Nestajali su brodovi, podmornice, avioni, ribari… Koje tajne krije Bermudski trokut nedaleko od otoka Visa

Bermudski trokut kod Visa: Nestajali su brodovi, avioni, ribari...
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Kompas jednostavno poludi, instrumenti se umire i postanu beskorisni… Tako svoje iskustvo prepričavaju brojni ribari koji su prošli kroz čuveni viški vulkanski trokut. Kao da se neka neobjašnjiva sila spušta s neba na pučinu između otoka Jabuke, Brusnika i dijela komiške vale. Ovo područje često se naziva jadranskim Bermudskim trokutom jer ribarske priče iz bliže i daljnje prošlosti upozoravaju na čudne pomorske nesreće, nerazjašnjene nestanke pomoraca te misteriozna potonuća brodova. Ipak, kao i mnogi svjetski misteriji, možda i u ovome možemo pronaći racionalno objašnjenje poput onog da se ovdje nalaze magnetske stijene koje bi mogle utjecati na rad mehaničkih i ostalih naprava na brodovima. No, što ako kompasi ovdje luduju jer se događaju neke stvari izvan naše kontrole te ovo nisu samo ribarske priče?

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

SVETAC, BRUSNIK I JABUKA: POVIJEST POMORSKOG RAJA OBAVIJENOG VELOM TAJNI

Otoci Svetac, Brusnik i Jabuka spadaju u sam vrh nautičkih pustolovina, a zajedno čine tzv. viški vulkanski trokut. Ako tome dodamo i misterioznu reputaciju tog područja, znamo da govorimo o izuzetno primamljivoj destinaciji za brojne istraživače. Priču o ovom pomorskom raju započinjemo s mističnom Jabukom koja nekima liči na peraju morskog psa, a drugima pak na slomljeni zub.

View this post on Instagram

A post shared by Tour of Croatia (@tour_of_croatia)

Jabuka je usamljena dama koja je od 14. stoljeća, kada je prvi put upisana na pomorske karte, privlačila pažnju moreplovaca. Dopušta da ju gledate samo iz daljine, budući da nema niti jednu uvalu. Njezin susjed Brusnik je star oko 150 milijuna godina, a nastao je od lave u kojoj se nalazi magnetit. Zbog toga će mnoge igle kompasa skrenuti s puta i pameti, ali znamo da mitolovce niti to objašnjenje neće zadovoljiti.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

Treći akter misterioznih priča o viškom trokutu je otok Svetac ili Sveti Andrija kojeg su ljudi naselili još u prapovijesti. Iliri i njihova kraljica Teuta, Grci i Rimljani tu su imali svoje postaje zbog čega danas nautičari željni adrenalina i tajnovite prošlosti mogu uživati u obilasku Teutine kule. Ovdje je, prema legendi, moćna ilirska kraljica živjela u obilju gusarskog plijena. Okruženi divljom prirodom i još većim brojem intrigantnih priča, otoci Jabuka, Svetac i Brusnik zaista izgledaju kao mjesta iz avanturističkih filmova koji koketiraju s nadnaravnim.

BERMUDSKI TROKUT KOD VISA: SVE TAJNE KAD-TAD IZAĐU NA VIDJELO, OSIM ONIH VOJNIH

Tajnovita prošlost viškog vulkanskog trokuta započinje još u 18. stoljeću kada je talijanski putopisac Alberto Fortis pisao o tome kako plovidba ovim krajem može biti opasna, budući da kompasi ne pokazuju pravi smjer. Neobičan slijed događaja nastavila je talijanska podmornica iz Prvog svjetskog rata koja je iz nepoznatih razloga potonula u blizini Palagruže. U suradnji s talijanskim vlastima, tek je 70-ih godina prošlog stoljeća izvučena na površinu, a svjedoci tvrde da su kosturi mornara bili neobjašnjivo dobro očuvani čak 50 godina nakon potapanja.

Ipak, mještani vjeruju da je mornarica bivše države sve svoje podmornice skrivala upravo u viškom trokutu kako ih radari ne bi zapazili. Čak je prije tridesetak godina legendarni istraživač podmorja Jacques Cousteau pokušao započeti ispitivanje viškog akvatorija i područja oko trokuta. Nagađa se da je želio razjasniti njegova magnetna zračenja, ali nije uspio u svome naumu jer mu je Jugoslavenska ratna mornarica zabranila istraživanje. Ako je istina ono što lokalno stanovništvo priča, vjerojatno nikada nećemo dobiti prave odgovore jer svi znamo koliko se dobro čuvaju vojne tajne.

NARODNA ŠUŠKANJA O BERMUDSKOM TROKUTU NA JADRANU

Tko najbolje poznaje more i njegove tajne nego ribari koji svakodnevno klize plavom površinom Jadrana. Tako stariji stanovnici iz Komiže koje pamćenje još uvijek jako dobro služi prepričavaju razne nezgode sa svojih plovidbi. Često objašnjavaju događaje iz vremena Austrougarske kada su ribari plovili put Jabuke, a neki od njih su nestali i nikada ih nisu našli iako tih dana nije bilo znakova nevere. Kao najmističniji otok ističu upravo Jabuku o kojoj se od pamtivijeka šire legende. Neki kažu da su na vrijeme najgorih nevremena na moru viđali vatrene kugle koje su kružile oko otoka. Jedan ribar govori i da je ovdje doživio najgoru oluju u životu, a da niti jedan grom nije udario u Jabuku koja je cijelo vrijeme svjetlila.

Najsvježiji slučaj dogodio se prije nekoliko godina kada su poginula dva trogirska ribara na koćarici. Vjeruje se da su nestali upravo u ovom akvatoriju, a njihova su beživotna tijela pronađena tek nekoliko dana kasnije u jednoj viškoj uvali. Mnogi od pripovjedača za povijesne nesreće krive podmornice koje se navodno skrivaju ispod površine, a neki nadnaravne sile. U što god odlučili vjerovati, činjenica jest da beskrajno more oduvijek skriva tajne i pitanja na koja možda nikada nećemo dobiti odgovore.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK