Otkrijte regiju bujnog zelenila, neiskvarene ljepote i slikovitih gradova. Tu je život mirniji, a stolovi uvijek puni vrhunske domaće hrane

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Zelena i pitoma, gostoljubiva i otvorena, Bilogora je nerazvikani biser Hrvatske koji turisti sve više otkrivaju. Cijelo je područje Bjelovarsko-bilogorske županije prava riznica izvanrednih prirodnih ljepota. One, u kombinaciji sa šarmantnim gradovima i fantastičnom domaćom hranom čine nevjerojatan spoj koji oduševljava svakoga tko posjeti ovaj kraj. Pitoma Garešnica, šarmantni Daruvar, elegantni Bjelovar i mirna Čazma urbana su središta ovog kraja, savršeno uklopljena u svoju ruralnu okolicu i zelenilo koje te gradove okružuje. Ako planirate izlet u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, u nastavku donosimo dio mjesta i iskustava koja su nas se posebno dojmila prilikom nedavnog posjeta.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

RODNI GRAD IVE ROBIĆA KRIJE INOVATIVNU PRIČU O POILOVLJU I PREKRASNU ŠETNICU UZ RIBNJAKE

Na rijeci Ilovi, prirodnoj granici Slavonije i Moslavine, nalazi se Garešnica. Rodni je to grad Ive Robića, legendarnog Mr. Morgena, kojem je prošle godine, na 100 obljetnicu rođena, oslikan veliki mural u centru grada. Osim kao grad Mr. Morgena, jedna od misija Garešnice je i brendirati se kao grad prekrasne prirode. Ozbiljan korak u tom smjeru je prošlogodišnje otvaranje Centra za posjetitelje Natura 2000 i projekt Zeleni vrtovi Poilovlja, koji svim posjetiteljima približavaju floru i faunu ovoga kraja.

Centar na interaktivan i zanimljiv način predstavlja područje Poilovlja i budi svijest o važnosti očuvanja ugroženih vrsta i smanjenja uništavanja biljnog i životinjskog svijeta. A dio te ljepote možete vidjeti na informativno edukativnom punktu Kaniška Iva. Tamo se nalazi prekrasna šetnica uz ribnjake duga oko pet kilometara. Tu su i igralište, mjesta za odmor s klupicama, vidikovci s kojih možete promatrati ptice…

U Centru možete unajmiti bicikle i dalekozore, a uz najavu dogovoriti i vođenu turu. Nakon obilaska Garešnice uputite se na izdašan i ukusan ručak u obiteljski restoran Kod bake, u kojem možete kušati niz moslavačkih jela, a posebno su poznati po tripicama na više načina.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

GRAD ZELENILA, TERMALNE VODE I DOBROG PIVA OSVAJA ŠARMOM I PRIJATELJSKIM DUHOM

Daruvar je mali grad s velikom dušom. Šarmantan, prijateljski nastrojen, ušminkan, svakoga dočekuje otvorenih ruku i širokog osmjeha. U Daruvaru nas je oduševilo zelenilo i brojni parkovi kojima je prošaran cijeli grad. U obilasku s vodičem Vladimirom Ivićem doznajemo niz tajni ovog gradića, poznatog po termalnim izvorima, pivu, vinu, najuređenijoj češkoj zajednici izvan matične države…

Obavezna je postaja obilazak dvorca Janković iz 18. stoljeća, u kojem je danas smješten gradski muzej. Od vodiča Vladimira doznajemo sve o utemeljitelju grada Antunu Jankoviću, slušamo nevjerojatnu priču o najpoznatijem “nepoznatom” Daruvarčaninu 20. stoljeća, Židovu Davidu Frankfurteru, gledamo djela slikarice Eve Fisher… Ispred samog dvorca ne propuštamo se fotografirati s Adamom, ogromnim stablom ginko biloba koje na istom mjestu stoji već 240 godina.

PVO ILI VINO? KAD STE U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI, NE MORATE BIRATI, OBOJE JE ODLIČNO

Pivovara Daruvar nalazi se u samom centru grada i obavezna je postaja svakog zaljubljenika u hladno piće od hmelja. Njihov je osnovni lager Staročeško pivo, koje se proizvodi od davne 1893. godine. Prije devet godina započela je hrvatska pivska craft revolucija i pokrenut je brend 5th Element. U sklopu programa Naše pivske i druge priče održavaju se različite radionice, a mi smo odabrali Beerlist, odnosno degustaciju na kojoj se paralelno kušaju 5TH Element piva i sirevi lokalne sirane Biogal. Od laganih mladih sireva i blagih lagera, preko jače IPE i APE sparene s jačim i dimljenim sirevima, sve do spektakularne kombinacije jakog Stouta i aromatičnog sira s tartufima, ova se degustacija pokazala kao pun pogodak. 

Da osim piva u ovom kraju nastaju i izvrsna vina uvjerili smo se na obroncima Bilogore. Nedaleko od Bjelovara smo u mjestu Kapela otkrili imanje i vinariju Coner. U prekrasnom ambijentu bilogorskog zelenila marljiva obitelj stvara vrhunska vina, imaju i nekoliko luksuznih soba za najam, a u svom restoranu nude domaća bilogorska jela pripremljena s posebnom pažnjom i ljubavlju.

JURNJAVA BICIKLOM PO STAZAMA ZELENE BILOGORE ISKUSTVO JE KOJE SE PAMTI

Za ljubitelje aktivnog odmora, pravi se biser skriva povrh Velikog trojstva. Od vidikovca smo krenuli na gravel turu bilogorskim šumskim stazama. Uz iskusne vodiče Igora Prku i Senada Vegića, na odličnim biciklima koji ulijevaju povjerenje, otisnuli smo se na turu kroz prekrasne pejzaže dok su se po našim kotačima izmjenjivali asfalt, kamenčići i zemljani šumski puteljci.

Prešli smo tek dio od 80 kilometara staze, koliko je ukupno obilježeno, no sasvim dovoljno da shvatimo zašto je ovaj sport toliko popularan. Nakon vožnje smo se, prepuni dojmova, popeli na graničarski čardak, preuređen u vidikovac, i uživali u pogledu na nepregledno bilogorsko zelenilo. Odmor i okrjepu nakon ture smo našli na OPG-u Mihoci i restoranu Vrata Bilogore. S njihove smo terase uživali u najljepšem pogledu na zalazak sunca, pa se prepustili bilogorskim delikatesama koje su nas dugo držale sitima.

U ČAZMI JE HRPA NOVOSTI, NAJVIŠE SU NAS ODUŠEVILI BAZEN I ŠETNICA

Put nas dalje ponovo dovodi u moslavački dio županije, u grad Čazmu. Da ovdje ne miruju dokazuje nekoliko novih projekata koji su nas oduševili. U samom je centru grada uređen biološki bazen, u kojem se voda ne tretira klorom i kemikalijama, već se prirodno pročišćava biljkama. Oko bazena je uređen prostor na kojem se ljeti otvore suncobrani kako bi boravak bio što ugodniji. Broj posjetitelja je ograničen pa nikad nije prevelika gužva.

Nedaleko od centra grada potpuno nas je oduševila novouređena šetnica Medjame. Duga je 1,8 kilometara. Drveni puteljak vodi posjetitelja kroz krošnje drveća, močvaru, uz stanovnike ovog kraja kao što su kornjače i ptice… Ova šetnica uistinu pruža potpuni mir, u kojem se smog, stres i asfalt čine kilometrima daleko. Nedaleko od Čazme obišli smo Ranč Letec, farmu jelena i koza na kojoj se ekološki proizvode pir i ječam, a na kojem smo probali izvrsne kozje sireve koji su ponos ovog obiteljskog gospodarstva.

PODIJELI ČLANAK