Najznačajnije otkriće u povijesti Italije moglo bi “prepraviti” povijest cijele zemlje! Brončani kipovi stari 2000 godina nisu nimalo oštećeni

Foto: Jacopo Tabolli / Universita per Stranieri di Siena
piše Putni Kofer

Tijekom iskopavanja rimskih kupelji u brdima nedaleko od fascinantne Siene u Toskani, arheolozi su prije nekoliko mjeseci došli do otkrića za koje kažu da je jedno od najznačajnijih u povijesti Italije. Naime, čak 24 brončane statue, očuvane u savršenom stanju, izronile su iz blata u području poznatom po termalnim izvorima. Ovi nevjerojatni kipovi, koji nisu pokazivali nikakve znakove starenja, datiraju iz 200-tih godina prije Krista, perioda kada su Rimljani uspostavljali svoj utjecaj i provodili proces potpunog preuzimanja nad Etruščanskim nasljeđem. Osim toga, otkrivena je i ostava koja je obuhvaćala preko 5.000 rimskih novčića izrađenih od bronce, srebra, pa čak i zlata.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

NAJVEĆE NALAZIŠTE BRONČANIH KIPOVA U ITALIJI

Jacopo Tabolli, povjesničar sa Sveučilišta u Sieni i voditelj arheoloških radova na ovoj lokaciji, nije štedio riječi kada je dao izjavu za medije o kipovima koje je pronašao njegov tim. Istaknuo je da će ovo otkriće “prepraviti povijest” Apeninskog poluotoka. Nazvao ga je “bez premca… najvećim nalazištem brončanih kipova iz etrurskog i rimskog doba ikada otkrivenim u Italiji i jednim od najznačajnijih na cijelom Mediteranu”.

Izuzetno očuvani kipovi koji prikazuju božanstva poput Apolona i također sadrže natpise na etruščanskom i latinskom jeziku. Ti natpisi ne samo da uključuju počasti upućene bogovima, već i sadrže imena istaknutih i moćnih etruščanskih obitelji, među kojima se posebno ističu Velimna iz Perugie i Marcni, piše portal Good News Network.

ENTUZIJAZAM I RAZVOJ: OTKRIĆE KIPOVA UTJECAT ĆE NA BUDUĆNOST TOSKANSKOG TURIZMA

Lokalne vlasti pridaju veliku važnost ovom otkriću i ističu da će ono značajno utjecati na budućnost turizma na širem području Toskane. U priopćenju su izjavile: “Na tom području će biti uspostavljen novi muzej, domaćin ovim iznimnim statuama, te arheo-park; dva nova mjesta koja će biti ključna za razvoj našeg kraja i pružiti entuzijazam mladim arheolozima diljem svijeta koji će ovdje dolaziti kako bi vidjeli i sudjelovali u istraživanjima.”

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode
PODIJELI ČLANAK