Biser Jadrana prepun skrivenih uvala s rajskim okruženjem: evo zašto je otok Vis neizbježna ljetna destinacija

Biser Jadrana prepun skrivenih uvala s rajskim okruženjem: evo zašto je otok Vis neizbježna ljetna destinacija
piše Putni Kofer

Bogata povijest i očaravajuća ljepota koju je prepoznala i holivudska produkcija, najljepše plaže u Hrvatskoj, romantične uličice, miris borova, prekrasne kamene kuće, kristalno čisto more koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim… Sve je to Vis, otok koji se s pravom naziva najljepšim na Mediteranu. Priznanje su mu dali i američki magazin Harper’s Bazaar koji je proglasio Vis jednim od tri najromantičnija odredišta svijeta te portal European Best Destinations koji je svrstao plažu Stinivu na sam vrh ljestvice najljepših europskih plaža. Evo što sve morate posjetiti i doživjeti na Visu, jednom od najudaljenijih hrvatskih otoka koji danas broji nešto manje od 3 i pol tisuće stanovnika!

VIS – ŠARMANTNI GRADIĆ NA ISTOIMENOM OTOKU U KOJI ĆETE SE ZALJUBITI NA PRVI POGLED

U zagrljaju prekrasnih voda Jadranskog mora, u sigurnoj i mirnoj uvali sv. Jurja koja pruža utočište mnogim ribarima i jedrilicama, okružen gustom borovom šumom smjestio se grad Vis, biser Jadrana i cijelog Mediterana. Ovaj neodoljivi gradić mnogi smatraju rajem na zemlji, a kako i ne bi kad se radi o mjestu čije ulice pričaju životne priče iz bogate viške povijesti, dok svaki posjetitelj otkriva svoju priču u kamenu ili moru.

Vis je nastao spajanjem nekadašnjih manjih naselja Kut i Luka. Radi se o najstarijem gradu na Jadranu koji je bio naseljen u dalekoj prošlosti, još u neolitu, a na njegovom prostoru živjeli su brojni narodi poput Ilira, starih Grka, Rimljana, Mlečana… Svaki od njih je ostavio svoje prepoznatljive tragove koji se očitavaju u načinu življenja, stilu gradnje i arhitekturi te brojnim vjerovanjima.

Kamo na vikend izlet u Dalmaciju? 9 fenomenalnih ideja za uživanje u prirodi i upijanje povijesti

Talijani su ga zvali Lissa, a stari Grci Issa, što je bio i naziv za nekadašnji grad kojeg su osnovali Grci. Issa je stoljećima bila samostalna država koja je imala uređene zakone, kovala vlastiti novac i osnivala svoje kolonije na kopnu. Bio je nekada grad i pod britanskom vladavinom, za čije je vrijeme bio centar krijumčarenja. No, krijumčarenje nije bila jedina zanimacija na Visu, stanovnici su se isticali pomorskim umijećem i gusarenjem te se sa susjednim Komižanima ubrajaju među najbolje ribare na Jadranu.

Prošetajte njegovim kamenim uličicama, razgledajte stare antičke spomenike, posjetite arheološki muzej, ribarnicu, Hrvatski dom, palače Gariboldi, Gazarović, Jakša i Radošević, impozantne sakralne objekte te uživajte u ambijentu kojeg samo Vis može ponuditi.

INTRIGANTNA KOMIŽA: GRAD S MNOGO ZAVODLJIVIH LICA KOJEM ĆETE SE UVIJEK RADO VRAĆATI

Na zapadnoj obali Visa, povučen i vrlo izoliran od ostalog dijela otoka, smjestio se živopisni grad Komiža. Na glasu kao jedan od najtoplijih gradova na Jadranu, ovaj viški biser se s pravom naziva malim rajem na zemlji. Poznat po dugogodišnjoj ribolovnoj tradiciji, intrigantnoj povijesti, zavodljivim okusima morskih delicija i autohtone vinske sorte vugave, očarat će vas i natjerat da se doslovno zaljubite u njega.

