Bajka na dlanu: Zeleni Gupčev kraj krije netaknutu, djevičansku prirodu i bogato povijesno nasljeđe

Gornja Stubica
piše Putni Kofer

Brežuljkasti krajolik i zeleni bregi, male drvene hiže, raštrkana sela do kojih vode zavojite ceste, pogled na beskrajne vinograde, veličanstveni dvorci, povijesne priče i narodne legende – dovoljno da se uputite prema Hrvatskom zagorju kojem tepaju da je ‘zeleno srce Hrvatske’ i ‘bajka na dlanu’? Ova hrvatska regija ponosni je vlasnik čak 54 dvorca i kurije, što je čini jedinstvenom takvom u svijetu jer malo gdje na tako malom prostoru možemo pronaći toliku koncentraciju slavnih dvoraca. Biser Zagorja, Gornja Stubica, i dalje čuva uzbudljivi duh prošlih vremena i svjedoči o bogatoj povijesti ovoga kraja: evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

GORNJA STUBICA – ZANIMLJIVOSTI I PRIČA O USTANKU SELJAKA PROTIV PLEMIĆA

Jedno od takvih mjesta koje ‘čuva leđa’ glavnom gradu i planini Medvednici je Gornja Stubica, u narodu poznatija kao Gupčev kraj. Matija Gubec do današnjeg je dana ostao zapamćen kao najveći narodni junak u Hrvata te simbol borbe za potlačene, a Gornja Stubica mjesto koje snažno čuva priču o ustanku seljaka protiv plemića davne 1573. godine.

Priča o borbi seljaka i želja da se uspostavi država bez staleške podjele i ravnopravno društvo kroz povijest su bili inspiracija brojnim umjetnicima i književnicima, čija su djela doživjela nezapamćen uspjeh u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Naime, po uzoru na seljačku bunu nastala je prva hrvatska rock-opera, koja je bila peta takva u svijetu te poznati Šenoin roman Seljačka buna.

DJEVIČANSKA PRIRODA, PITOMI BREŽULJCI I AUTENTIČNE HIŽE

Osim upoznavanja bogate kulturne povijesti i šetnje dvorcima koje nudi Gornja Stubica, ovaj kraj će vas osvojiti očuvanom prirodom koja s pravom nosi atribut djevičanska, pitomim brežuljcima koji skrivaju izvore ljekovitih voda, autentičnim starim hižama, odličnom gastro ponudom, ali i jedinim živim svjedokom Seljačke bune iz 16. stoljeća.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

Naime, u samom mjestu nalazi se Gupčeva lipa, stablo staro 500-tinjak godina, visoko devet i široko gotovo 5 metara. Prema narodnoj legendi, upravo je ispod tog stabla Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike te ih poveo u borbu za neko bolje i ravnopravnije društvo.

PODIJELI ČLANAK