Otok koji dvaput godišnje mijenja državu: šest mjeseci pripada Španjolskoj, šest Francuskoj

Otok Fazana: jedinstveno mjesto koje dvaput godišnje mijenja državu
Foto: EQRoy / Shutterstock
piše Putni Kofer

U prekrasnoj Baskiji, između španjolskog grada Iruna i francuskog Hendayea, nalazi se teritorij s posebnim statusom – otok Fazana. Svega 5000 kvadratnih metara Faisansa, kako ga još nazivaju, čine najstariji kondominij u kojem njegova skromna površina šest mjeseci pripada Španjolskoj, a šest Francuskoj. Premda danas nije lako doći do njega, ovaj ljupki otok je povijesni simbol mira između dvije države koje ga već stotinama godina ravnopravno dijele.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

OTOK FAZANA – TERITORIJ KOJIM ZAJEDINIČKI UPRAVLJAJU DVIJE DRŽAVE

Mirni otočić usred rijeke Bidasoe ne predstavlja veliku turističku destinaciju i do njega ne možete doći tek tako. Na njemu nitko ne živi, a povremeni posjetitelji su radnici koji ga održavaju. Usred rijeke i drveća, ovdje živi samo spomenik koji obilježava povijesni događaj iz 1659. godine. Naime, Francuzi i Španjolci su u to vrijeme pregovarali puna tri mjeseca kako bi prekinuli međusobno dugogodišnje ratovanje oko otoka te ga proglasili neutralnim teritorijem.

Nakon toga, otok je dobio drvene mostove s obje strane, određena je granica te je potpisan mirovni ugovor. Ovaj sporazum mira je svoju punu snagu dobio kraljevskim vjenčanjem francuskog kralja Luja XIV i kćeri španjolskog kralja Filipa IV. Kao što je praksa i danas, tada je utvrđeno da će otočić imati rotirajuću kontrolu. To znači da je od 1. veljače do 31. srpnja pod španjolskom, a preostalih šest mjeseci pod francuskom vlašću. Takva vrsta zajedničkog suvereniteta poznata je i pod nazivom kondominij, a upravo je otok Fazana najstariji primjer u svijetu.

DANAS SIMBOL MIRA, NEKAD MJESTO ZA KRALJEVSKA VJENČANJA I RAZMJENE ZATVORENIKA

Koliko god intriga i čuđenja ovaj mali otok na rijeci izaziva, on je još uvijek nenaseljen te nije dostupan turistima niti znatiželjnim mještanima. Jedino ga mogu posjetiti vojnici iz španjolskog grada San Sebastiana te francuskog Bayonnea kako bi ga održavali u vrijeme kada je pod njihovom upravom. Tako postoje guverneri koji jednom godišnje tamo šalju mali tim redarstvenika koji kose travu i podrezuju grane drveća. Do otoka se nekada može doći i pješice zahvaljujući plimi i oseki rijeke pa policija često ima posla s rastjerivanjem nezakonitih kampera i upornih posjetitelja.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

Ipak, ovaj se 200 metara dug i 40 metara širok otočić povremeno otvara javnosti i to na povijesne dane. Mještani kažu da im je žao što priliku da odu na otok rijetko kada koriste mladi ljudi, već ga u tim prilikama većinom posjećuju stariji. Na Faisansu nema ničega osim spomenika, odnosno ploče koja podsjeća na njegovo mjesto u povijesti, točnije na Pirenejsku povelju iz 7. studenog 1659. godine čime je završio sukob Francuske i Španjolske.

Faisans danas simbolizira mir i suradnju između te dvije države. Od mirovnih sporazuma na otoku je održano nekoliko kraljevskih vjenčanja, a tu se odvijaju i pokoje razmjene zatvorenika, no to nikako nije ugrozilo romantične uspomene na njegovu povijest.

PODIJELI ČLANAK