Potpuno drugačije časne sestre: umjesto u molitvi, dane provode uzgajajući marihuanu i prodavajući proizvode od kanabisa

Umjesto u molitvi, ove časne sestre dane provode uzgajajući marihuanu
piše Putni Kofer

Njihova je misija učiniti prirodne lijekove bazirane na biljkama dostupnima ljudima diljem svijeta. Imaju viziju postati most između Majke Zemlje i njezinih stanovnika koji su u bolovima te otvoriti oči svijetu prema svim dobrobitima darova prirode. One su Sophia, Kate, Quinn, Kass, Luna i Camilla, časne sestre reda Sisters of the Valley (Sestre iz doline) i nipošto nisu uobičajene časne sestre na kakve smo navikli. Na svojoj farmi u mjestu Merced u američkoj saveznoj državi Kalifornija uzgajaju marihuanu te proizvode i prodaju lijekove i kozmetiku, tinkture, balzame i ulja od kanabisa koje preko svojeg web shopa šalju u sve krajeve svijeta. Sestre slijede praksu biodinamičke poljoprivrede, u kojoj se sva priprema zemlje i obrada proizvoda prilagođava mjesečevim ciklusima.  

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

NE VJERUJU U NACIONALNOST, NISU ZA ZABRANU ABORTUSA I NE UVJETUJU CELIBAT

Sisters of the Valley nisu, naglašavaju, katoličke časne sestre, već aktivistice odlučne da pomognu ljudima da nađu vlastiti, prirodni put do izlječenja. Ne vjeruju u naciju i nacionalnosti, smatraju se državljankama Zemlje, a ne protive se ni abortusu niti uvjetuju svojim članicama celibat.

View this post on Instagram

A post shared by Sisters of the Valley (@sistersofthevalley)

Inspirirane Beguinima, laičkim religioznim redovima iz srednjeg vijeka, smatraju se učenicama koji rade zajedno, mole zajedno i jednako se odijevaju kako bi pokazale pripadnost svom redu, a polažu i zakletvu o pripadnosti i predanosti prije pridruživanja. Njihova zakletva ima šest stupova: služenje ljudima, poslušnost mjesečevim ciklusima, jednostavan život, aktivizam, čednost i ekologija. Prva slova tih riječi na engleskom čine riječ „solace“, što znači utjeha.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Nisu dio Katoličke crkve niti ijedne druge poznate religije, a njihov se pokret posljednjih godina širi svijetom. U Kaliforniji imaju dvije farme, a sestrinske farme ovog tipa već su otvorene u Ujedinjenom Kraljevstvu, Novom Zelandu, Danskoj, Meksiku, Brazilu i Keniji. Prema podacima s njihove internet stranice, sestara ovog reda je u svijetu trenutno tridesetak, a neprestano im se javljaju i novi zainteresirani članovi.

AKTIVISTIČKO-PODUZETNIČKA IDEJA ROĐENA JE TIJEKOM VELIKE KRIZE I POKRETA „OCUPY“

Osnivačica farme i reda je sestra Kate, pravim imenom Christine Meeusen. U vrijeme velike krize prije nešto više od deset godina i rođenja pokreta „Occupy“ u Americi prolazila je i težak razvod pa je ostavila svoj posao poslovnog konzultanta. Počela je eksperimentirati s proizvodima od kanabisa i razvijati formule za čajeve i tinkture koje je davala teško oboljelima. S vremenom je shvatila da želi naći načina da njezini proizvodi dođu do što više ljudi. Za vrijeme plodnog mjeseca 2014. izašla je prva linija proizvoda, pridružilo joj se još žena i tako je rođeno sestrinstvo u današnjem obliku. Već 2015. prodano je CBD proizvoda u vrijednosti 6 milijuna dolara.

Sestre svaki paket prije slanja blagoslivljaju, a onima koji naruče samo jedan proizvod šalju i dar jer vjeruju da lijek nikad ne treba putovati sam. Žele vratiti slavu i poštovanje ovoj, kako kažu, nevjerojatnoj biljci koja je stoljećima bila bez razloga zabranjivana i demonizirana, a zapravo je „dar od boga“ koji može olakšati ili čak izliječiti brojne bolesti.

PODIJELI ČLANAK