Najpoznatije njujorške četvrti: Svijet nevjerojatnog ritma, šarenih boja i brojnih kultura

Najpoznatije njujorške četvrti
piše Putni Kofer

Gradovi u gradu, naziv je kojim bi se dalo opisati dvije popularne četvrti u New Yorku – Little Italy i Chinatown. Najveće i najomiljenije etničke enklave u New Yorku prepune su malih restorana s orijentalnom kuhinjom, otvorenih tržnica i trgovina na kojima je cjenkanje poželjno, a umjetnost sastavni i svakodnevni dio života. Od umjetničke scene, kvartovi mogu biti oduševljenje svakome tko uživa u hrani, kulturi, zabavi i kupovini. Pa krenimo…

KINESKA ČETVRT PUNA JE ZNAMENITOSTI VAŽNIH ZA POVIJEST NEW YORKA

Kineska četvrt u New Yorku nalazi se u neposrednoj blizini talijanske četvrti Little Italy, na otoku Manhattan i jedna je od najstarijih i najvećih kineskih četvrti izvan Azije. Četvrt nastala u 19. stoljeću kao utočište za preživljavanje Kineza, danas broji oko 150.000 stanovnika i smatra se jednim od najpopularnijih turističkih odredišta u gradu. Posjetitelji mogu uživati u nekoliko desetaka restorana, a uz kinesku orijentalnu kuhinju moguće je kušati specijalitete iz tajlandske, japanske, vijetnamske i malezijske kuhinje. Trgovine prodaju sve, od odjeće i nakita do opreme za borilačke vještine.

Kineska četvrt puna je znamenitosti važnih za povijest New Yorka. Na trgu Chatham može se vidjeti kip Lin Ze Xu i spomenik kineskim vojnicima koji su umrli u Drugom svjetskom ratu boreći se za SAD. Od ostalih znamenitosti vrijedi izdvojiti Crkvu Preobraženja, najstariju zgradu katoličke crkve u New Yorku koja je danas dom kineskoj katoličkoj zajednici, kuću Edward Mooney, najstariju kuću u New Yorku i najveći budistički hram.

Najljepša mala mjesta u Italiji: u svakom se kamenu osjeti onaj pravi talijanski duh

Ako se odlučite za ranojutarnju šetnju, park Columbus, najveća zelena površina u kineskoj četvrti, pružit će vam opuštajuće tai chi vježbe svakog jutra. Radi se o poznatoj vještini koja uključuje duboko, ritmično disanje uz visoku razinu svjesnosti izvođenja pokreta i pravilnog položaja tijela, koja prema drevnoj medicina ima višestruki učinak za naše fizičko i psihičko zdravlje.

TALIJANSKI PONOS U CENTRU NEW YORKA

Osamdesetih godina devetnaestog stoljeća doseljenici iz Napulja i Sicilije uselili su se u Malu Italiju, koja je danas na glasu kao najveća i najbolja gastronomska četvrt u New Yorku. Dok su Talijani donosili svoje snove u Ameriku prije više od dva stoljeća, predstavili su i nove ukusne recepte koji su brzo osvojili srca čitavog kontinenta. Danas Mala Italija svojim posjetiteljima nudi autentična i ukusna jela od tjestenine, kao i nekoliko barova koji nude provjereno najbolju zabavu u New Yorku. Ako ste ljubitelj arhitekture, uživat ćete u promatranju zgrada koje su obojene s tri poznate boje koje krase talijansku zastavu – crvena, bijela i zelena. Filmoljupci će se zasigurno sjetiti kako je Mala Italija bila lokacija snimanja jednih od najpoznatijih filmova svih vremena – Godfather (Kum) i Mean Streets (Ulice zla).

Mnoštvo uličnih prodavača, karnevalske igre, tradicionalna glazba, glazbeni nastupi, samo su neki od sadržaja koji će vas natjerati da osjetite talijansku kulturu i mediteransku umjetnost u središtu New Yorka.

Šarm kojemu je teško odoljeti: najljepši mali gradovi u Europi koje morate posjetiti

PODIJELI: