Ksenija putuje i planinari s mužem i bebom: “Zbog djeteta smo malo promijenili ritam, ali naši hobiji, suština i vrijednosti ostali su isti”

Foto: Privatna arhiva
piše Martina Hrupić

Filip je nedavno napunio godinu dana i dosad je posjetio pet zemalja, 13 planina, dva mora, a najviša nadmorska visina do koje smo ga odveli bila je 2700 metara na planini Rili u Bugarskoj, nabraja Ksenija Bunjak iz Beograda. Tu ‘jednu outdoor-mamu-arhitekticu’, kako ona samu sebe opisuje, pronašli smo u ‘bespućima’ Instagrama, a zatim bacilli oko i na njezin blog Our Life Outdoor. I u jednom i u drugom slučaju dočekale su nas divne fotografije još divnije obitelji radi kojih je srce poželjelo spakirati ruksak, uzeti za ruku svoje najbliže i zakoračiti u novu pustolovinu. A sa svakom novom rečenicom postajalo je još bolje.

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

PRIORITET IM JE ŽIVOT U HARMONIJI S PRIRODOM

Doktorica znanosti iz područja održivog razvoja u arhitekturi, Ksenija je, kaže, ‘u duši planinarka, penjačica, nekadašnja trkačica (koja se nada povratku), vječita putnica i avanturistica’. A takva joj je i ‘ekipa’. “Našu malu obitelj čine tata Vuk, mama Ksenija, sin Filip i mačkasti trio Tuli, Sneško i Lili. Imam 39 godina, dok je suprug Vuk mlađi pet godina. Vuk je trener sportskog penjanja i s njim dijelim neizmjernu ljubav prema outdoor životu i sportovima.

Vegan sam preko 10 godina i veliki ljubitelj životinja. Kao obitelj vjerujemo da život u harmoniji s prirodom treba biti naš prioritet”, kaže Ksenija. Rodila se u Beogradu, tamo im je i trenutna adresa, no mnogo je godina, dodaje, živjela u Barceloni, Kopenhagenu i Münchenu. “Zbog toga, naših prijatelja ima na svim kontinentima, a na našem vjenčanju bilo je čak 14 različitih nacija”, prisjeća se.

POKRETAČKA SNAGA OVE OBITELJU SU AKTIVNA OUTDOOR PUTOVANJA I NEOBIČNE DESTINACIJE

Putovanja su oduvijek bila dio njezina života. Putovala je od malih nogu, prvo s roditeljima, a tijekom fakulteta sama. Fokus joj je tada bio na gradovima i arhitekturi, no tu je oduvijek bila i ljubav prema prirodi koja je došla u prvi plan kad je živjela u Münchenu, i to zbog blizine Bavarskih Alpi.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

Danas su te dvije stvari, aktivna outdoor putovanja i istraživanje neobičnih destinacija, pokretačka snaga i inspiracija njihove obitelji. To je nekako i logičan slijed, mogli bismo zaključiti. Naime, i suprug i ona su putovali, planinarili i penjali i prije nego što su se upoznali, a i to im se dogodilo na penjanju, kada je došla u klub u kojem je on bio penjački trener. Od tada su, kaže, samo nastavili zajednički u nove avanture.

“BEBA MIJENJA RITAM ŽIVOTA, ALI NE I NAŠU SUŠTINU I VRIJEDNOSTI”

Nedavno im se dogodila i ona najveća avantura – dolazak malog Filipa. “Dolazak bebe svakako mijenja ritam života iz korijena, ali ne mijenja našu suštinu, naše ljubavi, hobije i vrijednosti. Naš stil života, naša ljubav prema outdoor aktivnostima i veliko poštovanje koje gajimo prema prirodi jest nešto najljepše što možemo prenijeti na dijete. Dokazano je da boravak u prirodi pozitivno utječe na bebe od najranijih mjeseci tako što potiče i razvija motoriku, kognitivni razvoj i komunikaciju i poboljšava san.

Naš sin je u šetnje po parkovima i obližnjim šumama krenuo sa samo nekoliko dana, a s tri mjeseca je bio na prvoj planini. Primijetili smo koliko uživa i samo nastavili. Nakon što je počeo samostalno sjediti, oko šestog mjeseca, počeli smo intenzivnije ići na planinarenja. Lagano smo povećavali dužinu boravka na planini i nadmorske visine, a usput otkrivali čitavo jedno novo igralište – prirodu. Njegovi osmjesi kada je prvi put vidio vodopad, dodirnuo travu, vidio lišće na vjetru su nešto što se pamti cijelog života”, priča Ksenija.

PRIORITET NIJE “OSVAJANJE” NEKOG VRHA, VEĆ UŽIVANJE U PRIRODI

Ksenija kaže kako Vuk i ona u nogama imaju nebrojene kilometre u planinama, ali da im osvajanje vrha nikada nije bio prioritet, već uživanje u planini. Ipak, bilo je tu i popriličnih avantura. “Možda je jedna od najzahtjevnijih bila penjanje tri najviša vrha Balkana u tri dana – vrh Mitikas na Olimpu (Grčka), vrh Vihren na Pirinu (Bugarska) i vrh Musala na Rili (Bugarska). Uvijek gledamo osmisliti neku drugačiju avanturu, ali otkako je beba u našim životima, malo smo smanjili intenzitet. Sada nam je draže da idemo njegovim bebi koracima i da mu polako prenosimo naše znanje, iskustvo i ljubav”, objašnjava Ksenija.

KSENIJA JE BLOG POKRENULA KAKO BI POTAKNULA LJUDE DA ŠTO VIŠE BORAVE U PRIRODI

Blog je pokrenula jer je primijetila veliko odsustvo znanja o sigurnosti u prirodi i adekvatnoj opremi te da mnogi ljudi ne znaju kako provesti dan u prirodi, ne vide benefite, ne znaju ni kako se ponašati tijekom boravka u prirodi. “Pokrenula sam ga kako bih potakla ljude da što više vremena provode u prirodi na pravilan i siguran način. Kada je došla beba, suočila sam se s komentarima poput ‘nećete valjda s njim na planinu’ i shvatila koliko su tek nepoznati benefiti koje priroda ima na razvoj djece.

Sada mi je glavni cilj da pokažem da život ne staje kada dođe beba, da se samo nastavlja nešto drugačijim tempom, a glavna želja je da potaknem što veći broj roditelja da se educiraju na pravilan način i krenu voditi djecu u prirodu”, kaže ona.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PLANINARENJE S BEBOM

Pitali smo je kako se sada, s obzirom na malog Filipa, pripremaju za planinarenje ili putovanje. “Pripreme se ne razlikuju mnogo od perioda prije roditeljstva. Jedino što se za sada biraju malo pristupačnije lokacije, a sam put planira po ritmu spavanja i obroka. Važno je reći da su dinamika i potrebe bebe na putu ili u planini iste kao i kod kuće, s tom razlikom što ćete sada bebu hraniti i mijenjati joj pelene vani.

Za jednodnevne izlete i kraće šetnje pripremim hranu za bebu to jutro i nju nosimo sa sobom. Kada su u pitanju duže šetnje i toplo vrijeme nosim gotovu hranu. Hranimo se istim ritmom kao i kod kuće, jedino što bebu možda više hidriram, posebno tijekom toplijih dana”, kaže.

“BEBE SU PRILAGODLJIVE I BITNO IM JE SAMO DA SU UZ VAS”

Od prvih trenutaka u prirodi, prepričava, Filip je bio fasciniran lišćem na vjetru, travom pod nogama, zvukom vodopada. “Njemu je najvažnije da je s nama, a mi se trudimo da mu boravak u prirodi i na putu bude što zanimljiviji. Filip sada ima godinu dana i presretan je kada vidi da se izvadio njegov ruksak za planinarenje. Glasan smijeh i rumeni obrazi poslije planinarenja su naša najveća nagrada i potvrda da je to što radimo najispravniji put”, priča nam Ksenija. No, zanimalo nas je, isto tako, što bi savjetovala onima koji osjećaju želju da učine to isto, ali se nećkaju.

“Osnovni savjet je – samo krenite. Ne čekajte jer vrijeme leti, a oni prebrzo rastu. Omogućite djeci nova iskustva, boravak na svježem zraku i otkrijte im čitav jedan novi svijet prepun avantura. Bebe su jako prilagodljive i njima je jedino važno da su uz vas. Boravkom i igrom u prirodi možete samo produbiti vašu povezanost s djetetom. Tada ste daleko od tehnologije, telefona, interneta, TV-a, posla, poziva… Tada je sva vaša pažnja usmjerena ka njima i oni će zbog toga najviše i voljeti vaše izlete. Budite kreativni, smišljajte zajedničke igre u prirodi i uživajte”, kaže.

