Stendhalov sindrom: bizaran poremećaj koji svake godine pogađa dio posjetitelja Firence

Stendhalov sindrom: poremećaj koji pogađa dio posjetitelja Firence
piše Putni Kofer

Krenulo je s mučninom u želucu, grčevima, nakon čega je srce počelo ubrzano lupati, koljena klecati, a dlanovi se znojiti… Tako Stendhalov sindrom opisuju oni koji su ga doživjeli, a ovaj neobični poremećaj događa se isključivo posjetiteljima Firence, talijanskog bisera u srcu slikovite Toskane. Pogađa barem jednog posjetitelja svake godine, a uzorkuje ga preplavljenost emocijama prilikom susreta s ogromnim brojem velikih umjetničkih djela kojima se ovaj grad ponosi. 

STENDHALOV SINDROM: SVAKE GODINE DESET DO DVADESET TURISTA ZAVRŠI U BOLNICI NAKON ŠTO VIDI VELIKA DJELA MICHELANGELA, DA VINCIJA, BOTTICELLIJA…

Obilazak Galerije Uffizi, susret uživo s Michelangelovim Davidom, Botticellijevim Rođenjem Venere, Navještenjem Leonarda Da Vincija, Carravagijevom Meduzom… Sve to nekim ljudima može biti previše i na svu tu ljepotu reagiraju doslovno fizičkom reakcijom nalik na ozbiljnu bolest.

A ta reakcija ima ime i prepoznata je kao psihijatrijski poremećaj: Stendhalov sindrom. Riječ je o psihosomatskom stanju koje se pojavljuje pri izloženosti bogatoj kulturnoj baštini koja se može vidjeti u Firenci. Ime je dobio po francuskom piscu Marie-Henri Beyleu, koji je pisao pod imenom Stendhal. On je 1817. svoj posjet Toskani ovako zabilježio: “Bio sam u svojevrsnoj ekstazi od same ideje da sam u Firenci. Uhvatilo me žestoko lupanje srca… Izvor života je presušio u meni, i hodao sam u stalnom strahu da ne padnem na zemlju.”

Jedini grad na svijetu u kojem žive samo žene: vjeruju da mogu same i bolje od muškaraca, a muževi ih posjećuju samo vikendom

Sindrom je službeno klinički opisan kao psihijatrijski poremećaj 1989., a to je učinio Graziella Magherini, psihijatar u firentinskoj bolnici Santa Maria Nuova. On je proučavao 106 pacijenata, sve su bili turisti, koji su iskusili vrtoglavicu, ubrzano lupanje srca, halucinacije i slabost prilikom gledanja skulptura i slika velikana kao što su Michelangelo i Botticelli. To se događa 10 do 20 puta godišnje i pogađa ljude koji su i inače osjetljiviji, kao i onima koji su možda cijeli život čekali i veselili se jednog dana posjetiti Toskanu. Čak i mimo onih koji završe u bolnici, prizori ljudi koji pred velikim djelima počnu plakati gotovo su uobičajeni.

POSEBAN JE OKIDAČ DJELO ROĐENJE VENERE

Poseban je okidač, čini se, Botticellijevo Rođenje Venere. Pred tim je remek djelom najmanje jedna osoba doživjela epileptični napad, a jedan je gospodin doživio i srčani udar. Njega su Stendhalovu sindromu tada pripisali pisali talijanski mediji, koji su cijeli poremećaj predstavili kao nešto romantično. No, liječnici upozoravaju da on to nipošto nije.

Štoviše, upozoravaju da možda opčinjenost umjetnošću nije poremećaj sam po sebi, već da preplavljenost osjećajima pokreće neke reakcije u tijelu za koje je ono već imalo predispozicije, poput slabog srca. Napominju i da se ovako nešto možda događa i u drugim mjestima s puno umjetničkim djela, samo to još nitko nije povezao, zabilježio i registrirao kao poremećaj.

Tko su tajlandski ladyboysi i kako su Amerikanci doprinijeli njihovoj svjetskoj popularnosti

PODIJELI: