Odisejevo utočište: Mljet je najzeleniji hrvatski otok i pravi je raj za sve ljubitelje iskonske prirode

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Otok na kojem se nalazi najjužniji hrvatski nacionalni park, Mljet, prava je riznica prirodnih ljepota, povijesne baštine, tradicije i mogućnosti za aktivan odmor. Nacionalni park Mljet najstarije je zaštićeno područje na cijelom Mediteranu, taj je status dobio davne 1960., a kad ga jednom obiđete i vidite sve prirodne ljepote koje krije i mogućnosti koje nudi bit će vam jasno i zašto. Područje parka zauzima oko trećinu otoka na sjeverozapadu i pravi je raj za sve ljubitelje iskonske prirode. U nastavku vam otkrivamo što sve morate posjetiti i doživjeti na Mljetu, najzelenijem hrvatskom otoku!

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

ŠTO POSJETITI NA MLJETU? MALO I VELIKO JEZERO PREPOZNATLJIVI SU SIMBOLI NACIONALNOG PARKA

Geomorfološki fenomen slanih jezera jedan je od prepoznatljivih simbola nacionalnog parka i dva jezera čine njegov središnji dio. Veliko i malo jezero su sačinjeni od morske vode koja se u njih slijeva kroz solinski kanal i idealni su za kupanje zbog ugodne temperature. Jezera okružuju šetnice, planinarske i biciklističke staze, a ronioci vole istraživati podmorje, posebice Solinskog jezera u kojem se kriju kolonije busenastog koralja. Jezera dijele slikoviti kameni mostovi, a na brežuljcima koja ih okružuju uređeni su deseci planinarskih staza.

OTOK SVETE MARIJE: BISER STAR TISUĆU GODINA

Smješten na Velikom jezeru, na ovom se otočiću površine 0,5 hektara nalazi benediktinski samostan s crkvom sv. Marije, sagrađen između 1177. do 1198. godine. Samostan i cijeli otok imaju uzbudljivu i zanimljivu povijest pa svakako razgledajte sve njegove kutke, prošetajte stazicama koje okružuju samostan, okupajte se pod njegovim zidinama i popijte kavu u kafiću koji je na otoku otvoren. Za otok Svete Marije u sezoni redovito vode solarni brodovi iz Pristaništa i s Malog mosta, a vožnja je uključena u cijenu ulaznice u nacionalni park.

POLAČE: RAJ ZA JEDRILIČARE I LJUBITELJE POVIJESTI

Jedno od naseljenih mjesta na području samog nacionalnog parka su Polače, mjesto koje je dobilo ime po ostacima stare rimske palače. Stara je palača najčuvaniji hrvatski spomenik iz rimskog razdoblja nakon Dioklecijanove palače u Splitu i Arene u Puli. Ovaj je gradić raj za ljubitelje povijesti i kulture, a posebno je popularan među jedriličarima jer je njegova uvala najbolje prirodno sidrište cijelog Jadrana.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

MONTOKUC: NAJLJEPŠI POGLED NA NACIONALNI PARK S VISINE

Na području parka je mnoštvo planinarskih staza i niz vrhova s prekrasnim pogledima, među kojima se posebno ističe Montokuc. Nakon nešto više od dva kilometra laganog uspona do 235 metara nadmorske visine pred vama će se otvoriti spektakularan pogled: Veliko i Malo jezero kao na dlanu, u daljini Korčula i Lastovo. Poseban je doživljaj posjetiti Montokuc u vrijeme zalaska sunca i gledati narančastu loptu kako tone u more.

ODISEJEVA ŠPILJA: MISTIČNA JAMA U KOJOJ JE NIMFA ZATOČILA GRČKOG JUNAKA

Uz otok Mljet se vežu brojne legende, a najpoznatija je svakako ona o Odiseju. Odisejevo ime nosi i špilja na južnoj obali otoka, kod mjesta Babino polje. Zbog bijelog kamena i odsjaja sunca, more u špilji i oko nje poprima magičnu plavu boju, a sama je lokacija prikladna za kupanje i omiljena među avanturistima koji vole skakati sa stijena koje ju okružuju.

Priča kaže da je grčki junak Odisej nakon brodoloma ostao na ovom otoku koji ga je osvojio svojom ljepotom. U špilji ga je zatočila nimfa Kalipso, kći boga Atlanta, koja ga je oslobodila tek nakon sedam godina, po direktnoj Zeusovoj naredbi. Brojni stručnjaci uvjereni su da je otok Ogigija iz Homerove Odiseje upravo današnji Mljet. Opis odgovara: zelene šume, četiri izvora pitke vode koji nikad ne presušuju… Baš kao na Mljetu.

AKTIVNI ODMOR: PLANINARI, BICIKLISTI I RONIOCI DOĆI ĆE NA SVOJE

Mljet je raj za ljubitelje zelenila i prirode, ali i one koji vole svoj odmor provoditi aktivno i sportski. Najviši planinarski vrh na Mljetu je Velji Grad (Veliki Grad) na visini od 514 metara nadmorske visine. Planinarska staza do njega kreće iz mjesta Babino polje, a s vrha se pružaju prekrasni vidici prema Pelješcu, Korčuli, Lastovu i unutrašnjosti otoka. Na području parka markirano je 11 planinarskih staza, od kojih je većina lagana i prikladna za sve.

Nacionalni park je izvrstan i za bicikliste. Na raspolaganju im je osam makadamskih i jedna asfaltirana staza. Ona asfaltirana okružuje Veliko jezero i duga je nešto više od deset kilometara. Ona je ravna, kao i ona oko Malog jezera, no među makadamskim stazama mogu se naći i one brdovite koje zahtijevaju malo više kondicije. Na Mljetu je i više atraktivnih lokacija za ronjenje, a na jezerima u Nacionalnom parku mogu se unajmiti i kanui.

PLAŽE I UVALE OBRUBLJENE MIRISNOM BOROVOM ŠUMOM

Čak i onima koji više od aktivnosti vole odmaranje i ležanje na plaži, Mljet nudi pregršt mogućnosti. U samom nacionalnom parku ne propustite se okupati u Velikom i Malom jezeru – ovo potonje posebno će vas oduševiti ako volite toplije more. Najpopularnija destinacija za uživanje u najljepšim plažama nalazi se na samom vrhu otoka, u uvali kod naselja Saplunara. Tamo se nalaze plaže Velika i Mala Saplunara, koje se protežu uz more u dužini od kilometar i pol i obrubljene su mirisnom borovom šumom.

Nedaleko od Saplunare nalazi se i pješčana uvala Blaca i plaža Limuni, na kojoj nikada nema gužve i na kojoj možete uživati u sitnom pijesku i plitkom, bistrom moru. Od ostalih plaža na otoku svakako posjetite Sutmiholjsku, blizu Babinog polja i plažu u malom mjestu Okuklje.

Dovoljno da krenete na Mljet? Trajekt Prapratno (Pelješac) – Sobra (Mljet) vozi nekoliko puta dnevno, a na vama je samo da isplanirate putovanje i uživate u nezaboravnim trenucima na najzelenijem hrvatskom otoku!

PODIJELI ČLANAK