Prošetali smo Zagrebom i izdvojili nekoliko odličnih restorana u kojima ćete provjereno uživati

Restorani u Zagrebu u kojima ćete se garantirano dobro provesti (i najesti)
piše Ana-Marija Topolčić

Zagreb se posljednjih nekoliko godina prometnuo u pravu gurmansku oazu. Od različitih svjetskih kuhinja, restorana s Michelinovim zvjezdicama, preko tradicionalnih obiteljskih zalogajnica i pivnica do šarmantnih bistroa – gdje god se okrenete pronaći ćete nešto kako bi zadovoljili i najzahtjevnije nepce. Mnogi od njih okrenuli su se dobrim i kvalitetnim lokalnim namirnicama, i upravo to je ono što stranci posebno cijene i što nas svrstava na ozbiljnu mapu europskih gradova koji su poznati po gastronomiji. Sigurno se sada pitate gdje jesti u Zagrebu: prošetali smo užim i širim centrom te izdvojili nekoliko odličnih restorana. Vodili smo se načelom da je hrana ukusna i svježa, usluga odlična, atmosfera ugodna, tako da bismo u njima mogli često ručati.

RESTORAN HAS: ŠARMANTNI ZAGREBAČKI BISTRO KOJI POSLUŽUJE NAMIRNICE IZ LOKALNOG UZGOJA (Franje Račkog 11)

Šarmantni bistro Has smjestio se u najzanimljiviji dio grada posljednjih godina. Nedaleko od popularne “Džamije”, u relativnoj blizini glavnog gradskog trga, na korak do zagrebačkog design districta, a opet skriven od velike gužve i pompe. Ovaj mali à la carte restoran u kratko vrijeme prometnuo se u it mjesto na zagrebačkoj gastro sceni. Prvenstveno je za to zaslužan sjajan sezonski meni s isključivo domaćim i namirnicama iz lokalnog uzgoja.

Vlasnici su mladi bračni par koji su ujedno i domaćini zaslužni za izvrsnu hranu i sjajnu atmosferu. Od sredine tjedna do vikenda, traži se stolac više pa je poželjna rezervacija, a često spremaju i akustične glazbene programe. Obavezno isprobajte hobotnicu u dvoje, dimljene dagnje i janjeću koljenicu spremljeno sous vide tehnikom.

Volite kulturu? Ovi gradovi proglašeni su najboljima u Europi za sve ljubitelje muzeja, povijesti i umjetnosti

CANZONA: UNUTRAŠNJOST RUSTIKALNE TRATTORIJE UREĐENA JE KAO TIPIČNA TALIJANSKA PIAZZA (Švearova ulica 9)

Canzona ima dugu zagrebačku tradiciju restorana u koji ćete otići kada želite nešto proslaviti. Ova mala rustikalna talijanska trattoria smjestila se u Švearevoj 9, nedaleko od Krešimirova trga i gimnazija u Križanićevoj. Sjajna topla atmosfera, ukusne talijanske pizze i tjestenine od kojih su specijalitet špageti sa škampima. U ponudi imaju i dnevna jela, a često se može dogoditi da je sve puno, tako da su i ovdje rezervacije poželjne.

MARKET: MJESTO GDJE MOŽETE POJESTI UKUSNU HRANU PO PRIHVATLJIVIM CIJENAMA (Gundulićeva 13 i Tomašićeva 6)

U bistro Market zaljubili smo se čim je otvorio svoja prva vrata u samom srcu Zagreba, u Gundulićevoj 13. Nedavno su otvorili i drugi restoran u Tomašićevoj 6 (nekadašnji Vegan špek restoran) i time pokazali kako se smjer u kojem kreću svakako isplati. Od nekoliko jela u ponudi uvijek ćemo preporučiti piceka s mlincima i kremom od ljubičastog kupusa. Njihovu varijantu ovog tradicionalnog jela jednostavno morate probati. Kad je sezona obavezno rižoto od gljiva.

S obzirom na to da im je i ostatak menija uvijek fenomenalan, usuđujemo se reći da je Market jedan od onih restorana u kojima bismo mogli ručati svaki dan dok ne isprobamo sve što nude.

Ova poznata mjesta koja je zaštitio UNESCO do 2050. neće postojati ili će izgledati posve drugačije

RIBICE I TRI TOČKICE: RIBLJI RESTORAN S NAJUKUSNIJOM PONUDOM MORSKIH DELICIJA U ZAGREBU (Preradovićeva 7)

Ribice i tri točkice jedan su od onih restorana u koji uvijek želimo otići kada se zaželimo dobre riblje hrane. Smjestio se na križanju Preradovićeve i Tesline u gastronomskoj, možemo reći, žili kucavica Zagreba. Uz sjajne restorane u blizini (Vinodol, Korčula, Carpaccio, Boban), Ribice i tri točkice hrabro drži ukusnu ljestvicu poprilično visoko. Preporučujemo škampe na buzaru.

ZRNO BIO BISTRO: JEDAN OD NAJBOLJIH RESTORANA GDJE MOŽETE POJESTI VEGANSKU HRANU (Medulićeva 20)

Zrno bio bistro je jedan od najboljih veganskih restorana u Zagrebu, ako ne i najbolji. Haustor u Medulićevoj 20 toliko je sladak, tako da kada stupite na njihovu terasu osjećate se kao da vas je netko katapultirao iz Zagreba. Interijer je predivan, osoblje ugodno i profesionalno, a hrana vrhunska. Točno ovakav bistro Zagreb zaslužuje i drago nam je da ga ima (mislimo da takvih treba biti još više). Obavezno probati seitan cordon blue – pitat ćete se kako ste do sada živjeli bez ove informacije.

MEDVEDGRAD: UŽIVAJTE U POZNATIM PIVNIČKIM SPECIJALITETIMA I VRHUNSKOM MEDVEDGRAD PIVU (Ilica 49)

Sve pivnice Medvedgrad odličan su odabir za sve ljubitelje domaće tradicionalne kuhinje. Ako ju želite jesti na najljepšoj terasi u Zagrebu, onda navratite u dvorište Ilice 49. Veliki drveni stolovi, drveće, pjev ptica, ukusna hrana i ljubazni domaćini. Treba li nam išta više? Ako ste ljubitelj piva tim bolje. Svakako preporuka za zagorsku juhu, pileći zvončić s kroketima i buncek i zelje kada stisne zima. P.S. terasa je pet friendly.

KUĆA TETE ANE: NOVO IT MJESTO U GRADU ZA SVE ŽELJNE FINE I ZDRAVE HRANE (Arnoldova 1, Britanac)

Na Britanskom trgu, u Arnoldovoj 1, smjestio se fantastičan bistro Kuća tete Ane. Domaće, zdravo i ukusno. Ako poželite nešto na žlicu uz vegetarijanske opcije, svakako posjetite ovaj restoran. Ljeti nema većeg gušta nego sjesti na udobne stolice ispred ulaza i s prekrasnim pogledom koji puca na tržnicu. U maniri europskih malih bistroa, Kuća tete Ane vrlo brzo je postala popularna kod svih – od financijskih direktora do boema. Torte i štrudle su top, a imaju i dostavu.

STARI FIJAKER – RESTORAN U KOJEM MOŽETE UŽIVATI U DOBROJ, DOMAĆOJ KUHINJI (Mesnička ul. 6)

Smješten u Mesničkoj ulici, restoran Stari Fijaker cijelu svoju gastronomsku filozofiju i pristup kuhanju podredio je poštivanju tradicionalnih zagrebačkih okusa. Ovdje možete naručiti puricu i patku s mlincima, sarmu, buncek ili krvavice, zagorsku juhu, razne saftove i umake… Vlasnici se ne zamaraju modernim minimalističkim trendovima pa je uređenje tradicionalno, a hranu koju će vam poslužiti na raskošnim starinskim stolnjacima, pamtit ćete zauvijek!

