Čarobna Toskana: mjesto u kojem filmska idila postaje stvarnost

Što posjetiti u Toskani? Nekoliko razloga zbog kojih ćete htjeti posjetiti ovu talijansku regiju
piše Lara Žučko

I prije no što smo pratili filmske dogodovštine Diane Lane ispod sunca Toskane, znali smo da je taj bajkoviti kraj jedno od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. I moramo reći da Toskana ne ostaje dužna nikome tko je posjeti te s razlogom nosi titulu europskog raja na zemlji. Pitoreskni gradovi, vinski puteljci i čarobna brda samo su neke od asocijacija na ovu talijansku regiju koja broji 10 provincija i skoro 4 milijuna stanovnika. Bilo da ste ljubitelji prirode, srednjovjekovnih gradova, spomenika kulture ili pak tradicionalne mediteranske kuhinje, u toskanskim gradovima i seocima pronaći će se štogod za svačije turističke ukuse. U nastavku doznajte što posjetiti u Toskani te kako danas žive stanovnici ove prekrasne regije.

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

ŠTO POSJETITI U TOSKANI? UMJETNOST NA SVAKOM KORAKU

Romantičan krajolik i šarene uličice, tipične za mediteransko podneblje, svakom posjetitelju oduzeti će dah, a slavna talijanska umjetnost i bogata povijest čekat će vas na svakom uglu toskanskih gradova posebice u Firenci. Na doprinos talijanske umjetnosti najviše će vas podsjetiti muzej u Danteovoj kući, katedrala Il Duomo i galerija obitelji Medici. Firenca je dom najvećih umjetničkih ostvarenja talijanskih velikana umjetnosti pa ćete tako moći svjedočiti ljepoti Michelangelovog Davida i Svete obitelji te Tizianove Urbinske Venere.

Naravno, šteta bi bila ne iskoristiti priliku i snimiti pokoju fotografiju kraj Kosog tornja u Pisi. Neobične ulice Siene vratit će vas u 13.stoljeće kada je vladalo zlatno doba talijanskih gradova, a ljepote ostatka regije možete razgledati vozeći se talijanskom željeznicom.

PRIRODNE LJEPOTE I SREDNJOVJEKOVNI GRADIĆI

Stanovnici Toskane žive u harmoniji s prirodom gradeći kuće i objekte u tipičnom mediteranskom stilu okružene krivudavim uličicama i brdovitim seoskim puteljcima. Tako nešto najbolje se može iskusiti u gradiću San Gimignano, a oni koji traže tipični toskanski mir i idilu svakako će to pronaći u šarmantnom gradu Lucca.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

Toskanski način života i ljepota prirode prepoznati su u cijelome svijetu, a tome svjedoče i broja mjesta koja su na popisu UNESCO-ve zaštićene baštine. U selima te regije, kuće pastelnih boja sagrađene su u liticama koje gledaju na Ligursko more te predstavljaju skladan život čovjeka i prirode.

Iskusiti pravi mir toskanskog života svakako mogu oni koji žele pobjeći od gradske vreve te odabrati smještaj u okolnim imanjima i kućama u prirodi. Na toskanskim brežuljcima ćete pronaći prekrasne vinograde u kojima rastu raznolike sorte grožđa, ovisno o provinciji, odnosno vinskoj regiji u kojoj se nalazite. U malim vinarijama i restoranima moći ćete sudjelovati u vođenim degustacijama vina i isprobati neizostavni Chianti i Brunello di Montalcino vina. 

ŽIVOT STANOVNIŠTVA U TOSKANI

Toskansko stanovništvo poznato je po tome što uglavnom cijeli život provedu u rodnom gradu i rijetko kada putuju. U malim sredinama njeguje se seoski način života i bliska povezanost zajednice. Svatko poznaje svakoga, a takva snažna povezanost nekada onemogućava doseljenicima da se asimiliraju i osjećaju kao punopravni članovi zajednice. Ljudi uglavnom žive od poljoprivrede i bave se uzgojem, a svi se resursi maksimalno koriste te se ništa ne prepušta mogućnosti da propade, posebice hrana. Štoviše, Toskanci uživaju u razgovoru o hrani te će za vrijeme objeda najčešće većinu vremena i pričati o hrani i receptima.

Osim verbaliziranja ljubavi koju osjećaju prema hrani, Toskanci su poznati i po svom britkom jeziku i smislu za humor. Neće se uvrijediti ako ćete se šaliti na njihov račun jer će se i sami šaliti na svoj, a ako vam pobjegne koja psovka svakako će vam se pridružiti u obogaćivanju jezika maštovitim uvredama.

MEDITERANSKA KUHINJA BAZIRANA NA TRADICIJI I JEDNOSTAVNOSTI

Toskanska kuhinja poznata je po svojoj kreativnosti, tradiciji i originalnoj recepturi koja se prenosi s koljena na koljeno. Budući da se ova kuhinja temelji na upotrebi sastojaka koji se proizvode i rastu u regiji i okolici, neizostavni elementi svakog jelovnika su rajčica, kruh i maslinovo ulje.  Osim raznolikih jela na žlicu i domaće tjestenine, u toskanskoj mesnoj kuhinji kraljuje svinjetina, a najpoznatiji specijalitet je firentinski odrezak.

Nemojte se iznenaditi ako nakon nekoliko posjeta restoranu shvatite da svako jelo dodatno solite jer to je još jedna specifičnost toskanske kuhinje. Zbog blokade trgovačkih puteva u 12.stoljeću Toskana je ostala bez soli, ali snalažljive domaćice su nedostatak soli nadoknađivale dodatnom uporabom začinskog bilja i maslinovog ulja. Rijetko kada ćete se naći u situaciji da vam neće ponuditi i domaći ovčji sir, a on se uglavnom proizvodi u nekadašnjoj močvarnoj regiji u okolici Maremma i Pienza. Toskanci su i majstori slastičarstva pa će se tako posjetitelji slatkog zuba moći izguštati u Sienskim medenjacima, tortama od suhog voća, raznim marmeladama i, naravno, sladoledu.

TURISTIČKA DESTINACIJA  ZA SVAČIJI UKUS

Toskana je jedno od najpopularnijih europskih odredišta, a to svakako duguje svojim prirodnim ljepotama, kreativnoj mediteranskoj kuhinji i srednjovjekovnim gradićima gdje se rodila talijanska umjetnost. Regija u kojoj ste maksimalno sat vremena udaljeni od svih turističkih atrakcija, nudi pregršt sadržaja i mogućnosti za sve one koji žele doživjeti umjetničke i prirodne ljepote Toskane te se opustiti u intimnom smještaju na bajkovitim brežuljcima.

PODIJELI ČLANAK