
PRAVI OKUSI ISTRE
Najskuplji pršut na svijetu proizvodi se u regiji Sierra de Aracena i to od rijetke vrste svinje koja je gotovo izumrla. Kažu da se doslovno topi u ustima...

Predivna priroda s kojom čovjek surađuje, koju poštuje i voli, bijela sela, svinje koje jednu žirove i najskuplji pršut na svijetu. Tim riječima opisali bismo Sierra de Aracenu, područje na jugozapadu Andaluzije, između Seville i granice s Portugalom, rodno mjesto slavnog iberijskog pršuta, jednog od, kako kažu, najboljih suhomesnatih proizvoda na svijetu. No, Sierra de Aracena je i više od toga! Doznajte neke osnovne stvari o toj apsolutno nevjerojatnoj regiji Španjolske, ali jednom od najposebnijih pršuta na svijetu!
Glavni grad regije jest Aracena, koji opisuju kao ‘neotkrivenu’ te mjesto gdje se ‘još uvijek može iskusiti ‘prava Španjolska’, no i okolna su, manja mjesta slavljena zbog svoje ljepote, primjerice Alájar, Fuenteheridos i Almonaster la Real. Područje je poznato po prelijepoj prirodi. Naime, krajolikom dominira istoimeni planinski lanac, odnosno niz brda i gora koje karakterizira pitomost i čiji vrhovi ne prelaze 700 metara nadmorske visine.
Isto tako, čovjek i priroda ovdje žive u skladnom suživotu što znači, navode neki izvori, da je ona očuvana, onakva kakva je bila i nekada. Navodno nije rijetkost da, vozeći se nekom od tamošnjih prometnica, trebate nakratko stati kako bi pustili jelena da prijeđe cestu. Upravo zbog toga Sierra de Aracena odlična je destinacija za ljubitelje prirode, pogotovo one koji uživaju u biciklizmu ili pješačenju. U kontekstu prirode, apsolutno je neizostavan tamošnji park prirode Sierra de Aracena y Picos de Aroche.
Što se pak tiče same Aracene i ona ima uzbudljivu ponudu atrakcija. Primjerice, u centru tog grada nalazi se špilja Gruta de las Maravillas. Upravo je to bila prva špilja u Španjolskoj koja se otvorila za javnost, i to još još 1913. godine. Duga je ukupno 2130 metara te jedna od najvećih špilja u toj zemlji: broji ukupno 12 podzemnih dvorana i šest jezera. O špiljskim ukrasima da se i ne govori… U gradu se još ističe i utvrda, ali i Muzej suvremene umjetnosti na otvorenom.
No, ta regija ima još jedan adut, najukusniji od svih: pršut. Nerijetko ga zovu najboljim pršutom na svijetu, a dobiva se od iberijskih svinja. Iako taj najbolji pršut na svijetu nosi naziv Jamón de Jabugo, po jednom od tamošnjih mjesta, u biti cijelo područje parka prirode Sierra de Aracena y Picos de Aroche nosi oznaku izvornog proizvoda.
Možda se pitate: po čemu je toliko poseban? Kažu da ima specifičan okus, da se njegove masnoće doslovno tope u ustima, a da je za takvu kvalitetu mesa zaslužna činjenica da tamošnje svinje slobodno pasu po pašnjacima i hrane se žirovima (na španjolskom, bellota).
No, i tu se ‘skriva’ nešto doista posebno. Naime, upravo u toj regiji proizvodi se i najskuplji pršut na svijetu. Proizvodi ga Dehesa Maladúa, čiji je pršut Manchado de Jabugo stekao svjetsku slavu kada se uvrstio u Guinnessovu knjigu rekorda kao najskuplji pršut na svijetu. Jedan komad košta 4840 eura, a spoj je specifične pasmine svinje, njezine prehrane, općenito ekosustava i procesa sušenja koji traje čak sedam godina.
Taj pršut ime nosi upravo po toj posebnoj vrsti svinje, Manchado de Jabugo, a taj proizvođač skupocjeni pršut naziva kulminacijom stoljećima stare tradicije. Za tu pasminu svinje tvrde da je više od ‘pasmine’, da je ona “živući svjedok tradicije i očuvanja”. Naime, riječ je o rijetkoj svinji specifičnih šara na krznu koja je svojedobno skoro izumrla. Hrani se u divljini, žirovima i mješavinom divljih trava.

PRAVI OKUSI ISTRE

ZNATE LI RAZLIKU?

OD UREDA DO KUHINJE

'Skrivena' Andaluzija

OPG Štefanec iz Selnika

Autentična istarska priča

IZNENAĐENJE U BARIJU

klasik s vinskom aromom

Savršenog je okusa!

Savršenog je okusa!

Tajming znači sve!

ZA SVAKU POHVALU

Zlato na tanjuru

SIMBOL ODRŽIVOSTI

SIR S MUHAMA

BISTE LI PROBALI?

Topla priča iz Japana

TUŽNA VIJEST