SPOJ TOPLOG I UGODNOG AMBIJENTA U SKRIVENOM KVARTOVSKOM DRAGULJU BISTRO PUBLIC (Tomislavova 11)

Na zapadnom dijelu grada, u poznatom zagrebačkom kvartu Voltino, prije nekoliko godina otvoreno je odlično mjesto za sve ljubitelje napuljske pizze i klasičnih jela. Bistro Public u svojoj ponudi ima vrhunske riblje i mesne specijalitete, za hladno predjelo možete kušati juneći carpaccio, tunu na salatu i riblju paštetu; za glavno jelo zelene tagliatelle s lososom ili wok piletinu, a imaju i izvrsna rižota s biftekom te s kozicama i pestom. Kvartovski, šareno, moderno i fino!

PAESANO: POPULARNO MJESTO ZA SVE LJUBITELJE TALIJANSKE KUHINJE (Lanište 26)

Paesano je popularno zagrebačko gastro mjesto za sve ljubitelje talijanske kuhinje, a nalazi se u naselju Lanište, nedaleko od Arene. Imaju uvijek svježe, lokalne i sezonske namirnice koje uvelike pridonosi kvaliteti, a iz ponude izdvajamo mini crni gnocchi s raguom od kozica, tagliatelle beefsteak i crno vino, fuži s lososom, teletinu u umaku od šampinjona i grilanu hobotnicu. Njihovo je osoblje uvijek ljubazno i srdačno, imaju odličnu vinsku kartu, ali i opciju dostave hrane na adresu.

CAPUCINER GRILL & STEAK – MALO CARSTVO VRHUNSKOG ROŠTILJA I NAJUKUSNIJIH STEAKOVA (Kaptol ul. 6)

Smješten u ugodnom okruženju nasuprot zagrebačke katedrale, restoran Capuciner Grill & Steak svakodnevno priprema vrhunske mesne i riblje delicije u posebnoj pećnici na drveni ugljen, zbog čega je mnogima omiljeno mjesto za dobar ručak. Od popularnog black angusa do nevjerojatno sočnog beefsteaka i raznih vrsta odrezaka koji odleže najmanje 21 dan prije pripreme i serviranja, ovdje ćete zasigurno uživati u rustikalnom ambijentu. Imaju i pristupačne cijene, a za desert obavezno kušajte njihov čokoladni sufle sa sladoledom!

CHEVO’S – OMILJENA ADRESA U NOVOM ZAGREBU ZA SVE LJUBITELJE MESA (Adamičeva ul. 1)

U Zapruđu na adresi Adamičeva ulica 1, između limenki i rotora, nalazi se najpopularnija pečenjara Novog Zagreba – Chevo’s Beef & wine grill bar. U njihovoj ponudi možete pronaći ćevape, pljeskavice, ražnjiće, punjeni lungić i druge delicije koje rade po tajnoj recepturi, a potom i steakove i burgere. Kako kažu na svojim web stranicama, jedan su od rijetkih restorana koji odležavaju meso u posebnoj komori za suho zrenje, takozvanom „dry ageru“. Imaju lijepu terasu, cijene su pristupačne i idealno su mjesto za sve istinske ljubitelje mesa.

ZELEN DVOR – KULTNO ZAGREBAČKO MJESTO S BOGATOM PONUDOM MESA I VINA (Samoborska cesta 170)

U zapadnom djelu grada, na staroj samoborskoj cesti nadomak rijeke Save, nalazi se kultni zagrebački restoran Zelen Dvor. Svoju reputaciju izgradio je na bogatoj ponudi jela s roštilja, ukusnoj dalmatinskoj janjetini i senzacionalnoj teletini ispod peke. Osim probranih specijaliteta, u svojoj ponudi imaju izvrsna vina, ali i dnevni izbor gotovih jela. Sve namirnice koje koriste su sezonske, tako da ćete ovdje uvijek uživati u svježem i uvijek dobrom obroku.

IL SECONDO – TALIJANSKI RESTORAN U NOVOM ZAGREBU S ODLIČNOM PONUDOM DNEVNIH JELA (Avenija Dubrovnik 12)

Smješten nedaleko od Avenue Malla, ovaj šarmantni restoran s mediteranskim specijalitetima i naglaskom na talijansku kuhinju osvojit će vas autentičnim jelima i prekrasnim ambijentom. Il Secondo svakodnevno posjećuju poslovnjaci jer ima sjajnu ponudu dnevnih obroka, ali i parovi te obitelji koje žele organizirati okupljanja i proslave. Obavezno probajte domaće crne njoke u umaku od svježeg brancina, kapara, cherry rajčice i bijelog vina te zapečene jastučiće od krumpira punjene ricottom u umaku od kozica. Posebnu pažnja posvećuju odabiru vinske karte pa tako kroz cijelu godinu imaju promotivne ponude poznatih vinara.

BAŠ KAO IZ BAKINE KUHINJE: U VINODOLU MOŽETE KUŠATI JELA PRIPREMLJENA PO TRADICIONALNIM RECEPTURAMA (ul. Nikole Tesle 10)

Vinodol, smješten u Teslinoj ulici, zagrebačka je restoranska institucija i hrani gladne još od četrdesetih godina prošlog stoljeća. Ponose se činjenicom da sva jela pripremaju po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način. Ponudu redovito mijenjaju i nadopunjuju atraktivnim dnevnim ponudama i sezonskim namirnicama, a osim zagrebačkih, ovdje se mogu kušati i jela iz svih krajeva Hrvatske. Vinodol je omiljen i zbog prostranosti kao i velike, ugodne terase – u unutrašnjem dijelu može smjestiti 180 ljudi, a na terasi još stotinu.

BALON – OMILJENI RESTORAN ZA VIKEND RUČKOVE (Prisavlje ul. 2)

Na zagrebačkom Prisavlju, restoran Balon je omiljena gastro destinacija koja već gotovo dva desetljeća oduševljava i domaće i strane posjetitelje. Njihova ponuda jela nije velika, ali je vrlo odmjerena i elegantna, a ambijent odiše toplinom i diskretnošću. Na meniju možete pronaći teletinu s pršutom, kaduljom i palentom ili pak janjetinu s konfitiranim patlidžanom, krumpirom i umakom. Hobotnica im je također izvrsna, osoblje ugodno, a cijene – prihvatljive.

LANTERNA NA DOLCU – JEDAN OD NAJBOLJE OCIJENJENIH LOKALA U ZAGREBU NA TRIP ADVISORU

Smješten u jednoj od najstarijih ulica u staroj gradskoj jezgri, restoran Lanterna svako jutro nabavlja namirnice od kumica s Dolca, i upravo zato ga cijene mnogobrojni gosti koji se uvijek rado vraćaju. U kuhinji kombiniraju moderne i tradicionalne elemente, a prepoznali su ga i korisnici na Trip Advisoru, jednom od najpopularnijih servisa za vrednovanje restorane pa je tako ovaj lokal ocijenjen kao jedan od najboljih u Zagrebu. Obavezno kušajte lanterna i zrinjevački steak te popularni zagrebački odrezak, a za desert štrukle punjene svježim sirom zapečene u umaku od vrhnja, meda i borovnicama.

Zagrebačka gastro scena sve je bogatija, ovo su mjesta koja morate posjetiti

Gastronomska scena u Zagrebu posljednjih je godina sve jača, pomno se prate kulinarski trendovi, a samim time raste i broj lokala koji poslužuju prvoklasno meso, ribu, pizzu i druge tradicionalne specijalitete. Putni Kofer je provjerio koje pizzerije u Zagrebu su idealne za opušten poslovni ručak, ali i romantičnu večeru. Ako ste pak ljubitelj dobre dalmatinske spize, ovi riblji restorani u Zagrebu će vas oduševiti, a okuse domaće, mamine i bakine kuhinje potražite u najboljim tradicionalnim zagrebačkim restoranima.

PODIJELI: