U ritmu rock’n’rolla: najbolji europski gradovi za one koji obožavaju zvuk gitare i bubnjeva

Najbolji europski gradovi za ljubitelje rock’n’rolla
piše Putni Kofer

Ima nešto magično u glazbi. Pokreće nas, ponekad kao nezamjetan soundtrack prati naše emocije i životne događaje, a nerijetko neku vrstu glazbe, pjesmu ili izvođača povezujemo i s destinacijama na koje nas barem na tren odvedu. Tko nije poželio šetati Parizom slušajući Edit Piaf, tulumariti Londonom uz The Clash, voziti se dugim američkim cestama uz ritmove Brucea Springsteena… Možda niste o tome nikad razmišljali, ali glazba i putovanja su itekako povezani, a Putni Kofer je provjerio koji su gradovi najbolja odredišta za ljubitelje rock’n’rolla. Kako zbog ponude koncerata i klubova, tako i zbog povijesne povezanosti s velikim izvođačima i mjestima na kojima se pisala rock povijest.

U maloj europskoj državi ljudi žive najduže na svijetu: svaki treći stanovnik je milijunaš, klima je idealna, a sigurnost na najvišem nivou

BERLIN, NJEMAČKA: ŽIVAHNOJ ALTERNATIVNOJ SCENI NIJE ODOLIO NI DAVID BOWIE

Grad koji je sve do samog kraja osamdesetih bio podijeljen bio je mjesto bunta, posebne atmosfere, pomalo pohabanog glamura, koji je kao magnet privlačio najveće glazbenike tog vremena. Sedamdesetih je ovdje živio legendarni David Bowie i snimio Berlinsku trilogiju, reći će mnogi svoje najbolje albume. U njemačkoj prijestolnici se rađao i rastao punk, alternativna scena je bila živahna i plodna. I danas Berlin slovi za grad u kojem će svatko naći nešto za sebe – od manjih klubova posvećenih punku i metalu, mainstream mjesta s indie rock repertoarom, preko live svirki mladih rock bendova, sve do stadionskih koncerata najvećih svjetskih zvijezda.

MADRID, ŠPANJOLSKA: UMJETNIČKI GRAD KOJEG OBOŽAVAJU NAJVEĆE SVJETSKE ROCK ZVIJEZDE

Glavni grad Španjolske možda nema povijesno toliko veliku poveznicu s rock muzikom kao neke druge europske prijestolnice, ali njegova glazbena scena i noćni život plasiraju ga visoko na listu rock gradova. Umjetnička scena u gradu je izrazito živa, posebno u četvrtima Malasaña i Chueca, a u noćnim klubovima i barovima moguće je čuti uživo brojne rock bendove koji se tek probijaju na glazbenoj sceni. Uz sve to, Madrid je obavezna postaja na turnejama najvećih svjetskih zvijezda koje sviraju u njegovim arenama i na stadionima.

LONDON, VELIKA BRITANIJA: KULTNA ROCK MJESTA I BAROVI U KOJIMA SU POČINJALE NAJVEĆE ZVIJEZDE

U kojem se još gradu možete prošetati najpoznatijih pješačkim prijelazom na svijetu i pozirati na Abbey Roadu baš poput Johna, Paula, Ringa i Georgea? Slavni cover popularnog albuma Beatlesa nipošto nije jedina rock znamenitost koju ovaj grad nudi. Na adresi 23 Heddon Street pronaći ćete zgradu koja krasi omot kultnog albuma Ziggy Stardust Davida Bowieja, Sanctum Soho Hotel su osmislili i u djelomičnom je vlasništvu dva člana Irom Maidena, a u klubovima u Camdenu nastupali su Amy Winehouse, Blur, Killersi… U rock’nroll turi neizostavna je postaja 100 Club, danas većinom mjesto za jazz svirke, u kojem su kroz povijest neke od legendarnih nastupa održali Sex Pistolsi, Rolling Stonesi…

Znate li gdje se nalazi najduža ulica u Hrvatskoj? Spaja čak tri županije i ima više od 600 kućnih brojeva

PRAG, ČEŠKA: ALTERNATIVNA GLAZBA KAO BUNT PROTIV KOMUNISTIČKOG REŽIMA

Godinama je rock u Čehoslovačkoj predstavljao bunt protiv komunističkih vlasti, u podrumima su se slušale teško nabavljene zapadne rock ploče, polako se razvijao i češki rock… Nakon invazije ruskih trupa na Čehoslovačku 1968. zabranjena je alternativna glazba, a brojni su glazbenici pobjegli na zapad. Zato je priča o rock glazbi u Pragu ujedno i priča o povijesti grada i pobuni protiv neprijateljskih režima. Danas je Prag moderna europska prijestolnica s brojnim klubovima, bogatim noćnim životom, live svirkama na svakom koraku, a domaćin su i svim važnijim turnejama najvećih svjetskih glazbenika.

LIVERPOOL, VELIKA BRITANIJA: GDJE SU ODRASLI I ŠTO JE INSPIRIRALO NAJSLAVNIJU ČETVORKU NA SVIJETU

Planetarno najpoznatiji stanovnici ovog britanskog grada svakako su članovi jednog od najpoznatijeg benda svih vremena, legendarni Beatlesi. Njima je posvećeno nekoliko različitih tematskih tura gradom, na kojima se posjećuju kuće u kojima su John, Paul, Ringo i George odrasli, mjesta na kojima su počinjali svirati i lokacije koje su inspirirale njihove najpoznatije pjesme. Osim Beatlesa, iz Liverpoola su potekli brojni poznati rock glazbenici, a u klubovima i barovima grada i danas počinju neki novi klinci koji se nadaju nadmašiti najslavnije sugrađane.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK