Intrigantna Komiža: grad s mnogo zavodljivih lica kojem ćete se uvijek rado vraćati

Intrigantna, otmjena i jedinstvena Komiža
piše Putni Kofer

Na zapadnoj obali Visa, povučen i vrlo izoliran od ostalog dijela otoka, smjestio se živopisni grad Komiža. Na glasu kao jedan od najtoplijih gradova na Jadranu, ovaj viški biser se s pravom naziva malim rajem na zemlji. Poznat po dugogodišnjoj ribolovnoj tradiciji, intrigantnoj povijesti, zavodljivim okusima morskih delicija i autohtone vinske sorte vugave, očarat će vas već na prvi pogled i natjerati da se doslovno zaljubite u njega. Komiža krije i brojne zanimljivosti: evo nekoliko manje poznatih činjenica koje (možda) niste znali!

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

KOMIŽA JE DANAS JEDAN OD NAJOČUVANIJIH STARIH GRADOVA NA JADRANU

O nastanku Komiže i njenoj srednjovjekovnoj povijesti još uvijek malo toga znamo, a prvi zapisi sežu u 12. stoljeće kada je spominjana pod imenom Val Comeza u darovnici zadarskog kneza koji je vladao dalmatinskim otocima.

Kasnije su Komižom vladale mletačke i austrijske vlasti, a u svojoj novijoj povijesti poslužila je kao izuzetno važno uporište vojnim snagama. Od Drugog svjetskog rata pa sve do 1990. godine, Komiža je bila u potpunosti izolirana, a 50 godina izolacije omogućilo je ovom viškom biseru da zadrži izgled u svom izvornom obliku.

KOMIŠKI SU RIBARI BILI POZNATI DILJEM MEDITERANA

Ribarstvo je uvijek zauzimalo značajno mjesto u životu Komižana koji se s pravom nazivaju pioniri lova i prerade srdele na Mediteranu. Ribari iz Komiže dugo su vremena bili najbrojniji duž čitave obale Jadranskog mora, a prema zapisima mletačkih vlasti iz 16. stoljeća, u samo jednom danu su ulovili čak tri milijuna tona srdela.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

Osim što su sa svojim brodicama gospodarili Jadranom, komiški pomorci su omogućili izgradnju brojnih crkvica na otoku, ali i utvrda koje su se podizale zbog zaštite od gusara i turskih pohoda. Posebno je zanimljiv podatak kako je Komiža prvo hrvatsko mjesto koje je posjetio papa. Naime, davne 1177. godine veliko olujno nevrijeme je zahvatilo brod koji je prevozio vatikansku delegaciju te je papa bio sklonjen u mirnu komišku luku.

LJEPOTA KOJA ODOLIJEVA ZUBU VREMENA

Nakon Drugog svjetskog rata cijeli otok je pretvoren u vojnu zonu, a zbog geografske izoliranosti i relativno slabe povezanosti s kopnom, mladi su iseljavali i turizam kao ekonomska aktivnost nije postojao. Danas u Los Angelesu živi deset puta više Komižana nego u samom mjestu, a brojni stanovnici koji su preživjeli polustoljetnu izolaciju reći će vam kako je Tito unazadio Vis, ali ga je i spasio od turističke izgradnje te velike komercijalizacije. Danas je to otok s predivnim plažama koje s pravom možemo nazvati najljepšima na svijetu, brojnim skrivenim uvalama, netaknutom prirodom, mirisnom mediteranskom vegetacijom te jedan od najsunčanijih otoka na Mediteranu.

Priče koje stoje iza gotovo svake fasade, kao i ulice i šetnice u Komiži neiscrpan su izvor inspiracije i užitka, a njena ljepota odolijeva zubu vremena. Intrigantna, otmjena i jedinstvena, grad s mnogo zavodljivih lica i mjesto na koje ćete se uvijek s osmijehom na licu vraćati.

Zanima vas što sve posjetiti na otoku Visu?

Bogata povijest i očaravajuća ljepota koju je prepoznala i holivudska produkcija, najljepše plaže u Hrvatskoj, romantične uličice, miris borova, prekrasne kamene kuće, kristalno čisto more koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim… Sve je to Vis, otok koji se s pravom naziva najljepšim na Mediteranu. Evo što sve morate posjetiti i doživjeti na Visu.

PODIJELI ČLANAK