Sevilla – grad koji ima duh metropole, a toplinu i šarm malog mjesta

Sevilla - grad koji ima duh metropole, a toplinu i šarm malog mjesta
piše Putni Kofer

Sevilla, najveći grad Andaluzije i četvrti najveći grad u Španjolskoj, doista je posebna priča. To je grad koji ima duh metropole, a toplinu malog mjesta. Fascinira bojama, vegetacijom, arhitekturom i atmosferom. Kolijevka je mnogih španjolskih tradicija, dom ukusnih tapasa i grandioznih spomenika. Mnogi kažu da su ljudi u Andaluziji definitivno najljubazniji u toj državi te da će vas gotovo svugdje dočekati s osmijehom, savjetom i dobrom voljom. Niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair trenutno dva puta tjedno povezuje Zagreb i jug Španjolske, točnije Malagu, uglavnom po prilično povoljnim cijenama. Povratne karte mogu se naći već za 50-ak eura u ljetnoj sezoni, a i do 20-ak izvan, zbog čega brojni Hrvati u posljednje vrijeme otkrivaju ovaj kraj. Kombinacija muslimanskog i europskog arhitektonskog stila, poznata kao mudéjar, jedinstvena je za južnu Španjolsku i zanimljiv je dio istraživanja Seville. Velike povijesne građevine prisutne su po cijelom gradu, zajedno s plažama i drvoredima koji nude prijeko potreban hlad. Evo što sve trebate posjetiti u Sevilli!

RASKOŠ ZEMLJE NA TRGU PLAZA DE ESPAÑA

Na trgu Plaza de España doživjet ćete pravu raskoš Španjolske. Do trga vodi bajkoviti park kojim se voze kočije, a na njemu je u kružnoj formaciji smještena golema zgrada koju danas koriste kao prostor za brojne administracijske urede.

Sagrađen je u obliku polukruga i okružen je arkadama, dok “otvoreni” dio gleda na 500 metara dug kanal. Imate mogućnost veslati kroz kanal, pa čak i unajmiti mini-brod. Plaza de Espana bila je mnogo puta korištena kao filmska lokacija, pa ste je, primjerice, mogli vidjeti u Ratovima zvijezda: Epizoda 2 – Napad klonova. Trg ima desetke klupa od kojih svaka predstavlja po jednu španjolsku provinciju i svaka klupa ima ugraviranu mapu pripadajuće provincije. Kako biste kući otišli sa spektakularnom fotografijom iz Seville, preporučujemo da se popnete na glavni balkon na trgu.

Za svaku kupljenu kartu za vlak ova tvrtka posadi jedno stablo! Do 2025. godine planiraju ih posaditi čak 10 milijuna

PROŠETAJTE PARKOM MARIA LUISA ILI TAMO PRIREDITE PIKNIK

Park Maria Luisa je izgrađen još davne 1929. povodom Svjetske izložbe i otad je postao omiljeno mjesto za okupljanje turista i domaćih ljudi. Postoji mnogo aktivnosti koje tamo možete raditi – biciklirati, šetati se vrtovima, praviti piknike, voziti se u kočiji. Možete čak unajmiti i bicikl na četiri kotača koji je natkriven tako da se zaštitite ljeti od jakog sunca. Neka vas ne iznenade naranče u svakom kutku , jer je Sevilla poznata kao grad koji ih ima najviše na svijetu, njih čak 25 000.  

ALCÁZAR, VELEBNA KRALJEVSKA PALAČA, NASLIJEĐE MAURA

Jedna od najvećih atrakcija u centru grada je Alcázar, velebna kraljevska palača, izvorno maurska utvrda i jedan od najboljih primjera arhitekture mudéjar stila. Ako je planirate posjetiti, svakako kupite kartu online (oko 12 eura), po mogućnosti dan prije posjeta.

''Oči su ti ocean'': neobično pleme iz Indonezije čiji pripadnici imaju prekrasne plave oči

Zanimljiv je i “gradski suncobran”, Metropol Parasola, golema konstrukcija sagrađena od drveta i čelika ispod koje je tržnica, a po kojoj možete hodati i doživjeti jedan od najljepših zalazaka sunca u gradu (pa je tad i ulaznica skuplja). Baš kao i Plaza de Espana, Alcazar je služio i kao mjesto snimanja, ali ovaj put za poznatu seriju Game of Thrones kroz sezonu 5 i 6.

POPNITE SE NA VRH TORNJA LA GIRALDA

La Giralda je jedan od najslikovitijih simbola Seville koji je stoljećima bio najviša zgrada u gradu (97 metara) sve dok neboderi nisu preuzeli prijestolje. Katedrala je sagrađena 1195. godine, a danas je na popisu Svjetske baštine UNESCO-a, a treća je najveća katedrala na svijetu. U početku je bila džamija za Arape, a kasnije je pretvorena u crkvu. Da biste dobili panoramski pogled na grad, možete se popeti na zvonik, ali to ćete platiti 8 € (3 € za djecu i studente). Iako nema ugrađenog dizala, toranj ima 35 rampa koje olakšavaju penjanje.

KUŠAJTE SEVILJSKE DELICIJE

Širom grada pronaći ćete niz restorana u kojima možete pijuckati sherry, gostiti se delicijama poput iberijske šunke i bijelih inćuna s roštilja. Tapasi su prepoznatljivo španjolsko jelo, no kažu da su u Sevilli baš najbolji. Čak je i jedna čitava četvrt poznata po brojnim tapas barovima, no najposjećenije su one u neposrednoj blizini katedrale Svete Marije od Mora.

Seviljani uglavnom jedu tapase stojećki, pa ako odlučite sjesti i konobar vam ih donese, vjerojatno ćete u tom slučaju morati platiti tu dodatnu uslugu. Tapasi poput jamon serrano (pršut), croquetas ili papas bravas su najpopularniji, ali slobodno eksperimentirajte, izbora je pregršt. Što se tiče slatkiša, ne propustite kušati churrose s čokoladom, tipično španjolsko pecivo koji se obično jede za doručak.

KAJAKING NA RIJECI GUADALQUIVIR

Rijeka Guadalquivir je druga najduža rijeka u Španjolskoj i jedina koja je plovna. Seviljani su tu činjenicu iskoristili na najbolji mogući način i omogućili posjetiteljima kajaking uzduž rijeke Guadalquivir. Ova aktivnost traje otprilike 2-3 sata, jer osim veslanja niz rijeku, također ćete imati zanimljive obilaske znamenitosti uz obalu. Prvo ćete se morati naći s vašim vodičem koji će vam dati sve potrebne upute i mini-tečaj o tome kako veslati i nakon što naučite osnove, bit ćete spremni za “krstarenje” kroz Sevillu. Kajaking vam daje drugačiju perspektivu grada, a istodobno je zabavno i zanimljivo.

SEVILJSKA KATEDRALA

Santa Maria de la Sede sagrađena je u 16. stoljeću i do danas je najveća gotička katedrala na svijetu. U njoj se nalazi najveći oltar na svijetu, napravljen od dvije tone zlata, te spektakularna povijesna atrakcija, grob Kristofora Kolumba. Nakon razgledavanja katedrale, krenite prema zvoniku i potražite lijepi pogled na stari grad. Istraživanje ovog zadivljujućeg djela arhitekture jedna je od najboljih stvari u Sevilli.

HODAJTE NA JEDNOJ OD NAJVEĆIH DRVENIH GRAĐEVINA NA SVIJETU – METROPOL PARASOL

Ako tražite pogled na Sevillu, svratite do Metropol Parasol na trgu La Encarnación. To je modernistička drvena znamenitost koja se u starom gradu Sevilli u potpunosti razlikuje od svega ostalog. Dizajnirana poput niza kućica na drvetu u obliku gljive, možete hodati stazom preko njih i uživati u pogledu na grad, osobito noću. Na visini od 30 metara, osjećate povezanost s gradom. Otvorena prije nekoliko godina, jedna je od najnovijih i najfinijih znamenitosti u Sevilli.

POPNITE SE NA TORRE DEL ORO, POMORSKU UTVRDU

Izvorno pomorska utvrda i karaula, Torre del Oro zanimljiva je znamenitost otvorena za javnost. Ulaz košta samo nekoliko eura, a na prva dva kata nalazi se mali muzej o pomorskoj povijesti tog područja. Nakon uživanja u vidikovcu, prijeđite obližnji most Puente San Telmo i uživajte u obroku na suprotnoj obali rijeke Guadalquivir s Torre del Oro u pozadini.

POGLEDAJTE FLAMENCO PLES U KULTURNOM CENTRU CASA DE LA MEMORIA

Duh flamenca velik je dio andaluzijske kulture. To je grad koji se zna zabavljati, posebno tijekom velikih proljetnih festivala od ožujka do svibnja. Intenzitet i strast izvedbe flamenca uživo ostaje dugo u sjećanju. Kako biste doživjeli kuckanje peta i zveckave zvukove pravog flamenca, krenite prema Casa de la Memoria.

Prostor za izvedbe nalazi se u dvorištu kulturnog centra, a uokolo visi vinova loza i cvijeće. Tu je i muzej povezan s poviješću flamenca u Španjolskoj. Nakon predstave možete uživati u tradicionalnom španjolskom obroku u restoranu unutar zgrade.

PODIJELI:
AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