Grad u kojem živi samo jedna žena: sama je sebi gradonačelnica, knjižničarka, tajnica i barmenica

Monowi: Američki gradić u kojem stanuje samo jedna žena
piše Putni Kofer

Smješten između rijeka Niobrara i Missouri, američki gradić Monowi velik je svega pola kilometara kvadratnih, a nije samo površinom malen, već i populacijom. U ovom mjestašcu savezne države Nebraske živi samo jedna osoba, Elsie Elier, neustrašiva starica koja tamo obnaša sve važne funkcije, od knjižničarke, barmenice, prodavačice pa sve do gradonačelnice. Reda radi, svake godine održava izbore i zaokruži svoje ime. Iako na ulicama nikada nisu gužve, Monowi nije grad duhova. U lokalnom kafiću svakodnevno možete vidjeti znatiželjne turiste i dobro raspoložene stalne mušterije iz okolnih naselja.

Samo tri osobe na svijetu mogu putovati bez putovnice! Jedna od njih u toj privilegiji uživa tek posljednje dvije godine

NEUSTRAŠIVA ELSIE IMA 88 GODINA I DRŽI SVE GRADSKE KONCE U RUKAMA

Monowi se smjestio u okrugu Boyd, u samom srcu kontinentalne Amerike. Četiri je milje udaljen od granice s Južnom Dakotom te čak 60 milja od najbližeg supermarketa. Okružen je dugim cestama i zelenim farmama koje osvježavaju snažni vjetrovi. Od 2004. godine ovdje stanuje samo jedna osoba, neustrašiva Elsie Eiler koja sa svojih 88 godina drži sve gradske konce u rukama.

Otkako joj je muž preminuo i tako prepolovio broj sveukupne populacije Monowija, Elsie je stekla svojevrsnu slavu u svojoj lokalnoj zajednici, ali i na međunarodnoj razini. Naime, čuvši za to da sama živi u malenom mjestu savezne države Nebraske, kroz godine su brojni novinari iz cijelog svijeta zapisivali i snimali Elsienu priču.

POVIJEST ZAROBLJENA U OBITELJSKIM FOTOGRAFIJAMA I UOKVIRENIM USPOMENAMA

Monowi je od svojih povijesnih početaka 1902. godine postojao kao željeznički i farmerski grad bogat plodnim pašnjacima i zavidno uređenim rančevima. Njegova je populacija bila na svojem vrhuncu 1930-ih godina kada je tamo živjelo čak 123 ljudi, a gradić je imao svoju poštu, školu, crkvu pa čak i zatvor.

Primičući se osamdesetim godinama prošlog stoljeća, modernizacija je uzela svoj danak, a s njom su u zaborav otišle starinske farme, poljoprivredni zanat kakav je do tada postojao te se željeznica zatvorila. Zbog toga je stanovništvo počelo napuštati Monowi kako bi pronašlo posao i osiguralo svoju egzistenciju. Tragovi prošlosti vidljivi su na opustošenoj fasadi i hrđavim rešetkama starog zatvora. Molitve sa zadnjeg obreda još uvijek tiho odjekuju između oronulih zidova crkve u koju obitelji ne dolaze na misu još od 1960. godine.

View this post on Instagram

A post shared by Trishwriter@gmail.com (@abandonedforgottendecayed)

Podsjetnik na stara vremena i veselu svakodnevicu grada ostala je stara kavana u kojoj danas vrijede Elsiena pravila. Još od 1983. godine iznad šanka ponosno stoje keramičke krigle za pivo, točnije njih četrdeset. Ambijent upotpunjavaju uokvirene fotografije nekadašnjeg lokalnog nogometnog kluba Nebraska Cronhuskers te obitelji koje su ovdje provodile slobodno vrijeme uz nezaboravne okuse piva i domaće hrane. Iako nijedno od tih lica više ne možete vidjeti na ulicama Monowija, njihovi osmijesi i ovjekovječene uspomene simbolički upotpunjavaju svaki prazni stolac u Elsienoj kavani.

MIRNA SVAKODNEVICA KOJU PONEKAD UZBURKA SEZONA LOVA

Danas se život u Monowiju odvija umjerenim tempom koji diktiraju Elsie i njezine vjerne mušterije. Rođena je i odrasla u jednom od okolnih sela, a tek nakon što se udala za svog supruga Rudyja sa samo 19 godina, u Monowi je doselila 1975. godine i otvorila kavanu koju i danas vodi. Ponuda pitkih i jestivih specijaliteta se kroz godine nije gotovo uopće promijenila, a i cijene su ostale iste.

View this post on Instagram

A post shared by Eliot Stein (@eliot.stein)

Većina njezinih gostiju i prijatelja živi u okolnim naseljima te redovito dolaze kako bi provjerili stoji li kavana i dalje na čvrstim temeljima. Štoviše, nekolicina njih ima običaj svako nedjeljno predvečerje provoditi uz velike kavanske stolove kartajući i izmjenjujući nove zgode iz svakodnevnog života. Iako sve ovo zvuči kao poprilično neobična priča usamljene starice, ona je sve samo ne to. Elsie kaže da se nikada ne bi odrekla svog mira, ustaljene rutine u malom gradu i života po vlastitim pravilima!

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK