Šarmantni slovenski grad na Dravi dom je najstarije vinove loze na svijetu, prekrasnog dvorca i vrhunske suvremene umjetnosti

Foto: Getty Images
piše Martina Hrupić

Drugi najveći grad Slovenije, Maribor, možda je malen u kontekstu svjetskih gradova – broji oko 113 tisuća stanovnika – no sadržajima može parirati pristojnom gradskom gigantu. Smješten na rijeci Dravi, odlična je destinacija za sasvim kratki ili nešto duži, višednevni city break, a atrakcija i aktivnosti ima na pretek. I sami smo se, suočeni s velikim izborom, mučili što točno izdvojiti, no uspjeli smo odabrati nekoliko ‘favorita’. Ako smo vas zainteresirali za izlet u Maribor, u nastavku teksta saznajte što sve posjetiti i doživjeti u tom dražesnom gradu.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

MARIBOR JE DOM NAJSTARIJE VINOVE LOZE NA SVIJETU

Jedno mjesto koje se u Mariboru nikako ne propušta jest Lent, najstariji, ali kako kažu na službenim stranicama grada, i najčarobniji dio Maribora (naziv mariborskog starog grada nosi i popularni glazbeni festival, najveći slovenski festival na otvorenom). Upravo tamo pronaći ćete i jednu od najzanimljivijih atrakcija, a to je Guinnessov rekorder Stara trta, odnosno najstarija vinova loza na svijetu, iza koje je minimalno 400 godina.

BILJKA KOJA JE USPJELA PREŽIVJETI SVE

Stara trta je neobično stvorenje. Uspjela je preživjeti sve nedaće kroz duga stoljeća svog postojanja i već neko vrijeme predstavlja voljeni i paženi simbol tamošnje tradicije uzgoja vinove loze. Raste kod Kuće stare trte, te i danas daje od 35 do 55 kilograma grožđa te se od tih njezinih plodova pravi vino, doduše vrlo ograničen broj malenih boca. Ta vinova loza ujedno je i jedina biljka sa svojim vlastitim muzejom u Kući stare trte, a ima i svoju vlastitu himnu.

JEDAN OD NAJSTARIJIH VINSKIH PODRUMA U EUROPI

No, to nije jedini susret s vinom koji ćete imati u Mariboru. Naime, taj je grad dom jednog od najstarijih vinskih podruma u Europi, vinskog podruma Vinag. Najstariji dio tog podruma ima površinu najmanje 15 tisuća metara četvornih te 2,1 kilometara duge podzemne prolaze, a izgrađen je još 1847. godine. Ukupni mu je kapacitet tri milijuna litara, a njegov najvredniji dio predstavlja vinski arhiv sa starim i vrijednim bocama.

View this post on Instagram

A post shared by Oldest Vine (@world.oldest.vine)

MARIBORSKI GRAD KAO PODSJETNIK NA NEKA PROŠLA VREMENA

Što se tiče samih zdanja diljem grada, svakako na spisak pod naslovom ‘razgledati’ treba uvrstiti Glavni trg, kao glavni gradski trg, zatim katedralu, vijećnicu, ali svakako i Mariborski grad, u kojem se nalazi i Pokrajinski muzej Maribora. Dvorac je inače izgrađen između 1478. i 1483. godine, prvotno kao dio obrambenih zidina grada, a kasnije je služio kao bogataška rezidencija kroz koju je prošlo nekoliko monarha. U njoj je svojedobno prenoćio i papa Pio VI. Od skulptura u gradu svakako bismo izdvojili zanimljiv spomenik NOB Slavka Tihca iz 1975. godine na Trgu svobode. Njega stanovnici Maribora nazivaju ‘Kodžak’.

JEDAN OD VODEĆIH MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI U SLOVENIJI

Kad smo već kod umjetničkih ostvarenja, jedna od stanica za ljubitelje umjetnosti, pogotovo one suvremene, trebala bi biti i Umetnostna galerija Maribor (UGM). Ona slovi kao jedan od glavnih muzeja suvremene umjetnosti u Sloveniji. U tom je muzeju predstavljeno oko 7000 djela slovenskih umjetnika od kraja 19. stoljeća do danas, a galerija je osnovana još 1954. godine.

View this post on Instagram

A post shared by Umetnostna galerija Maribor (@ugm_maribor)

ŠETNJA GRADSKIM PARKOM, USPON NA PIRAMIDU ILI PAK UŽIVANJE NA MARIBORSKOM POHORJU

One koji više tragaju za zelenilom i prirodom svakako će privući gradski park, a neki će potegnuti 30 minuta uzbrdo do Piramide, odnosno ‘gradskog brda’ visokog 386 metara s kojeg se pruža lijepi vidik. Alternativa šetnji je vožnja Dravom, koja je moguća i na tradicionalnoj splavi. Ili pak, za ozbiljniju avanturu u prirodi, odlazak na slavno Mariborsko Pohorje. Do njega možete doći Pohorskom žičarom, jednim od tamošnjih simbola koji prometuje još od 1957. godine te posjetitelje odvodi na 1042 metara nadmorske visine.

Žičara se nalazi na jugozapadnom rubu grada, svega pet kilometara od starog centra grada. Gore je zimi raj za skijaše. Naime, Mariborsko Pohorje najveće je slovensko skijalište s ukupno 41,5 kilometara staza. U ostalim dijelovima godine ‘igralište’ je za planinare i sve one koji vole aktivan boravak u prirodi. Popularna je, primjerice, staza koja vodi do Črnog jezera na visini od 1319 metara. Osim planinarenja, jak je i biciklizam. Nudi se i mogućnost paraglidinga, ziplinea ili pak vožnje Pohorjetom na ‘ljetnom sanjkalištu’.

View this post on Instagram

A post shared by Oldest Vine (@world.oldest.vine)

PODIJELI ČLANAK