Čudo prirode: na otoku Mljetu nalazi se jezero na kojem je smješten još jedan otok

Otočić Sveta Marija na Mljetu
Foto: NP Mljet
piše Putni Kofer

Otok na kojem se nalazi najjužniji hrvatski nacionalni park, Mljet, prava je riznica prirodnih ljepota, povijesne baštine, tradicije i mogućnosti za aktivan odmor. Nacionalni park Mljet najstarije je zaštićeno područje na cijelom Mediteranu, taj je status dobio davne 1960., a kad ga jednom obiđete i vidite sve ljepote koje krije i mogućnosti koje nudi bit će vam jasno i zašto. Najpoznatija atrakcija u nacionalnom parku definitivno je otočić Sveta Marija, na kojem se nalazi benediktinski samostan i prekrasna crkvica, spomenik izuzetnog sklada i arhitektonskog nadahnuća.

OTOČIĆ SVETA MARIJA U NACIONALNOM PARKU MLJET MJESTO JE KOJE MORATE POSJETITI JEDNOM U ŽIVOTU

Geomorfološki fenomen slanih jezera jedan je od prepoznatljivih simbola Nacionalnog parka Mljet i dva jezera čine njegov središnji dio. Veliko i malo jezero su sačinjeni od morske vode koja se u njih slijeva kroz solinski kanal i idealni su za kupanje zbog ugodne temperature. Na Velikom jezeru je smješten čaroban otočić površine 0,5 hektara na kojem se nalazi benediktinski samostan s crkvom sv. Marije, sagrađen između 1177. do 1198. godine. Za taj mali komadić raja na zemlji kažu da je jedini otok na svijetu koji se nalazi na otoku.

Samostan ima uzbudljivu povijest koja seže u davno 12. stoljeće, kada je papa Inocent III. izdao dokument kojim posvećuje crkvu sv. Marije na istoimenom otoku u Velikom jezeru. Benediktinci su se dugi niz godina o njemu uspješno brinuli i slaveći Boga živjeli u skladu s prirodom, sve do 1809. godine kada se je, došavši pod Napoleonovu vlast, ugasio. Šezdesetih godina prošlog stoljeća samostan je preuređen u hotel koji je u njemu ostao sve do 1991. godine, a danas je u vlasništvu Dubrovačke biskupije.

RAJ ZA SVE LJUBITELJE ISKONSKE PRIRODE

Osim razgledavanja samostana, prošetajte stazicama koje ga okružuju, okupajte se pod njegovim zidinama i popijte kavu u kafiću koji je otvoren tijekom ljetnih mjeseci. Za otok Svete Marije u sezoni redovito vode solarni brodovi iz Pristaništa i s Malog mosta, a vožnja je uključena u cijenu ulaznice u nacionalni park.

Posjet otoku Mljetu zasigurno neće nikoga ostaviti ravnodušnim, posebice ljubitelje iskonske prirode, baštine i arheoloških nalazišta. Netaknute plaže i morske špilje, uređene pješačke staze oko jezera i do vrha Montokuc s kojeg se pruža čaroban pogled na južnodalmatinsko otočje, idealni su za bijeg od svakodnevice i odmor daleko od gradskih gužvi.

Od šarenih kućica okruženih pašnjacima do impresivnih naselja u zagrljaju planina: upoznajte najljepša austrijska sela
PODIJELI: