Jedan grad, tisuću emocija: Top 5 mjesta koja morate posjetiti u Zagrebu

Grad Zagreb
piše Barbara Grgić

Jedan grad, tisuću emocija. Posebno nakon 2020. godine. Ako uskoro planirate posjet i želite istražiti znamenitosti Zagreba, donosimo top 5 lokacija u kojima ćete zasigurno uživati.

GORNJI GRAD

Ima li što romantičnije od gornjogradskih lanterni, uličnih svirača, tragova prošlosti i pečenih kestena u ranu zagrebačku jesen? Bojimo se da nema. Kad prođete Radićevu, ili kako se u prošlosti zvala – Dugu ulicu, doći ćete pred vrata koja će vas odvesti u povijest. Riječ je, dakako, o Kamenitim vratima, jedinim sačuvanim vratima srednjovjekovnog Zagreba. Nećete zakoračiti ni pet koraka, a već ćete se naći pred povijesnim borbama Kaptola i Gradeca i ljubavnom pričom Dore Krupićeve i Pavla Gregorijanca.

Nekoliko koraka dalje vidjet ćete lance s povijesne bitke kod Trafalgara – i to s Nelsonova broda Victory! Kako su završili na Gornjem gradu? Pogledajte lijevo i možda će vam to otkriti netko iz najstarije gornjogradske ljekarne – K crnom orlu, u kojoj je prema predaji radio i praunuk Dantea Alighierija. Toliko povijesti u samo desetak koraka gornjogradskim ulicama!

Šarm kojemu je teško odoljeti: najljepši mali gradovi u Europi koje morate posjetiti

Što li ćete sve otkriti ako Habdelićevom prošetate do Jezuitskog trga gdje vas čekaju Julije Klović i Ribar. Ili pak nekoliko koraka dalje do Katarinina trga na kojem se nalazi najveća barokna crkva u Hrvatskoj. Ako skrenete lijevo na Plato Gradec – doći ćete na lokaciju s koje se pruža najljepši pogled na zagrebačku Katedralu. Mjesto prvih poljubaca i mjesto na kojima se zaljubljeni parovi često kune jedno drugom u vječnu ljubav. Jedno je sigurno – vječna je ljubav prema Zagrebu. Zato se vratite Strossmayerovim šetalištem do Kule Lotršćak i Markova trga. A onda avantura tek počinje! Bezbrojne su gornjogradske ulice koje jedva čekaju da ih otkrijete!

ZELENA POTKOVA

Ako s Trga bana Josipa Jelačića krenete prema Zrinjevcu, doći ćete na prvu lokaciju Zelene potkove. Zelena ili Lenucijeva potkova slijed je sedam zagrebačkih trgova koji pogledom iz ptičje perspektive tvore oblik potkove i uokviruju Donji grad. Lenucijevu potkovu čine Trg Nikole Šubića Zrinskog (Zrinjevac), Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Trg Marka Marulića, Trg Ivana Mažuranića i Trg Republike Hrvatske. Unutar okvira potkove nalaze se još dva trga: Trg Petra Svačića i Trg Petra Preradovića. Cjelina koju tvore trgovi nazvana je potkova jer su trgovi formirani u obliku slova u. Osim što ćete protegnuti noge i uhvatiti svježi zrak, posjetit ćete i brojne znamenitosti – poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Umjetničkog paviljona, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog narodnog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt i brojnih drugih. Za ovu rutu trebat će vam udobne tenisice!

MAKSIMIR

Na inicijativu biskupa Maksimilijana Vrhovca otvorena je 1794. prva park-šuma u jugoistočnoj Europi – zagrebački Maksimir. Osim što se u njemu nalazi hrast Dedek, star više od 600 godina, imat ćete priliku vidjeti i Sokolsku mogilu, paviljon Jeka, vidikovac Kiosk i brojne druge znamenitosti. Bilo da je riječ o laganoj šetnji, vožnji biciklom ili trčanju – Maksimir je lokacija za vas.

Živopisna Moslavina: regija savršenih vina, raznolikosti i neodoljivog šarma

RIBNJAK

A ako ipak ne želite toliko koračati do oaze zelenila i mira u srcu grada, onda se zaputite u pravcu Sjevera! Na samo 7 minuta hoda od Jelačić placa, nalazi se park Ribnjak. Skriven iza zidina zagrebačke Katedrale, Ribnjak je pravo utočište nakon napornog radnog dana. Bilo da želite dozu mira ili pak osvježavajućeg pića – Ribnjak ima ponešto za sve. Čest je gost festivala i manifestacija poput Art Parka ili Matoša u Ribičiji, a opet ima dovoljno prostora i za one željne tišine i samoće.

JARUN

Omiljeno okupljalište svih generacija – i djece i onih starije životne dobi? Jarun, naravno. Lokacija koju obožavaju svi koji žive na zapadnom dijelu grada, no i oni koji tu ne žive, rado je posjećuju. Zagrebačko more ima čak šest otoka: Otok Trešnjevka, Otok Univerzijade ’87., Otok divljine, Otok hrvatske mladeži, Otok ljubavi i Otok veslača. Zgrabite bicikl, role ili obujte tenisice i živite izreku: U zdravom tijelu, zdrav duh.

Nakon šetnje gradom, vrijeme je za klopu! Gdje se dobro jede u Zagrebu?

Zagreb se posljednjih nekoliko godina prometnuo u pravu gurmansku oazu. Od različitih svjetskih kuhinja, restorana s Michelinovim zvjezdicama, preko tradicionalnih obiteljskih zalogajnica i pivnica do šarmantnih bistroa – gdje god se okrenete pronaći ćete nešto kako bi zadovoljili i najzahtjevnije nepce. Ovo su restorani u Zagrebu u kojima ćete provjereno uživati!

Najposjećeniji dvorci u Europi: Mjesta bogate kulture i burnih povijesnih priča

PODIJELI: