Ako vam nedostaje inspiracije za kratki city break, ovo su najljepši gradovi u Austriji koje vrijedi posjetiti

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Ušuškana između visokih Alpa, Austrija je očaravajuća zemlja s krajolicima iz snova, savršenim livadama i pašnjacima, zadivljujućom baroknom arhitekturom i glazbom koja teče njezinim venama. Glavni grad Beč je već nekoliko godina rangiran kao najbolje mjesto za život na svijetu, a ova se država može pohvaliti i nekim od najljepših putovanja vlakom u Europi, ali i tradicionalnom gastronomijom kojoj neće odoljeti baš nitko. U nastavku saznajte koji gradovi u Austriji bi se trebali naći na vašoj „wish listi”.

Pogled na morsko plavetnilo umiruje nas i opušta, a ovo su najljepši vidikovci u Dalmaciji s kojih pučina i otoci izgledaju posebno čarobno

SALZBURG: AUSTRIJSKI DRAGULJ PREPUN BOGATE POVIJESTI

Ako volite šarm austrijskih gradova onda ćete htjeti provesti vikend u Salzburgu. Mjesto u kojem je rođen Mozart još od 15. stoljeća ugošćuje božićni sajam koji je tijekom stoljeća postao jedan od najljepših u Europi, no ovaj dragulj vrijedi posjetiti i početkom proljeća kada njegove ulice zasjaju u najljepšim bojama. Jedinstveno okruženje u srcu starog dijela grada koji se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, šarene tržnice i duga povijest čine Salzburg doista posebnim.

INNSBRUCK: OMILJENA ZIMSKA DESTINACIJA

Innsbruck se nalazi u samom srcu Alpa u regiji Tirol, i to na 574 metara nadmorske visine s kojih ponosna gleda na mnoga kulturna bogatstva i sportske avanture koje se tamo odvijaju. Gradić je poznat po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i nudi spektakularan pogled na poznatu olimpijsku skakaonicu Bergisel, pa će vam zbog toga mnogi reći kako je Innsbruck najljepše posjetiti tijekom hladnijih mjeseci kada cijelim krajem zavladaju zimski sportovi poput skijanja i snowboardanja.

BEČ: ČAROBNA AUSTRIJSKA PRIJESTOLNICA

Beč je jedan od najšarmantnijih europskih gradova, a budući da lijepe gradske znamenitosti datiraju iz različitih stoljeća, laganom šetnjom možete doživjeti razne arhitektonske stilove, od gotičke katedrale sv. Stjepana do barokne palače Schönbrunn. Arhitektura u Beču gozba je za oči!

Prekrasan grad posebne energije ogrnut će najšarmantnije ruho i oživjeti sva vaša osjetila: pripremaju jedinstveno urbano događanje koje se ne propušta!

Zavirite u jednu od bečkih kavana u kojima vlada čarobna atmosfera i doznajte zašto kažu da je kultura ispijanja omiljenog napitka jedinstvena u ovom prekrasnom gradu. Kušajte Sacher tortu i ne propustite zastati na Stephansplatzu, uz bečku katedralu, i tamo unajmiti kočiju koja će vas provesti gradom. U Beču postoji čak 300 muzeja koji svjedoče o bogatoj povijesti, tako da je provod za ljubitelje kulture zagarantiran!

LINZ: GRAD KULTURE I IMPRESIVNE ARHITEKTURE

Linz, glavni grad Gornje Austrije, poznat je po bogatoj kulturi koju posjetitelji mogu otkriti u virtualnim svjetovima Centra Ars Electronica, u staklenom muzeju umjetnosti Lentosu, u brojnim kazalištima i palačama kojih u ovom gradu ne nedostaje.

Kako se predstavlja Turistička zajednica Austrije na svojim web stranicama, „Stari grad očarava znamenitim renesansnim građevinama, kao što je veliki ljetnikovac ili stara gradska vijećnica iz 1509. godine, s lijepim dvorištem okruženim arkadama. Tu je i Mozartova kuća na tri kata, gdje je Wolfgang Amadeus 1873. godine skladao svoju Linzer Symphonie.”

SVEUČILIŠNI GRAD KLAGENFURT

Smješten na istočnoj obali Vrbskog jezera, sveučilišni grad Klagenfurt idealno je odredište za jednodnevni vikend izlet, a nećete požaliti i ako tamo odlučite prespavati. Obavezno posjetite Muzej pokrajine Koruške, Koruški muzej suvremene umjetnosti i obiđite zanimljivu knjižaru Heyn. Ljubitelji aktivnog odmora ne bi trebali propustiti jednu od prekrasnih planinarskih staza koje se protežu duž Karavanke, planinskog masiva na jugu zemlje koji se smjestio između Slovenije i Austrije.

PODIJELI ČLANAK