Zeleni Žumberak oaza je čarobne prirode čijoj se ljepoti trkači i planinari uvijek iznova vraćaju

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Stotine trkača i ljubitelja prirode stat će prvog dana srpnja na start jedne od najljepših trail utrka u Hrvatskoj. Put će ih voditi kroz prekrasno zelenilo parka prirode nadomak Zagreba, prolazit će uz potočiće i šarmantna planinska sela, provlačiti se bajkovitim stazama, uživati u mirisu poljskog cvijeća… Nema sumnje, Žumberak trail s nestrpljenjem se iščekuje tijekom cijele godine, za njega se brusi forma i priprema oprema, a u njemu se mogu okušati i oni u top formi, kao i rekreativci. 

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

ŽUMBERAK JE IDEALAN ZA SPORT I REKREACIJU, A OVA UTRKA TO DOKAZUJE

Ovaj vrhunski sportski događaj još jednom postavlja područje Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, ali i cijelu Zagrebačku županiju, na međunarodnu scenu trčanja. Zelena okolica Zagreba, a pogotovo područje Žumberka, idealni su za sport i rekreaciju, koji se izvrsno nadopunjuju s turizmom i dodatnim sadržajima koje posjetitelji sve više traže. Cijelo je područje mjesto nevjerojatnih prirodnih ljepota i fenomena koji brojni zaljubljenici istražuju godinama i uvijek iznova otkriju nešto novo što ih oduševi.

VRHUNSKI TRKAČI MOGU SKUPITI BODOVE ZA NAJPRESTIŽNIJU SVJETSKU UTRKU

Međunarodna utrka Žumberak trail održava se tridesetak kilometara jugozapadno od Zagreba, u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje, zelenoj oazi koju obožavaju izletnici, sportaši i obitelji s djecom. Ovogodišnje izdanje održava se 1. srpnja, a osim trčanja netaknutom prirodom trkači imaju priliku osvajati svjetske bodove u trail trčanju (ITRA) i kvalifikacijske bodove za najprestižniju svjetsku utrku Ultra du Mont Blanc (UTMB).

KOJU GOD UTRKU IZABRALI, ZABAVA I UŽIVANJE SU ZAJAMČENI

Svoje je sudjelovanje već potvrdilo više od 500 trkača, koji mogu birati između više kategorija. Oni najspremniji proći će polumaratonsku i maratonsku distancu, odnosno 22 i 42 kilometra, a rekreativci će se natjecati na 8 i 15 kilometara. Jedno je sigurno, koju god utrku odabrali, dobra zabava i uživanje u prekrasnoj prirodu su zagarantirani! Organizator, Društvo za sport i rekreaciju Jastreb extreme, pripremio je bogat startni paket za sve sudionice, kao i okrjepu duž staze koja će pomoći sportašima da daju sve od sebe.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

TRKAČI DOLAZE UŽIVATI U PREKRASNOJ PRIRODI I VRHUNSKOJ ORGANIZACIJI UTRKE

Najduža utrka, ona na kojoj se prolazi 41,1 km i svladava 2.150 metara nadmorske visine, starta iz Medved Drage u 7 sati ujutro. Oni koji se natječu u “pojačanom polumaratonu” od 22 kilometra krenut će s parkinga u podnožju Šumskog Dvora u Jastrebarskom u 7 ujutro, a na svojoj će ruti svladati 1030 metara nadmorske visine. Kratka utrka od 15,3 kilometra  s 400 metara uspona i gotovo dvostruko više spuštanja, kreće s Plešivičkih Poljanica u Jastrebarskom u 8 sati.

“Najbolje organizirana trail utrka u regiji. Vidi se profesionalnost i ljubav prema poslu koji radite, a mi trkači dolazimo uživati u vašem trudu i prekrasnoj prirodi. Istina je i da se napatimo na ovim dugim stazama, ali osjećaji i pogledi zaliječe sve umorne mišiće”. To je samo jedan od brojnih komentara trkača koji najbolje ilustrira zašto se toliko njih svake godine vraća na Žumberak.

UTRKA NA 8 KILOMETARA IDEALNA JE ZA REKREATIVCE I ONE KOJI KOMBINIRAJU TRČANJE I HODANJE

Oni koji su se odlučili za najkraću utrku od osam kilometara krenut će iz prekrasnog perivoja dvorca Erdõdy u Jaski, a na njihovoj ih stazi čeka tek 156 metara uspona. Upravo je ova posljednja kao stvorena za rekreativce, šetače, pa čak i obitelji s djecom koji žele uživati u prekrasnoj prirodi i upoznati jaskanski kraj. Start i cilj su u divnom perivoju dvorca Erdödy,  staza prolazi šumom Gović, a idealna je za kombinaciju trčanja i šetnje jer je vremenski limit punih dva i pol sata.

SUDJELOVANJE U UTRCI IDEALNA JE PRILIKA DA ISTRAŽITE SVE ŠTO NUDI DIVAN JASKANSKI KRAJ

U sklopu utrke organizirano je i natjecanje u nordijskom hodanju Prvenstva Hrvatske koje će se održati u perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom, a okupit će 50 trenutno najboljih nordijskih hodača u Hrvatskoj. Sudjelovanje u utrci idealna je prilika za izlet i oporavak uz domaću hranu i vrhunska vina jaskanskog i plešivičkog kraja, tik uz prekrasni dvorac Erdõdy i ostale znamenitosti ovog nerazvikanog bisera Zagrebačke županije.

PP ŽUMBERAK-SAMOBORSKO GORJE SAVRŠENO JE ODREDIŠTE ZA TRČANJE, PLANINARENJE I BICIKLIZAM

Diljem parka prirode uređeno je 350 kilometara planinarskih puteva, koje redovito koriste i trail trkači. Planinari rado osvajaju vrhove Japetić, Sveta Gera, koja je ujedno i najviši vrh Gorja, Plešivica, Oštrc… Na vedar dan, pogledi koji pucaju s ovih vrhova pružaju se na sve četiri strane svijeta i oduzimaju dah. Neće ostati razočarani ni oni koji više vole aktivnost na dva kotača. Diljem Žumberka i Samoborskog gorja uređeno je 300 kilometara biciklističkih staza, različitih dužina i težina, taman da svatko pronađe nešto za sebe. Žumberak je uistinu oaza prekrasne prirode, savršena za aktivni odmor, što prestižna utrka Žumberak trail još jednom dokazuje.

PODIJELI ČLANAK