Zelena i samozatajna regija idealna za bijeg iz grada: evo što sve morate posjetiti u Podravini

Što posjetiti u Podravini
piše Ana Kolarić

Zelena i samozatajna, udaljena tek sat i pol vožnje od Zagreba, Podravina je idealna destinacija za bijeg od gužvi i odmor od stresne gradske svakodnevnice. Ljubitelji prirode neće ostati razočarani, bez obzira traže li aktivan odmor ili su više za pasivnije opuštanje. Želite obogatiti svoj boravak s malo kulture i povijesti? Bez brige, Podravina ima za svakog ponešto i nudi toliko toga da ćete se poželjeti vratiti kako vam ništa ne bi promaklo. Evo što sve morate posjetiti u Podravini!

HALAŠ ČARDA

Ušće Mure u Dravu, po mnogima najljepši dio Podravine, bogat je zelenilom i raslinjem i na prvu osvaja svojom netaknutom prirodom. Ovaj ribički raj ljeti se pretvara u kupalište, a sjajno je mjesto i za obiteljski izlet. Red kupanja, red ljuljanja, red odbojke… Dosada je ovdje nepoznata riječ. Povremeno možete baciti i oko na to što rade naši mađarski susjedi, budući da su odmah na drugoj strani rijeke. Zateknete li se na Halaš Čardi (Halasz Csardi) na blagdan svete Ane u srpnju, možete se pridružiti tradicionalnom prelasku Drave skelom ili motornim brodićem na mađarsku stranu. Dakako, ponesite osobnu ili putovnicu.

HRVATSKA SAHARA

Da, zvuči nevjerojatno, ali Podravina zaista ima svoje pješčane dine. Izujte cipele i prošećite po Durđevačkim pijescima, ili Peskima, kako ih zovu lokalci. Nazivaju ih još i Krvavi peski, u sjećanje na teške dane seljaka koji su se borili da ukrote navale pijeska na svoja naselja i urode. Danas je to rezervat s mekanim, žućkastim pijeskom, okružen pješčarskom vegetacijom.

A što je pustinja bez deva? Nakon šetnje obujte cipele i posjetite Đurđicu, Dinu, Tomicu i Romea. Ovaj četverolist simpatičnih deva živi u pustinjskom ambijentu zoološkog vrta i voli druženja. Ljubitelji životinja oduševit će se i ljamama, patuljastim kozama, konjima i drugim stanovnicima zoološkog vrta. Vaši novi pernati i krzneni prijatelji nalaze se odmah podno utvrde Stari Grad, tako da pitajte mještane da vam ispričaju legendu o Đurđevačkim picokima, koji su spasili grad od Turaka.

Genijalna plaža na otoku Krku na kojoj bismo mogli provesti cijelo ljeto

RASINJA

Na samom podnožju sjeverne padine Kalnika, na pola puta između Koprivnice i Ludbrega, nalazi se malo mjesto Rasinja. Na rubu mjesta nalazi se istoimeno jezero koje je raj za ljubitelje ribolova, a okruženo je šumama, livadama i vinogradima zbog čega je idealna destinacija za izlet i onima koji nisu vješti u pecanju. Osim prekrasne prirode, najveća atrakcija mjesta je dvorac Inkey, nazvan po plemenitoj obitelji koja je vladala Rasinjom od 1746. do 1944. godine. Danas je nažalost zapušten i vapi za obnovom, a uz njega se veže i legenda o nesretnoj ljubavi barunice Lily Inkey i siromašnog seljaka Matka. Strastvena tajna ljubav nije dugo ostala tajnom i Matko je smrtno stradao, pretpostavlja se upravo od ruke baruničinog oca koji nije odobravao njihovu vezu. Priča se da je mlada barunica nakon Matkove smrti dane provodila tužna i zatvorena u dvorcu, sve dok nije izgubila razum. 

HLEBINE

Hlebine, maleno podravsko mjesto s nešto više od 1300 stanovnika, centar su hrvatske naivne umjetnosti poznato i izvan granica naše zemlje. Takva vrsta umjetnost u Europi se javila u prvoj polovici 20. stoljeća, a u Hlebinama je procvala zahvaljujući Krsti Hegedušiću, Ivanu Generaliću i Franji Mrazu. Sve o životu hrvatskih velikana naivne umjetnosti, ali i njihova najpoznatija djela, možete vidjeti u Galeriji naivne umjetnosti, Galeriji i ateljeu Josipa Generalića, Staroj kući Ivana Generalića, a tu je i zanimljiv i neobičan Park skulptura.

Autor naslovne fotografije: IG @valentino.stefanek

PODIJELI: