Božanstven spoj slikovitog krajolika i smaragdne rijeke: dolina Soče baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Dolina Soče
Foto: Shutterstock & Putni Kofer
piše Putni Kofer

Susret s rijekom Sočom, zelenom poput dragulja, mnogi opisuju kao čistu meditaciju. Njezin tok prema Jadranskome moru, koji započinje u nacionalnom parku Triglav, prirodna je žila kucavica slovenske turističke regije koja se zove Smaragdni put. Aktivan odmor u slikovitom svijetu Julijskih Alpa, Triglavskom nacionalnom parku i smaragdnoj rijeci Soči  – savršen je izbor za vikend bijeg i izlet u Sloveniju. Stoga, bez obzira ostajete li dan ili cijeli tjedan, to vjerojatno neće biti dovoljno vremena da otkrijete sve njene čari, pogotovo ako ste avanturističkog duha. Zato je dolina Soče jedna od destinacija u koju se iznova treba vraćati. Za Soču kažu da nijedna fotografija ne može dočarati njezinu bajkovitu ljepotu. Ona je bolja uživo, poput glazbenog koncerta omiljenog benda, a kad dođete, naprosto nećete htjeti otići iz ovog tirkiznog raja. S pravom je zovu slovenska Toskana…

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

BOVEC – MALI PLANINSKI BISER SLOVENIJE

Nekoliko je opcija za početnu točku istraživanja doline Soče. Jedna od njih je šarmantni gradić Bovec, kojeg zovu malim planinskim biserom Slovenije, a nalazi se na sjeverozapadu zemlje, u blizini granice s Italijom. Pravi je raj za sve one koji žele aktivan odmor. Omiljeno je izletište i obližnje brdo Sabotin, mjesto nezaboravnih prizora na dolinu, a ujedno i jedna od postaja Memorijalnog puta od Alpa do Jadrana. Tu je i slikoviti Kobarid i Kanal te Tolmin, poznati festivalski grad i gospodarsko središte doline Soče. Gdje god započeli svoje putovanje, za početak odvojite jedan vikend, ali sigurno ćete se vratiti.

View this post on Instagram

A post shared by Soča Valley, Slovenia (@socavalley)

RAFTING, ZIPLINE ILI PENJANJE – OUTDOOR AKTIVNOSTI NE NEDOSTAJE

Dolina Soče vodeća je outdoor destinacija u Sloveniji. Na svakom koraku možete vidjeti agencije koje nude različite avanturističke ture, kao što su rafting, zipline, paragliding ili penjanje – i nisu potrebne online rezervacije unaprijed. Upućeni kažu da na licu mjesta možete odlučiti u kojim aktivnostima želite uživati, ovisno o godišnjem dobu.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Soča je rijeka s temperaturom koja se ni ljeti ne penje iznad 15 stupnjeva Celzijevih pa, ako dolazite na takvu vrstu osvježenja – zaboravite ovu kombinaciju. Iako, ljeto je savršeno godišnje doba za posjet Soči. Upravo zato što smaragdno zelena rijeka omogućuje razne vodene sportove i brojne tematske staze, koje osim prirodnih ljepota otkrivaju naslijeđe Prvog svjetskog rata, ali i druge priče čudnovatoj doline.

ZNAMENITOSTI I TURISTIČKE ATRAKCIJE SMARAGDNE DOLINE

Dolina Soče ponosi se bogatom kulturnom i povijesnom baštinom. Visoko iznad korita rijeke Tolminke nalazi se sakralno mjesto, Spomen crkva Svetog Duha u Javorci koja nosi oznaku Europske baštine. Crkva slavi poginule austrougarske branitelje na bojišnici Soške fronte i obližnjih bojišta, točnije njih 2564. Proglašena je najljepšim spomenikom Prvog svjetskog rata na području Republike Slovenije.

Crkvu Svetog Duha sagradili su austrougarski vojnici, a gradili su je u vrijeme predaha, kad nisu bili na borbenim linijama. Podignuta je na rubu Soške fronte u samo 184 dana, prema planovima bečkog umjetnika Remigiusa Geylinga, kao trajni spomen poginulim austrougarskim vojnicima. Gradnju je vodio Géza Jablonszky, poručnik mađarskog podrijetla, a simbol je poziva na pomirenje.

Nedaleko od Crkve Svetog Duha nalazi se Muzej Kobarida, odnosno poznati Muzej 1. svjetskog rata koji je nominiran za nagradu Europski muzej godine. Muzej Kobarida središte je predstavljanja baštine Soške fronte u slovenskim, europskim i svjetskim razmjerima. Jedinstveni prikazi borbi i života tijekom rata pričaju dirljivu priču o teškim i krvavim danima uz rijeku Soču…

VELIČANSTVENE PRIRODNE ATRAKCIJE TOLMINA

Ako se zaputite u dolinu Soče, neke od top prirodnih atrakcija koje će vas ostaviti bez daha su Vražji most (Hudičev most) postavljen 60 metara visoko iznad rijeke Tolminke i velika stijena uklesana između zidova kanjona Zadlaščice. Posebno je impresivna i Danteova špilja, koja nosi ime po pjesniku Danteu Alighieriju. Ušće Tolminke na nadmorskoj visini od 180 m ujedno je i najniža točka Nacionalnog parka Triglav.

ČAROBNI SLAP BOKA I KRNSKO JEZERO

U neposrednoj blizini Boveca nalaze se i dva slapa koja su zasigurno nezaobilazne atrakcije u dolini Soče. Slap Boka, visok ukupno 136 metara, jedan je od najvećih u Europi. Izvire iz krškog izvora podno planinskog lanca Kanin. Ovaj spektakularni prizor možete najbolje doživjeti s vidikovca do kojeg je lako doći kratkom šetnjom od 15 minuta s glavne ceste. Slap Virje mnogo je manji (12 m), ali ništa manje čaroban zahvaljujući tirkizno plavim bojama i fascinantnim stijenama koji ga okružuju.

View this post on Instagram

A post shared by Soča Valley, Slovenia (@socavalley)

Iz gradića Kobarid možete posjetiti slap Kozjak, po mnogima najljepši u čitavoj dolini rijeke Soče. U masivu, gdje se nalazi očaravajući Kozjak, posjetite i Krnsko jezero na visini od 1.391 metar. Do njega vodi jedna od popularnijih planinarskih tura u regiji. 

POSJETITE NAJVEĆI ZIPLINE PARK U EUROPI

Ljubitelji adrenalina mogu birati između dva zipline parka, koji po veličini i prirodnim ljepotama spadaju u sam vrh europskih parkova ovog tipa. Priuštite si aktivno iskustvo i vidikovac s kojeg ptice promatraju divlje doline. Dvije bovečke sportske agencije organiziraju zipline u dolini Krnice i u netaknutom klancu Učja. Adrenalinski spust u dužini od 3 kilometra na pet čeličnih sajli, dugih 500 do 700 metara, postavljenih iznad doline Krnice u Kaninskom gorju, jedna je od najvećih atrakcija. Poletite desetcima metara iznad zemlje, s pogledom na Bovečku kotlinu i planine visoke dvije tisuće metara.

I službeno najveći zipline nalazi se u kanjonu Učja, gdje vas očekuje 4,5 kilometra putovanja po čeličnim sajlama iznad slikovitog i zaštićenog područja klanca Učja. Deset čeličnih sajli, duljine od 250 do 600 metara, uspinju se na vrtoglavih 200 metara iznad rijeke i pružaju jedinstven pogled na vrhove Julijskih Alpa.

BOVŠKI ILI ČUVENI TOLMINSKI SIR

U dolini Soče još uvijek se njeguju stare poljoprivredne djelatnosti, npr. alpske mliječne farme pod Krnom ili drugim tolminskim planinama, gdje se proizvodi čuveni tolminski sir. Važan spomenik stoljetne tradicije sirarstva u Bovškoj regiji i u Sloveniji predstavlja poznati ovčji bovški sir, a čitava regija njeguje baštinu planina i tradiciju sirarstva, koja je ovdje zabilježena u vremenu kada je bilo sirarstvo jedini način očuvanja mlijeka.

Kada govorimo o gastro specijalitetima Soče, ne smijemo zaboraviti ni autohtonu ribu pastrvu, koja je magnet za ribare i poznavaoce kulinarskih užitaka. Pastrva je popularno jelo u dolini koje se može naći na jelovnicima svih dobrih domaćih gostionica. Kobariška štrukla je slatka okruglica s orasima i grožđicama, a domaći kažu kako je to jelo s potpisom jer svaka domaćica iz Kobarida svoju pripremi na malo drugačiji način. Desert “bovški krafi” još je jedno popularno slatko jelo, lokalna varijanta naših knedli punjenih kruškama, posluženih uz umak od masla, cimeta i krušnih mrvica. S Tolminštine, kažu, ne biste trebali otići, a da ne probate poznatu friku, omlet od krumpira i naribanog sira Tolmina…

PODIJELI ČLANAK