Kako je nastala Djevojka s galebom, čarobna statua u Opatiji i jedna od najfotografiranijih lokacija u Hrvatskoj

Foto: Pexels
piše Putni Kofer

Kraljica Jadrana već desetljećima privlači brojne domaće i inozemne turiste koji se uvijek rado vraćaju. Njene osunčane terase i zvukovi morskih valova umiruju tijelo i um, a ulice grada oduševljavaju svojim nesvakidašnjim ambijentom. Opatija zapravo kao da živi u nekom prošlom vremenu, kada su gradom hodali i u njemu uživali brojni carevi i grofovi. Iako je krasi veliki broj znamenitosti i spomenika, jedan se posebno ističe – Djevojka s galebom, simbol Opatije i cijelog kvarnerskog područja!

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

KADA JE POSTAVLJENA OPATIJSKA DJEVOJKA S GALEBOM I ŠTO ONA PREDSTAVLJA

– Prekrasna skulptura „Djevojka s galebom”, kipara Zvonka Cara, nalazi se na hridi s prekrasnim pogledom, a postavljena je davne 1956. godine. Do tada je na tom mjestu, dok ga nije srušilo nevrijeme, stajao kip „Madonne del Mare”, koja je postavljena da bdije nad dušom grofa Arthura Kesselstadta, nestalog u proljetnoj oluji na moru godine 1891. U tom izletu život je izgubila i grofica Fries, dok je njen sin Georg spašen. Originalan kip Madonne se nakon restauracije čuva u Hrvatskom muzeju turizma u Villi Angiolina, a pozlaćenu inačicu Madonne danas se može vidjeti pred crkvom Sv. Jakova – kažu iz Turističke zajednice Opatije o povijesti ovog fascinantnog mjesta koje nadahnjuje brojne posjetitelje.

No, što predstavlja Djevojka s galebom? Skulptura je rad crikveničkoga akademskoga kipara Zvonka Cara. Kad se na nju obrušavaju morski valovi, djeluje poput morske nimfe koja se uzdiže iz vode pa ne čudi što je dobila nadimak Nimfa. − Osnovna je ideja bila da pozdravlja turiste koji dolaze u Opatiju s morske strane – kazali su iz opatijske Turističke zajednice za Slobodnu Dalmaciju.

JEDNA OD NAJFOTOGRAFIRANIJIH SKULPTURA U HRVATSKOJ

Riječ je o jednoj od najfotografiranijih skulptura u Hrvatskoj. Naime, uz Djevojku s galebom redovito se žele fotografirati opatijski turisti, kao i mladenci koji se vjenčaju u tom gradu, a nalazi se na svim opatijskim razglednicama. Iako je od šetnice odjeljuje ograda, do nje je relativno lako doći, uz malo truda i pentranja po stijenama.

Prekrasno jezero u susjednoj BiH oduševljava ogromnim plavetnilom, otočićima i poluotocima, a idealno je odredište za ljubitelje aktivnog odmora

Autor ju je od milja zvao Opatijka. Zanimljiv je podatak da mu je kao model poslužila jedna Crikveničanka, gospođa Jelena Jendrašić. Ona je tu tajnu čuvala više od 50 godina, kad je napokon otkriveno da je pozirala svojem prijatelju, susjedu i kumu. Prema njezinu svjedočanstvu, za poziranje nije dobila nikakav honorar niti ga je tražila, nego je to bila usluga prijatelju. Nije profitirao ni autor, kojemu su samo osigurana sredstva za rad. Car je, naime, cijeli život živio skromno od nastavničke plaće, a na ovakve je projekte rado pristajao. U prvoj je verziji Careva Djevojka s galebom imala i ribu u galebovu kljunu, koja je s vremenom nestala, vjerojatno pod naletima valova ili, pak, vandala, piše Slobodna Dalmacija.

OMILJENA TURISTIČKA DESTINACIJA NA JADRANU

Opatija je najstarija turistička destinacija u Hrvatskoj i jedna od najstarijih na svijetu. Ono što joj daje poseban čar su ulice prošarane kućama i vilama iz habsburškog doba. Njena slavna prošlost seže još u doba Austro-Ugarske kada su Opatiju posjećivali kraljevi i kraljice, vojvode i princeze te pripadnici bogatog građanskog staleža. Davne 1889. godine službeno je proglašena klimatskim lječilištem za tadašnju aristokraciju, a već 1913. godine u Opatiji su bili izgrađeni brojni hoteli, pansioni, vile te prekrasni botanički vrtovi i predivna kupališta.

Zbog svoje mirnoće i čarobnog ambijenta privlači mnoge glazbenike i umjetnike koji traže inspiraciju i pune kreativne baterije u njenim posebnostima. Glazbena legenda Ivo Robić otpjevao je ovaj grad stihovima „Opatijo bajna, biseru našeg mora”, a njegova serenada postala je evergreen, baš kao i sama Opatija i njene raskošne vile, ljetnikovci, uvale, hoteli i bajkovita atmosfera od koje se teško odvojiti.

PODIJELI ČLANAK