Nedostaju vam muzeji? Pet virtualnih tura uz koje će vam biti malo manje žao što ste zatočeni doma

Slike u muzeju
piše Putni Kofer

Svima nam nedostaju druženja, putovanja, a u ovo adventsko vrijeme čak i kuhano vino i kobasica na nekom štandu zvuče kao ideal o kojem možemo samo maštati. Mnogima nedostaje i kultura, a za razliku od ranije nabrojanih stvari koje vam ne možemo nadomjestiti, za potonje smo pronašli nekoliko linkova uz koje će vam izolacija i ‘lockdown’ lakše proći.

Naime, brojni vodeći svjetski muzeji imaju virtualne izložbe svojih postava tako da ne morate do New Yorka, Londona ili Pariza, sa svojeg računala ili mobitela otputujte virtualno u svijet najbolje svjetske umjetnosti! Znamo, ništa ne može zamijeniti pogled na remek djela uživo, ali možete osjetiti barem djelić njihove ljepote.

BRITISH MUSEUM, LONDON

Otkako je otvoren 1759., ovaj muzej je jedan od najpopularnijih na svijetu koji privlači ljubitelje umjetnosti i povijesti iz cijelog svijeta. Dok ne dođe opet vrijeme za posjet Londonu, razgledati ga možete i online.

Kao iz bakine kuhinje: 7 zagorskih izletišta u kojima možete kušati lokalnu hranu i čašicu domaćeg vina

Grafika je naprosto nevjerojatna, zvučni efekti dok prelazite s kontinenta na kontinent su zabavni, a sve je zajedno i vrlo edukativno. Od kontinenta do kontinenta, od jednog do drugog povijesnog razdoblja, možete kliknuti na pojedine predmete i doznati priču i crtice iz njihove povijesti.

GUGGENHEIM, NEW YORK

Njujorški Salomon R. Guggenheim muzej dnevno posjećuje na tisuće ljudi, a zahvaljujući Googleovom programu Art&Culture možete ga obići i iz vlastitog naslonjača.

Na naslovnoj stranici možete vidjeti fotografije najpoznatijih eksponata, a malo niže se nalaze četiri virtualne šetnje koje funkcioniraju po principu Street Viewa – kursorom se pomičete od prostorije do prostorije i razgledavate muzej.

Filmovi o putovanjima koje obavezno morate pogledati

MUSÉE D’ORSAY, PARIZ

Ovaj prekrasan i ogroman muzej čuva djela nekih od najvažnijih impresionista i postimpresionista u povijesti. Samo jedan klik dijeli vas od impresivnih djela Van Gogha, Cézanne, Degasa i drugih, a na stranici ćete osim velike galerije samih djela naći i link za virtualnu šetnju ovim velebnim zdanjem.

GALERIJA UFFIZI, FIRENCA

Čuveni muzej u Firenzi dom je najvažnijih djela iz vremena renesanse, tu su remek djela Botticellija, Titiana, Canalettea… Na stranici muzeja možete pregledati više od 300.000 djela iz digitalne arhive Uffizija, a tu je i virtualna šetnja s interaktivnim klikovima koji otvaraju pojedine slike i informacije o njima.

MUZEJ PREKINUTIH VEZA, ZAGREB

Možda već godinama odgađate posjet jednom od najpopularnijih muzeja u glavnom gradu, ali sada je prilika da njegove eksponate pogledate barem virtualno. Naizgled sasvim obični, brojni predmeti za njihove vlasnike znače priču o prekidu veze, a sve te priče, zajedno s fotografijama predmeta, možete vidjeti na stranici muzeja.

Skrivene od pogleda: najljepše uvale i plaže u južnoj Dalmaciji čije čari mnogi još nisu otkrili

PODIJELI: