Aktualnosti

Na jednom od najljepših hrvatskih otoka kavu smo plaćali euro i pol, večeru u tri slijeda 11 eura, veliko pivo 3 eura… I sve to u prvom redu do mora!

Ljeto je pri kraju i već je dva mjeseca, logično, glavna tema u svim medijima turizam, odnosno broj posjetitelja, cijene, ponuda… Nezgodno je kad na godišnji, poput mene, tradicionalni ideš “zadnji”, koncem kolovoza kad je naizgled već sve rečeno. Ove godine činilo mi se da ipak imam nešto za reći. A to je da, unatoč sve višim cijenama, ljetovanje na hrvatskoj obali ne mora biti užasno skupo, da nisu svi prevaranti i da prosječni stanovnik Hrvatske možda ipak može na moru provesti lijepih tjedan dana s manjim troškovima nego što bi ih imao u Zagrebu. Jer to se upravo dogodilo nama u posljednjem tjednu kolovoza, i to na jednom od najljepših hrvatskih otoka, Visu. Cijene u Komiži su nas zaista ugodno iznenadile!

DRUGA PERSPEKTIVA PLOČABritanci kažu da je ovo najružniji grad u Hrvatskoj. Mi se ne bi složili, ljepote ovog kraja zaista ostavljaju bez daha
Nastavi čitati

KAVA JEFTINIJA NEGO U KVARTOVSKOM KAFIĆU U NOVOM ZAGREBU

Komiža, najmanji grad u Hrvatskoj, oduševila me na prvi pogled i ne znam zašto mi je toliko trebalo da ju napokon posjetim. Odmah po dolasku, dok smo čekali ulazak u apartman, sjeli smo na kavu na rivu i upijali ljepotu oko sebe. Kad je došao račun, ugodno smo se iznenadili. Dvije kave stoje manje nego u mom kvartovskom kafiću u Novom Zagrebu. Produžena euro i pol, velika s toplim 1,90.

U istom su kafiću, prvi red do mora, mojito, aperol i pina colada 5 eura, a ostali kokteli 7 eura. U narednim danima pokazalo se da to nije nikakva anomalija. U ostalim kafićima je vrlo slično. I u onom na samoj plaži, u kojem su ti stopala praktički u moru, kava je manje od dva eura. Veliko pivo 3 eura. Zar smo zalutali u 2020.?

POMOĆ TEHNOLOGIJEDala sam ChatGPT-ju da mi isplanira produženi vikend u Solunu. Evo kakav plan mi je složio, što je "fulao" i hoću li ga ponovo koristiti!
Nastavi čitati

JUHA, GLAVNO JELO I DESERT ZA 11 EURA, PIZZA 10, GULAŠ OD HOBOTNICE 15…

Što se tiče hrane, i tu smo dobro prošli. Postoje restorani s malo jačim cijenama, poput na rivi smještene konobe poznatog pjevača ili slavne Jastožere u kojoj se snimao film Mamma Mia. Ako možete malo više potrošiti, imate gdje. Ali ako želite ukusan i jednostavan svakodnevni obrok, mi Zagrepčani bi rekli gablec, možete proći zaista povoljno. Jeli smo gulaš od hobotnice, tunu s grila, pašticadu, punjene paprike, lignje, rižoto…

Dakle, normalnu, domaću hranu (nikakva visoka kuhinja) i niti jedno glavno jelo nismo platili više od 15 eura. Kompletan jednostavni meni, koji uključuje juhu, glavno jelo (primjerice punjenu papriku ili rižoto s piletinom i povrćem) i desert u konobi na rivi stoji tek 11 eura. Pizzu smo platili 12 eura, s tim da su osnovne vrste manje od 10.

EKSKLUZIVNE LOKACIJE SU SKUPLJE – I TO JE SASVIM U REDU

Postoje, naravno, lokacije koje su skuplje, i to je u redu. Na Stinivi, koja je proglašena najljepšom plažom u Europi, dvije kave smo platili 8 eura, a na Biševu, pučinskom otoku bez trgovine, kavu 2,50 eura i malo pivo 5 eura. Ali to je u redu, to su udaljene i ekskluzivne lokacije na kojima te nitko ne prisiljava da nešto kupiš i konzumiraš ako ne želiš. Ima i u Komiži jeftinijih i skupljih mjesta, kao i na cijelom Visu ili bilo kojem gradu na svijetu. Ono što nas je oduševilo je da nisu sva mjesta skupa i da svaki dan možemo odlučiti koliko novca želimo potrošiti i da se baš nigdje nismo osjećali prevareni.

S obzirom na to da je bio zadnji tjedan kolovoza, i za smještaj smo izdvojili razuman iznos. Pet noćenja u potpuno opremljenom apartmanu na samoj rivi stajala su nas oko 340 eura, odnosno manje od 70 eura po danu. Od ostalih aktivnosti, dodala bih cjelodnevni izlet brodom oko cijelog otoka koji nas je stajao 60 eura po osobi i za koji nismo požalili ni centa. Trajao je 10 sati i uključivao obilazak svih najpoznatijih plaža, kupanje u prekrasnim uvalama, ulazak u stari vojni tunel… U cijeni je bio i ukusan ručak i vođenje lokalca, rođenog Komižanina, čije priče su cijelom izletu dale posebnu dimenziju.

ČITAJTE RECENZIJE I SAZNAJTE NEŠTO O PONUDI LOKALA U KOJI SJEDATE

Zaključak? Ne vjerujte uvijek alarmantno intoniranim naslovima o katastrofalnoj sezoni, pohlepi i lošoj ponudi. Naravno, ima skupljih gradova, skupljih restorana i skupljih kuglica sladoleda od ovih koje sam opisala. Ali danas, u vrijeme recenzija na internetu, možeš lako doznati što te u nekom lokalu očekuje, i što se tiče kvalitete i samih cijena. Ako netko daje malo i naplaćuje puno, danas to ne može dugo skrivati. A one koji bezglavo sjedaju u restoran, naručuju 8 sljedova i tri butelje vina, pa se čude kad račun premaši 100 eura, ne mogu baš žaliti.

PRAVA TEMA SU CIJENE HRANE U TRGOVINAMA KOJE STANOVNICI PLAĆAJU CIJELOG LJETA

Cijene u trgovinama na moru i otocima su puno važnija tema, o kojoj se puno manje pisalo nego o onima u ugostiteljstvu. I to ne zbog nas turista. Ta bi tema trebala biti presudna jer u priobalnim gradovima i na otocima tijekom cijele godine žive ljudi. Stanovnici. Normalni ljudi, poput mene i vas, koji na akciji najjeftiniji jogurt u Studencu plaćaju 3 eura! Deterdžente, tjesteninu i nekvarljive namirnice kupuju u svibnju i rade zalihe za ljeto. Oni nemaju izbora, ali turist ima. Otići u povoljnije i manje razvikane destinacije, sjesti u jeftiniji restoran, odabrati kafić u kojem cijena kave odgovara njegovom budžetu.

Da zaključim, Hrvatska nije jeftina zemlja. Skup nam je svakodnevni život, namirnice, stanovanje… Ali ako ipak uspijete odvojiti dio teško zarađenog novca za ljetovanje, ne morate sasvim odustati od hrvatske obale. Postoje mjesta na kojima se nećete osjećati prevarenima i na kojima ćete dobiti vrijednost za svoj novac. Čitajte recenzije, raspitajte se za preporuke, i da, ako ikako možete, izbjegnite samu špicu sezone.

Aktualno

Pročitajte još