
SVI STE POZVANI
U pitoresknom gradu Osijeku, smještenom uz rijeku Dravu i nadomak impozantnog Dunava, gastronomija je puno više od pukog zadovoljstva – ona je ovdje duboko ukorijenjena u tradiciju i kulturu. Osijek, poznat po svojoj bogatoj enogastronomskoj baštini, privlači ljubitelje fine kuhinje i istraživače okusa iz cijelog svijeta. A upravo od 3. do 13. studenog 2023., Osijek će postati epicentar gastronomske raskoši jer se tada održava Tjedan riječne ribe, neizostavan događaj u sklopu projekta Osijek Gourmet.
Cilj projekta Osijek Gourmet je tijekom četiri godine afirmirati tradicionalne kuhinjske delicije ovog kraja, istražujući i promovirajući najbolje što Slavonija može ponuditi. Nakon uspješnog premijernog izdanja s Tjednom crne slavonske svinje 2022. godine, projekt ulazi u nove (riječne) vode kako bi se posvetio valorizaciji jela od riječne ribe. Ova jela često su nedovoljno istražena, ali i izvanredno ukusna, što ih čini snažnim adutom u razvoju gastronomskog turizma kontinentalne Hrvatske.
Tijekom Tjedna riječne ribe Osijek će se pretvoriti u pravu oazu za gurmane. Posebni meniji sastavljeni na bazi riječne ribe iz Drave i Dunava moći će se pronaći u devet odabranih osječkih restorana (Restoran zimska luka, Restoran Waldinger, Restoran Projekt 9, Čingi Lingi Čarda, Čarda kod Baranjca, Restoran kod Javora, Restoran crna svinja, Restoran Corner, Lulu fusion bistro). Tijekom tog perioda posjetitelji će moći uživati u raznolikim ribljim specijalitetima po promotivnim cijenama koji karakteriziraju slavonsku kuhinju već stoljećima. To su jela poput perkelta s domaćim tijestom, fiš-paprikaša, čipsa od šarana, smuđa orly, ribljih pašteta i mnogih drugih kulinarskih kreacija koje mame zazubice i griju nepca.
No, priča o gastronomiji Osijeka nije potpuna bez spomena slavonske, baranjske i srijemske kapljice – vina koja se izvrsno slažu s navedenim jelima. Srdačni domaćini rado će vam preporučiti odgovarajuće vinske parove kako biste potpuno uživali u okusima ovih gastronomskih remek-djela. Tjedan riječne ribe u Osijeku nije samo događaj za nepce, već i prilika da istražite bogatu enogastronomsku scenu ovog grada, u najljepšim gradskim i gastronomskim ambijentima u jesenskom ruhu.
Simbioza tradicije, strasti prema kuhanju i nevjerojatnih okusa zasigurno će vas ugrijati tijekom hladnijih jesenskih dana. Zato vas pozivamo da dođete i uživate u ovoj jedinstvenoj gastronomskoj avanturi na obali Drave – tu gdje je svaki zalogaj putovanje kroz povijest, okuse i mirise Slavonije!
Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.
SVI STE POZVANI
CRNA OVCA
omiljena proljetna slastica
paprene cijene
Kvizovi
ZABAVA JE ZAGARANTIRANA
SVI STE POZVANI
CRNA OVCA
paprene cijene
ZABAVA JE ZAGARANTIRANA
IMPRESIVNA GRAĐEVINA
Ekološki turisti dobrodošli
BALKAN JE SVE VEĆI HIT
Odlična prilika
VODA (NI)JE MORE