Zašto je glavni grad Njemačke gotovo 30 godina bio podijeljen betonskom barijerom i bodljikavom žicom

O nastanku Komiže i njenoj srednjovjekovnoj povijesti još uvijek malo toga znamo, a prvi zapisi sežu u 12. stoljeće kada je spominjana pod imenom Val Comeza u darovnici zadarskog kneza koji je vladao dalmatinskim otocima. Kasnije su Komižom vladale mletačke i austrijske vlasti, a u svojoj novijoj povijesti poslužila je kao izuzetno važno uporište vojnim snagama. Od Drugog svjetskog rata pa sve do 1990. godine Komiža je bila u potpunosti izolirana, a 50 godina izolacije omogućilo je ovom viškom biseru da zadrži izgled u svom izvornom obliku.

Ljubitelji avantura ovdje mogu uživati u ronjenju, speleologiji i padobranskom letenju, a sve veći interes je i za vojnim turama. Prošetajte do Komune – mletačkog kaštela iz 16. stoljeća čiju gradnju su financirali komiški ribari, crkve Gospe Gusarice, organizirajte izlet do Modre špilje, a možete i planinariti na obližnji Hum koji je najviši vrh cijelog otoka.

PLAŽE NA OTOKU VISU KOJE MORATE POSJETITI

Plaže na otoku Visu već godinama intrigiraju posjetitelje diljem svijeta. Najpoznatija i najatraktivnija uvala na otoku Visu nebrojeno je puta proglašena među najljepšim plažama, a u izboru 300 najljepših plaža u Europi 2016. godine upravo je Stiniva ponijela titulu one najljepše. Stiniva se nalazi na južnoj strani otoka, a s obzirom na to da do nje ne vodi nikakva cesta – uspjela je sačuvati svoju prirodu ljepotu. Do nje je moguće doći brodicom ili pješice kroz slabo uređene staze i mediteranski krš. Bijeli šljunak, prekrasno čisto more i stijene koje kao čuvari okružuju plažu zaista su veličanstven prizor u kojem ćete zasigurno uživati.

Uvala Pritišćina se nalazi na južnoj strani otoka Visa, a do nje možete doći zahtjevnim makadamskim putem od Podhumlja ili pak ugodnom morskom vožnjom. Jedna je od najmanjih uvala na Visu, ali i jedna od omiljenih nautičarskih stanica. Kada jednom ugledate ovu nevjerojatnu šljunčanu plažu s kristalno čistim plavim morem koju je gotovo nemoguće dočarati fotografijama, brzo ćete zaboraviti na umor, stres i monotoniju svakodnevnog života.

Popularno zvana Pseća plaža, Vartalac je jedina plaža na otoku specijalizirana za kupanje kućnih ljubimaca. Smještena je u mirnoj i izoliranoj uvali, nalazi se 15-tak minuta hoda od centra grada Komiže, a okružena je bujnom vegetacijom i stijenama vulkanskog podrijetla što je čini idealnim mjestom za relaksaciju i užitak.

Tu su i šarmantna uvala i plaža Stončica, prava ljetna destinacija gdje zabave i veselja neće nedostajati, plaža Srebrena koja je prekrivena netipično velikim bijelim oblucima od vapnenaca, Mala Travna koju krase prelijepe bijele stijene na kojima se možete sunčati, Grandovec i brojne druge.

PODHUMLJE – JEDNO OD NAJLJEPŠIH ETNO SELA U CIJELOJ DALMACIJI

Podno najvišeg vrha otoka Visa, Huma, smjestilo se jedno od najljepših etno sela u Dalmaciji koje je dobilo ime po svom položaju: Podhumlje, a koje je poznato po vrhunskom vinu i maslinovom ulju. Smješteno je oko 6 kilometara od Komiže, a okruženo je brojnim arheološkim lokalitetima, kao što su neolitski bazen Lokve i ostaci stare rimske vile u Bačkovu. U zaseocima koji ga okružuju mogu se vidjeti kuće i gospodarski objekti iz 19. stoljeća, a u samom naselju nalazi se crkva sv. Nikole.

U Podhumlju je moguće iznajmiti smještaj u nekoj od starih kamenih kuća i kušati vrhunske viške specijalitete u konobi Peša s jednim od najboljih pogleda na cijelom otoku. U mjestu je u sezoni otvorena i kušaonica OPG-a Sviličić u kojoj vrijedi probati maslinovo ulje, ali i razne vrste domaće travarice i likera.

UZBUDLJIVE VOJNE TURE KOJE ĆE VAS VRATITI U PROŠLOST

Iako ste vjerojatno čuli da je na Visu vrijeme odavno stalo zbog dugogodišnje vojne izolacije, to je danas njegova najveća prednost zbog predivne, netaknute prirode i malo je onih koji su otišli s Visa rekavši da se više neće vratiti. Brojni mještani koji su preživjeli polustoljetnu izolaciju reći će vam kako je Tito unazadio Vis, ali ga je i spasio od turističke izgradnje i velike komercijalizacije.

Odaberite jednu od turističkih agencija i upoznajte vojnu povijest otoka Visa, njegove tajne kroz labirint podzemnih tunela, ostatke topova i napuštena skladišta. Istražite najveću vojnu bazu na otoku i popnite se do najvećeg vrha gdje će vas dočekati predivna crkvica Svetog Duha. Na kraju, saznajte sve o najznačajnijim povijesnim događajima i istražite predivnu Titovu špilju.

JEDNODNEVNI IZLET DO MODRE ŠPILJE

Udaljen tek pet nautičkih milja od prekrasne Komiže, otočić Biševo krije nadaleko poznatu Modru špilju. Prema riječima mnogih svjetskih putnika i časopisa, ovo prekrasno zdanje svojom ljepotom nadmašuje svjetski poznatu špilju Grotta Azzurra na otoku Capri u blizini Napulja. Špilja ima dva otvora: jedan je manji, onaj umjetno produbljen kroz koji može proći čamac, dok je drugi otvor poput svoda i nalazi se ispod razine mora.

Najbolje vrijeme za posjetiti ovu impresivnu morsku atrakciju je od 10 do 12 sati, zbog pozicije sunčevih zraka koje padaju na nju. Agencije, glisere i brodice do Modre špilje možete pronaći na komiškoj rivi, a kratki izlet koji uključuje obilazak u prosjeku traje do 2 sata.

GASTRONOMSKI RAJ: EVO U KOJIM RESTORANIMA I KONOBAMA NA OTOKU VISU MOŽETE DOBRO JESTI

Viška pogača ili pogača od slane ribe jako je popularna u cijeloj Dalmaciji, a u originalu se radi od tijesta za kruh koji se puni crvenim lukom, odnosno kapulom i slanim srdelama. Stanovnici Komiže u nju stavljaju još i umak od rajčica, zbog kojih je ovaj specijalitet dobio i svoju drugu inačicu – Komišku pogaču, no ne propustiti kušati obje – poslužuju ih svi restorani i bit će odličan zalogajčić prije glavnog jela.

Mnoga tradicionalna viška jela potječu još iz antičkog doba, a viška je gastronomija na glasu kao jedna od najboljih u Hrvatskoj. Provjereno se dobro jede u restoranima Pojoda, Vatrica i Villa Kaliopa u gradu Visu, konobama Bako, Barba, Jastožera u Komiži, u plažnom objektu Beba u skrovitom mjestu Rukavac i u gostionici Aerodrom koja se nalazi u unutrašnjosti Visa, u mjestu Plisko polje.

Dođite i stvorite uspomene i trenutke za pamćenje!

PODIJELI: