Grad Vukovar

Vodič kroz Vukovar

Grad heroj na istoku zemlje oko 90 posto svih gostiju posjećuje zbog ratnog turizma, odavanja počasti njegovoj žrtvi u Domovinskom ratu, a nedavno je nakon duge obnove otvoren vukovarski vodotoranj, simbol hrabrosti i stradanja. I uistinu, lokacije koje podsjećaju na ta teška vremena svatko bi trebao posjetiti barem jednom, no mi vam želimo pokazati što još Vukovar nudi, kako bi se u njemu zadržali, uživali u kulturi i povijesti, odličnoj hrani i vinima. Produžite svoj posjet i dajte šansu ovom, nekad važnom industrijskom središtu na Dunavu, da vas osvoji.
1

ŠTO POSJETITI U VUKOVARU?

Odvojite dio vremena da obiđete sva mjesta koja su simbol obrane i stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., Ovčara – Spomen-dom i Masovna grobnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Središnji križ na ušću Vuke u Dunav, Memorijalni centar Domovinskog rata u vukovarskoj vojarni te Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva. Sva ova mjesta ispunit će vam srce tugom, ponosom, i nezaobilazan su dio priče o ovom gradu. No, nemojte nakon obilaska krenuti kući bez da ste upoznali ono drugo lice grada, današnje, koje je spremno osvojiti vas i pokazati vam gostoljubivo srce!

Nevjerojatna "planina koja vrije" aktivni je vulkan s tri jezera koja mijenjaju boju, a uz nju su vezane brojne narodne legende i vjerovanja

Šetnju ćemo započeti, a gdje drugo, nego u centru. Barokni centar jedinstvena je arhitektonska cjelina i prepoznatljiva vizura Vukovara. Središte Starog Vukovara prepoznatljivo je po kućama s baroknim lukovima građenima u tipičnom stilu marijaterezijanskog provincijskog baroka. Svakako posjetite rodnu kuću nobelovca Lavoslava Ružičke. Uz najavu, možete ju razgledati iznutra i čuti nešto o životu velikog znanstvenika od njega samog – u obliku holograma.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Vukovar (@visit_vukovar)

U daljnjoj šetnji centrom proći ćete most na Vuki nazvan po francuskom dragovoljcu koji je izgubio život braneći Vukovar, Jean-Michaelu Nicolieru. Na tom se pješačkom mostu nalazi i zanimljiva granica – ona između Slavonije i Srijema. Brončani znak na jednom kraju želi prolazniku dobrodošlicu u Slavoniju, a na drugome u Srijem.

Za uzbudljiv jednodnevni city break ne morate daleko, do ovih prekrasnih gradova nećete voziti više od dva sata
2

DVORAC ELTZ

Naša sljedeća postaja je prekrasni dvorac Eltz na samoj obali Dunava u kojem je smješten Gradski muzej Vukovar. Kompleks dvorca s perivojem koji gleda na Dunav bio je teško oštećen u Domovinskom ratu. Prije desetak godina je obnovljen i njegova bijelo žućkasta fasada sada blista u punom sjaju. Posebno se blago nalazi unutra: vrijedni postav vodi vas kroz dugu i burnu povijest ovog kraja.

3

ZANIMLJIVE TURE DUNAVOM

Kad smo već došli do Dunava, napravit ćemo još nekoliko koraka uz obalu i doći do polazne točke broda koji domaće, kao i turiste, vodi na zanimljive ture Dunavom. Riječ je o projektu Magenta 1 Vukovar Waterbus, a iza njega stoje Vukovarci Zrinka i Zoran Šesto koji su prije puno godina prepoznali da ovakva ponuda nedostaje gradu koji živi sa svojom rijekom. Turisti ne propuštaju priliku vidjeti grad s Dunava, obično uz čašu lokalnog vina ili rakijice. Kapacitet broda je 50-ak putnika, ruta prolazi cijelom obalom uz grad, a na njemu se organiziraju i različiti događaji.

4

POSJETITE MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE I UŽIVAJTE U VRHUNSKOM AMBIJENTU I MULTIMEDIJALNOM DOŽIVLJAJU

Muzej kojeg se ne bi postidjela niti jedna svjetska destinacija, jedinstveni edukativni hram, smjestio se na 1200 četvornih metara nadomak Vukovara. Riječ je, naravno, o Muzeju vučedolske kulture otvorenom na jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi.

Kroz 19 pomno uređenih prostorija posjetitelj dobiva vjernu, čak i za laike pitko prikazanu rekonstrukciju vučedolske kulture kojoj se pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda. Kako su 6000. godina prije Krista Vučedolci živjeli, koje su oruđe koristili, u što su vjerovali i kako su umirali prikazano je kroz niz eksponata.

Među njima, međutim, nije onaj najpoznatiji – vučedolska golubica (koja je zapravo jarebica), koja se zbog velike vrijednosti i nemogućnosti da se propisno osigura u Vukovaru, nalazi u Zagrebu.

Muzej je otvoren od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, a ne radi ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima. Za individualne posjetitelje ulaznica stoji 40 kuna za odrasle, 30 za učenike, studente i umirovljenike, a za grupne posjete cijene su 10 kuna niže. Ako možete, svakako uzmite stručno vodstvo, koje stoji 100 kuna. Kustosi će vam živopisno i s mnoštvom detalja rado približiti sve tajne ove drevne kulture.

5

PARK ŠUMA ADICA

Ljubitelji prirode i aktivnog odmora ne bi smjeli propustiti Pak-šumu Adica, do koje se može doći biciklom ili kratkom šetnjom od centra grada. Za toplog vremena, u njoj se može uživati u rekreativnim i ugostiteljskim sadržajima, a posebno je omiljena lokacija za odmor od asfalta pješčani otok Mala Ada, ljeti nezaobilazan za osvježenje, kupanje i druženje u prirodi.

6

AUTENTIČNA SLAVONSKA HRANA: GDJE DOBRO JESTI U VUKOVARU?

A kakav bi to posjet Slavoniji bio bez uživanja u vinu, rakiji i vrhunskoj hrani! Najbolji vinari s područja grada Vukovara i okolice udružili su se u zadrugu pod nazivom Vukovarska vina i u ulici Franje Tuđmana otvorili kušaonicu u kojoj možete probati i kupiti najkvalitetnija i najbolja vina koja ovaj kraj nudi.

Ne zaboravite da je ovaj grad dom Vukovarskog piva – potražite ga u pivnici Vukovarsko pub, u istoj, Tuđmanovoj ulici. A odmah preko puta pivnice pronaći ćete kafić, restoran i hotel smješten u prekrasnoj obnovljenoj staroj palači – Domestic House Lola. U njihovoj kuhinji spremaju se samo domaća jela, od doručaka, ručaka do slastica, i svaka je namirnica nabavljena na domaćinstvima u vukovarskom kraju. Na ručak možete i u okolicu, na jedno od brojnih seoskih domaćinstava, ili potegnite sve do Iloka i probajte slavni fiš od otkoštene riječne ribe u hotelu Dunav, na obali istoimene rijeke.