SAVJETI ZA PRVE PLANINARSKE KORAKE S BEBOM

Isto tako, pobrojala je još nekoliko konkretnih stvari na koje bi trebali misliti u slučaju da ste početnici. “Odaberite udobnu nosiljku/ruksak za bebu i presvucite je i nahranite prije planinarenja. Za početak odaberite poznatu, laku i kratku turu, a pauze isplanirajte prema ritmu obroka. Za početak ih radite više jer beba ne bi trebala provoditi u nosiljci više od sat, sat i pol dok se ne navikne.

Ponesite sve što inače nosite za bebu i dosta slojevite rezervne garderobe, kapu, kremu sa zaštitnim faktorom, kremu protiv uboda insekata, dosta vode i dovoljno hrane. Ponesite i sve što vama može zatrebati, a što inače nosite u prirodu. Uživajte u šetnji i boravku u prirodi, ne postavljajte i ne forsirajte ciljeve – najvažnija je dobrobit bebe. Bebi ponekad jednostavno nije dan, tako da nije nimalo strašno vratiti se iako ste sve isplanirali”, savjetuje Ksenija.

“U IZAZOVNIM SITUACIJAMA NAJVAŽNIJE JE OSTATI PRIBRAN”

Naravno, nije sve uvijek med i mlijeko. Bude tu nepredviđenih situacija. “I suprug i ja imamo dosta iskustva u planini, tako da znamo kako da ne dođemo u situacije koje mogu biti izazovne. Uvijek ćemo se prije okrenuti nazad i odustati, nego forsirati nešto što može imati posljedice. Važno je uživati, a fokus uvijek mora biti na dobrobiti bebe. S bebom se može kampirati, može se provesti vikend u mjestima van dometa, može se ići u prirodu, na planinu, ali samo ako znate procijeniti vremenske uvjete i ako se pripremite i za nepredviđeno, u smislu opreme, lijekova, emergency brojeva itd.

Svakako da se nepredviđene stvari dešavaju, poput dobivanja temperature u zabačenom selu u Španjolskoj, gubitak dude usred povratka iz kanjona, velikog nevremena na udaljenom jezeru… Ipak, neophodno je ostati pribran i riješiti situaciju na najbolji mogući način. U Španjolskoj smo snizili temperaturu lijekovima koje smo imali, u kanjonu smo ubrzali povratak i dudu zamijenili flašicom, na jezeru smo sve troje sjeli na krevet u bungalovu i smišljali igre s kamperskim lampama.

KSENIJA I VUK PREDLAŽU DESTINACIJE ZA IZLETE S BEBOM U ŠIROJ REGIJI

Za kraj, pitali smo ih imaju li neke prijedloge za izlete s bebom u regiji koje bi preporučili. “Na Durmitoru u Crnoj Gori imate mnogobrojne opcije za lagane šetnje s bebom oko jezera kojih je na pretek. Sve te staze su lake i lijepo obilježene. Ako je vaša beba boravila na većim nadmorskim visinama, onda možete otići i do Savinog kuka, vrha na 2313 metara, i to žičarom za početnike ili pješke za nešto iskusnije planinare. Kanjon rijeke Nere u Rumunjskoj još je jedna od preporuka.

Šetnja kroz kanjon nije ni fizički ni tehnički naporna, a uživat ćete u bojama, vodopadima i tunelima kroz stijene. U kanjonu postoji i opcija kampiranja, tako da to mjesto može poslužiti i za prve noći provedene u prirodi. Stara planina u Srbiji je jedna od mojih omiljenih planina koja nudi toliko toga – planinarske ture različitih težina, lagane šetnje oko vodopada i mnoga prelijepa čuda prirode lako dostupna s bebom, poput Rosomačkih lonaca, Ponora…”, nabraja Ksenija.

PLANINA RILA U BUGARSKOJ I NACIONALNI PARK TRIGLAV U SUSJEDNOJ SLOVENIJI

Isto tako, spominje i planinu Rila u Bugarskoj gdje se, kaže, ako je posjetite do kraja rujna, gondolom možete odvesti do prvog planinarskog doma odakle se pruža pogled na najviši vrh Balkana – Musalu. “Planinarski dom nalazi se u blizini dva jezera tako da možete uživati u laganoj šetnji čak i ako ne planirate uspon do vrha koji može biti zahtjevniji ako nemate iskustva. Za kraj, nacionalni park Triglav u Sloveniji nudi veliki broj planinarskih staza različitih težina, tako da se mogu pronaći i one lakše za šetnje s bebom, dok posjet Bohinjskom jezeru ili kampiranje pored njega tijekom ljeta može biti nezaboravno iskustvo za mališane”, opisuje Ksenija.

PODIJELI ČLANAK