Slavonska planina koja život znači: evo nekoliko odličnih razloga zašto posjetiti Park prirode Papuk

piše Putni Kofer

Park prirode Papuk uistinu je oaza mira. Na njegovim pojedinim dijelovima teško ćete pronaći signal na mobitelu, ali zato hoćete pravu, robinzonsku prirodu prepunu opojnih mirisa, stoljetnih šuma i mogućnosti za aktivni odmor te uživanje u domaćoj hrani. Povijest najpoznatije slavonske planine seže milijunima godina unatrag, a tamo gdje iz ravnice izranja div ljepote i vječne snage – dočekat će vas prizori koji pokazuju svu raskoš prirode. Ljeto je idealno vrijeme za posjetiti predivni Papuk: tamo možete uživati na svježem zraku, voziti bicikle ili kanue, prošetati bajkovitim stazama, s prijateljima organizirati planinarenje ili pak kušati jedinstvene specijalitete koje će vam pripremiti uvijek ljubazni domaćini. Evo što sve morate vidjeti i doživjeti na planini koja život znači!

IZLETIŠTE JANKOVAC – IZVRSNA POLAZNA TOČKA ZA ISTRAŽIVANJE PARKA PRIRODE PAPUK

Okruženo prekrasnim jezerima, opuštajućim brežuljcima i stoljetnim šumama, popularno izletište Jankovac odličan je odabir za prvo upoznavanje s najpoznatijom slavonskom planinom. Riječ je o slikovitoj dolini koja je 1955. godine proglašena Park šumom, dugačka je 500, a široka svega 200 metara, a na tako malenom prostoru skriva pravo malo bogatstvo koje ostavlja bez daha. Za njeno uređenje zaslužan je Josip Janković, voćinski plemić čija je obitelj u 19. stoljeću bila vlasnik brojnih posjeda na prostoru današnje Virovitičko-podravske županije, a kako je živio u skladu s prirodom – kroz godine je ovaj prostor oblikovao u atraktivnu zelenu oazu koju često uspoređuju s prizorima iz najljepših bajki.

Janković je sagradio prvu lovačku kuću, uredio izvore, oblikovao dolinu i u njoj napravio dva prelijepa jezera za uzgoj pastrve, šetnice, staze za planinarenje… Danas Park šuma Jankovac sadrži brojne prirode fenomene poput veličanstvenog slapa i skrovitih špilja, a ovdje obitavaju i mnoge vrste biljaka i životinja što će posebno razveseliti one najmlađe. U netaknutoj prirodi i čistom zraku možete odmoriti u krasnom planinarskom domu koji u svojoj ponudi posjetiteljima svakodnevno nudi ukusne delicije poput jela od divljači, svježe pastrve i grah na lovački, a za potpuno uživanje odaberite jednu od soba i prespavajte u mirnom okruženju koje će vas u potpunosti resetirati.

Ljepota Toskane je neupitna u svako doba godine, no u proljeće sva posebnost dolazi do izražaja. Ovih 6 gradova morate posjetiti

U jesenskim mjesecima ovdje se održavaju brojne manifestacije poput Srednjovjekovnog viteškog turnira kada vitezovi, streličari i kneginje preuzimaju mirnu livadu, a strani i domaći turisti uče na koji se način nekada izrađivala tkanina i kako su se “klesali” vitezovi. Tijekom cijele godine individualna ulaznica u Park šumu Jankovac (uključuje promotivni letak i turistički obilazak uz pratnju vodiča prema dnevnom rasporedu) iznosi 10 kuna, a djeca do 4 godine ne plaćaju ulaznicu.

GROFOVA POUČNA STAZA: ČAROBNA ŠETNJA KROZ FASCINANTNU PRIRODU I SVIJET BOGAT FLOROM, FAUNOM I POVIJESNIM LEGENDAMA

Iako je većini prva asocijacija na Slavoniju nepregledna ravnica prepuna zlatnih polja koja su oduvijek hranila stanovnike, ljubitelji hodanja znaju da se tamo nalazi jedna od najljepših izletničkih i planinarskih staza na kontinentu – nagrađivana Grofova poučna staza. Ova zelena pješačka atrakcija započinje pored planinarskog doma Jankovac, vodi pored jezera i penje se sve do posljednjeg počivališta poznatog plemića – špilje u kojoj se nalazi sarkofag Josipa pl. Jankovića.

Titulu Europske prijestolnice kulture ove godine nose čak tri grada! Upoznajte Elefsinu, Temišvar i Veszprém

Duga je 2,3 kilometra, možete je prijeći za dva sata, a s obzirom na to da nije tehnički zahtjevna, prikladna je za sve uzraste i razine kondicije, čak i za obitelji s djecom i kućne ljubimce. Diljem staze postavljene su brojne kamene stube te pješački drveni mostići i rukohvati, ali i poučne, edukativne table sa sadržajima koji objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti. Dobro je znati da je temperatura ovdje uvijek ugodnija nego u gradovima pa je Grofova poučna staza idealna za bijeg od užarenog asfalta i ljetnih vrućina.

SLAP SKAKAVAC JE SVAKAKO PRIZOR KOJI SE PAMTI

Upravo spomenutom stazom možete doći do najljepše atrakcije Parka prirode Papuk, 38 metara visokog slapa Skakavca koji se razlijeva po stijenama te stvara šumove i žubor koji se pretvaraju u najljepši koncert prirode. Ovaj raskošni ljepotan biser je slavonskog gorja, do njega se dolazi drvenim mostićima koji upotpunjuju doživljaj, a bilo da ga posjetite ljeti, kada osvaja svježinom, ili u zimskim mjesecima kada se pretvara u fantastične ledene skulpture – prizor je koji ćete dugo pamtiti. Ako slučajno naletite na crvene latice na njegovom dnu, nemojte se iznenaditi jer ovo mjesto mnogi parovi biraju za ulazak u bračnu luku.

VOŽNJA KANUIMA: UŽIVAJTE U LAGANIM ZAVESLAJIMA I MIRISIMA ČAROBNE ŠUME

U svako doba godine Park šuma Jankovac će vas iznenaditi sadržajima koje posjetitelji imaju na raspolaganju. Osim popularnih aktivnosti kao što su planinarenje, vožnja brdskim i električnim biciklima te šetnje, svi oni koji žele zadovoljiti avanturistički dio svoje duše i priuštiti sebi nezaboravno iskustvo mogu iznajmiti kanue. Vožnja preko donjeg Jankovačkog jezera za mnoge je izletnike pravi ugođaj i iskustvo koje žele ponoviti. S obzirom na to da je jezero izrazito mirno, nije vam potrebna priprema i prethodno iskustvo veslanja, samo malo dobre volje i uživat ćete u nevjerojatnim pogledima i čarobnoj prirodi.

JEDAN OD RIJETKIH PARKOVA PRIRODE U OVOM DIJELU EUROPE KOJEG JE PREPOZNAO UNESCO, A IZLET JE IDEALNO UPOTPUNITI S POSJETITELJSKIM CENTROM U VOĆINU

Park prirode Papuk jedan je od najljepših i najslikovitijih parkova prirode u Hrvatskoj, jedan je od rijetkih u ovom dijelu Europe kojeg je UNESCO svrstao na listu svjetskih geoparkova, a vjerovali ili ne – njegovi vrhovi dosežu gotovo tisuću metara nadmorske visine. Nekoć su oni bili samo otoci u Panonskom moru, a dokaze za to istraživači pronalaze u stijenama koje su formirane tijekom 350 milijuna godina.

Danas se Papuk proteže kroz dvije županije, Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku, obožavaju ga ljubitelji aktivnog odmora, mira, tišine i rekreacije, a izlet je idealno upotpuniti s novootvorenim Geo-info centrom u Voćinu. Ovaj najnoviji posjetiteljski centar otvoren na destinaciji Slavonija i Podravina pokazat će vam kako je to putovati kroz vrijeme, čak 23 milijuna godina unatrag, upoznat će vas s nosorozima, sabljastim mačkama i miocenskim psinama koji su živjeli u nekadašnjem Panonskom moru, ali i na edukativan način prezentirati povijest najpoznatije slavonske planine. Uživajte u posjeti i čuvajte prirodu, pokupite sve smeće koje napravite i iza sebe ostavite samo otiske svojih cipela!

PODIJELI: