Pogled na Koloseum u Rimu oduzima dah, no jeste li znali da u svijetu postoje i druge slične građevine?

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Brojni ljudi putuju svake godine kako bi uživali u ljepoti kulturnih znamenitosti diljem svijeta, koje ih s lakoćom mogu odvesti u svijet mašte, a kojima epitet bajkovito savršeno pristaje. Koloseum u Rimu jedno je od takvih prekrasnih mjesta, spektakularna povijesna građevina koja oduzima dah, amfiteatar koji je postao prepoznatljivi simbol talijanske prijestolnice i jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu. Njegova gradnja je započela 70. godine prije Krista, a 2007. je uvršten u sedam modernih svjetskih čuda. Iako turisti izuzetno cijene slavni Koloseum, mnogi se šokiraju kada saznaju da on nije jedini koji mogu istražiti. U nastavku pogledajte najpoznatije rimske građevine u svijetu koje se ne nalaze u Italiji!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

AMFITEATAR U EL DŽEMU, TUNIS

Amfiteatar u El Džemu iz 3. stoljeća je najveći rimski amfiteatar u Africi koji je mogao primiti oko 35.000 posjetitelja. Uvršten je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine 1979. godine i danas svjedoči o prosperitetu malog grada Thysdrusa (sadašnji El Jem) u vrijeme Rimskog Carstva. Položaj amfiteatra, koji se uzdiže nad ravnim, sušnim krajolikom, pridonosi njegovoj dramatičnoj privlačnosti.

View this post on Instagram

A post shared by Conny|she/her|INFP-T ?? (@cosmopolitan79)

ARENA U NÎMESU, FRANCUSKA

Jedan od najbolje očuvanih amfiteatara iz rimskog svijeta, Arena u Nîmesu izgrađena je oko 100. godine, samo nekoliko godina nakon Koloseuma u Rimu. Iako je spomenik trenutno u opsežnom 25-godišnjem programu obnove koji je započeo 2009. godine, posjetitelji mogu obići njegovu unutrašnjost. Nakon Koloseuma u Rimu, smatra se najočuvanijom rimskom građevinom izvan Italije.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

AMFITEATAR U PULI, HRVATSKA

Amfiteatar u Puli ili pulska Arena jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih svjetskih amfiteatara. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu te je jedini primjerak čija su sva tri arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Sama njegova gradnja se odvijala u nekoliko faza, no još uvijek nije u potpunosti poznato zašto su Rimljani u Puli gradili ovu impresivnu građevinu.

Pulska Arena je danas jedan od najljepših koncertnih prostora na svijetu. U njoj su nastupali vrhunski izvođači poput Eltona Johna, Leonarda Cohena, Luciana Pavarottija, Norah Jones, Davida Gilmoura…

LEPTIS MAGNA, LIBIJA

Jedan od najljepših gradova Rimskog Carstva, Leptis Magna danas stoji zapušten nakon desetljeća građanskog rata u Libiji. Smješten na brežuljku iznad Sredozemlja, mjesto UNESCO-ve svjetske baštine uključuje veliku baziliku, trkalište i amfiteatar koji je primao do 15 000 gledatelja. Nekada davno, ovo je bio najveći i najveći rimski grad u Africi i unatoč godinama zanemarivanja, još uvijek je. Dok hodate kroz ono što je danas ostalo od njega, još uvijek možete zamisliti život kakvim su živjeli Rimljani. Sa svojim raskošnim kupkama, hramovima, dva foruma i ukrasima…

AMFITEATAR U ARLESU, FRANCUSKA

Zgrada Arènes d’Arles, podignuta 90. godine i napravljena po uzoru na poznati Koloseum u Rimu, sadrži fascinantnu mrežu prolaza, impresivna stubišta te dvije garniture za sjedenje. Gladijatorske borbe, utrke dvokolica i kazališne predstave bile su samo neke od mogućnosti rekreacije koje nudi amfiteatar nekoliko stotina godina. Trenutno se arena koristi za ceremonijalne borbe s bikovima, a lokacija također ugošćuje predstave i glazbene nastupe. Mnoge građevine u području Arlesa, uključujući Amfiteatar u Arlesu, uvrštene su na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

View this post on Instagram

A post shared by Gérard Trang / Paris , FR (@superchinois801)

PODIJELI ČLANAK