toranj, antička Stara vrata, katedrala sv. Vida, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Kosi toranj, Palača šećerane u kojoj je smješten stalni postav Muzeja grada Rijeke, Trsatska Gradina, rijeka grafita… nemoguće je nabrojati sve znamenitosti trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj koji je prošle godine preuzeo titulu Europske prijestolnice kulture.

Zbog činjenice da je Rijeka bila na sjecištu mediteranskog, istočnoeuropskog i srednjoeuropskog utjecaja, kroz prošlo stoljeće grad je imao burnu povijest. Vladali su ovdje Austro-Ugarska, Francuska, Mađarska, Italija, Kraljevina Jugoslavija, SFRJ, Slobodna država Rijeka – i svi su oni ostavili svoj pečat i doprinijeli stvaranju neodoljivog šarma kojeg krase impozantne građevine i urbani duh na svakom koraku. Zbog svega toga, Rijeka je danas sinonim za otvoreni grad, grad kulture i umjetnosti, grad u koji su svi uvijek dobrodošli.

U samom centru gradu postoji niz malih konoba po pristupačnim cijenama, a posebno dobro se jede u restoranu Conca D’oro koji posluje još od davne 1885. godine. Nekada poznatiji kao Zlatna školjka, ovaj moderno uređeni restoran bogate tradicije oduševljava razigranim i šarenim interijerom te originalnim specijalitetima Aleksandra Salevića, šefa kuhinje koji je živio i radio u Španjolskoj te čiji se utjecaj prepoznaje u njegovim jelima.

Od ove godine Rijeka prednjači i u dijelu zdravstvenog i wellness turizma otvaranjem hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort and Spa gdje se nalazi najveći wellness centar u regiji i to na preko 4.000 metara kvadratnih. Gostima resorta na raspolaganju je i fitness centar te Michelinom okrunjeni novootvoreni restoran. Smješten na samom vrhu riječkog hotela Hilton, restoran Nebo u samo dva mjeseca rada dosegnuo je gastronomsko nebo dobivši prvu Michelinovu zvjezdicu, a šef kuhinje, Deni Srdoč, zaslužio je zvjezdicu nakon samo mjesec dana rada i tako postao prvi hrvatski chef koji je dobio dvije zvjezdice u dva restorana.

Dovoljno da se zaputite u Rijeku i istražite sve ljepote Riječkog prstena? Mi smo uživali.

PODIJELI: