Arhitektura na Kubi

Kultura i Život

Pripremite napojnice, zaboravite na pitku vodu iz pipe i „tranquilo” s koktelima… Evo nekoliko stvari koje morate znati prije putovanja na Kubu

Tamo vladaju neke magične boje. Glazba dopire iz svakog kutka, a ljudi… ljudi su sretni. Stalno plešu i imaju osmijeh na licu. To je, ukratko, Kuba kakva se prezentira u nebrojenim putopisima koje možete pročitati ako ste odlučili posjetiti ovu zemlju. Fascinantna je, doista, no nije sve tako šareno i jednostavno. Poznato je da turisti ne smiju piti vodu iz pipe, samo kupovnu, da na internet praktički možete zaboraviti, da je poželjno opremiti se slatkišima kojima će se klinci istinski obradovati (jer, na primjer, čokolade tamo nema) i da ćete jesti najjeftiniji jastog ikad.

ADULTS ONLYOva šarmantna drvena koliba, udaljena od Zagreba samo dva sata vožnje, idealna je za odmor bez cike, vike i žamora djece
Nastavi čitati

Dakako, tu su i neizostavni oldtimeri kojima se morate provozati. Havana je živopisna, šarmantna i iznimno sigurna, pogotovo za turiste. No siromaštvo je uzelo toliko maha, da vas rastuži kada doznate da liječnici i inženjeri radije prodaju suvenire na oronulim ulicama, nego rade ono za što su se školovali, jer za to dobiju jedva 30 dolara mjesečno. Od turista zarade malo više. U nastavku donosimo ostale zanimljivosti o Kubi koje su nas iznenadile kada smo posjetili ovu zemlju.

TRANQUILO, TRANQUILO! – TO JE NEPISANI ZAKON

Nekoliko puta su nas upozoravali tamo da ne požurujemo lokalce, ni slučajno (može vam se i obiti o glavu). Samo tranquilo, odnosno, polako… i sve će biti u redu. Takvo stanje uma zapravo je i poželjno kada ste na odmoru. No, u nekim situacijama vam nije svejedno. Kao na primjeru odlaska u restoran: četvero ljudi zajedno sjednu i naruče hranu, ali jelo ne dolazi svima u isto (ili barem približno slično) vrijeme. Prvo jedna osoba dobije svoje, pa desetak minuta nakon toga stignu dva jela, pa nakon još dvadeset minuta i ono posljednje. Prva je osoba već omastila brk dok četvrtoj uopće dođe porcija na stol. I tako je na većini mjesta.

ZELENO ZLATO DALMACIJENa sunčanom dalmatinskom otoku krije se najveća kolekcija sorti maslina u Hrvatskoj: marljivi Toma čuva ih čak 300 i proizvodi ulja koja osvajaju svjetske nagrade
Nastavi čitati

VOZAČI KOMUNICIRAJU RUKAMA

Jedva imaju novca za benzin, a i njega ponestane s vremena na vrijeme. Automobili su jako stari, a i ceste nisu u najboljem stanju. No, razumljivo, siromaštvo je veliko. Zanimljivo je, s druge strane, to što vozači uopće ne koriste žmigavac, nego u prometu komuniciraju rukama. Jednostavno, mahnu ako idu u drugi smjer. I sve funkcionira. Tranquilo.

AVANTURA ZVANA TOALET

Možda jest na početku neobično kada obaviš nuždu u toaletu nekog kafića, restorana ili noćnog kluba, i ne možeš pustiti vodu koja će sve to odnijeti u bespuća kanalizacije, a nakon tebe u wc ulazi osoba s kantom vode, nasmiješi ti se, i zalije školjku. Neobično je, da, ali navikne se čovjek. Tranquilo, je l’.

KOKTEL NAŠ SVAGDAŠNJI

Fuzija bijelog ruma i Coca-Cole njihov je klasik. Uz Cuba libre, tu je Mojito, Piña colada, famozni Daiquiri koji je volio Hemingway… Kuba je definitivno raj za sve one koji vole koktele. No, budite pažljivi s količinama (ili nemojte, kako vam je draže). Jedino čega Kubanci imaju na pretek je – rum. I doista ga ne štede. Tako da će svaki vaš koktel biti mješavina otprilike 70 posto alkohola i 30 posto bezalkoholnih dodataka. Pazite i da vam u čaši nema previše kockica leda jer je to ona voda koju ne smijete piti. Zato, tranquilo i s koktelima.

PRAZNE POLICE

Pred trgovinama je masa ljudi, a police poluprazne. Lokalci se bude i u zoru kako bi stigli u prve redove ne bi li ulovili najosnovnije namirnice, kruh, maslac, rižu…prije nego se rasprodaju. Jer, zaliha je malo. A još je tužniji prizor u ljekarnama. Tamo ni nema redova, jer nema ni lijekova.

ZABORAVITE NA SOL

Što se tiče hrane, u ponudi su većinom piletina i svinjetina uz rižu i grah, te različite verzije ribe i morskih plodova. Kubanci nemaju svoje tradicionalno jelo. Najbliže tome je ropa vieja, odnosno, trgana govedina koja se kuha satima i zapravo je verzija originalno španjolskog jela. Hrana je zanimljiva i fina, ali većina je komentirala kako im nedostaje soli. Jelo ne možete ni “popraviti”, jer na stolovima u restoranima uopće nema soli i papra. A ako se zaželite klasike, poput, hamburgera, dobijete kubansku verziju koja podrazumijeva komad mesa između dvije šnite kruha, bez ikakvog umaka, s čipsom od banane kao prilogom.

RAZLIČITE CIJENE

Ako tražite, recimo, bocu vode, nemojte se zaletjeti i kupiti prvu na koju naletite. Prošetajte, raspitajte se, jer baš iza ugla tu istu možete platiti osjetno jeftinije.

UPOZNAJTE LOKALCE

U razgovoru s ljudima najbolje ćete upoznati Kubu kakva danas doista jest. Tužna i zaostala u vremenu. Većina će vam reći kako žele pobjeći iz zemlje, ali ne mogu zbog režima koji im je zapečatio sudbinu. Zato se trude preživjeti s ono malo što imaju i nabaciti osmijeh za turiste jer su im oni zadnja slamka spasa u ekstremnom siromaštvu koje nikog ne ostavi ravnodušnim. Tranquilo, i pripremite napojnice.

Aktualno

Pročitajte još