Najpoznatiji most u Češkoj izgrađen je od jaja, a posebno ga vole zaljubljeni parovi

Grad Prag
piše Putni Kofer

U Pragu su živjeli i radili brojni poznati svjetski umjetnici, pjesnici, arhitekti i književnici koji su zaslužni za velik dio današnjeg izgleda grada. Kroz stoljeća su s nevjerojatnom dozom ljubavi oblikovali češku prijestolnicu koju krasi bajkovit izgled i vedar duh. Skoro u svakoj ulici možete pronaći nevjerojatne građevine za koje nećete vjerovati da ih je napravila ljudska ruka, a na svakom uglu ćete naići na toliko umjetničkog duha i energije kao u nijednom drugom mjestu. I to je ono što daje veličanstven doživljaj zlatnog i bajkovitog grada smještenog u srcu Europe.

KARLOV MOST ‘IMA JAJA’

Jedna od najupečatljivijih znamenitosti Praga zasigurno je Karlov most, povijesno važno mjesto koje preko rijeke Vltave povezuje Donji grad (Mala Strana) i Stari grad (Stare mesto). Njegovu gradnju započeo je Karlo IV. 1357. godine na mjestu starog, drvenog Juditinog mosta koji je uništen u velikoj poplavi 1342. godine. Most je dug 520 metara, širok oko 10 metara i leži na 16 potpornih stupova te je ukrašen s 30 kipova i statua, većinom u baroknom stilu.

Za ovaj most se vezuju mnoge interesantne priče i legende, a jedna od njih kaže da su radnici prilikom izgradnje mosta, kako bi ga dodatno učvrstili, u cement ubacivali jaja. Znanstvena ekspertiza originalne žbuke sa slavnog Karlova mosta potvrdila je prisutnost bjelančevina tako da se, vrlo vjerojatno, legenda o dodavanju jaja u cement zasniva na istini.

Regija koja slavi život tisućama boja, zvukova i okusa: ovo su mjesta koja morate posjetiti u Baranji

Druga pak legenda kaže da je kralj Vaclav IV. sumnjao u nevjeru svoje žene te je, kako bi otkrio jesu li sumnje opravdane, od svećenika Ivana tražio da mu otkrije što mu je to točno kraljica ispovjedila. U skladu sa svojom svetom dužnošću, svećenik je odbio otkriti što je to točno kraljica rekla te je kralj odlučio da svećenika muče i bace u rijeku s Karlovog mosta.

Postoji i treća legenda o mostu koju posebno vole parovi, a ona glasi da tko se poljubi ispod velikog luka Karlovog mosta, ostaje zauvijek zajedno. Zato dobro razmislite je li osoba s kojom ćete se poljubiti ispod mosta ona prava!

Najbolje road trip avanture po Hrvatskoj koje preporučuje ugledni svjetski magazin za putovanja
PODIJELI: