Jedna zemlja ima dvostruko više piramida od Egipta! Izgrađene su na pustinjskom terenu, služile su kao grobnice, a stare su najmanje 1700 godina

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Piramide u Egiptu jedno su od svjetskih čuda za koje je gotovo svatko zna, a brojni posjetitelji ne propuštaju ih razgledati i uživo. No, jeste li znali da Egipat nije zemlja koja ima najviše piramida? Nubijske piramide u Sudanu, kojih ima 223, nažalost su često zanemarivane u popularnoj svjetskoj kulturi, ali to ne umanjuje njihovu važnost. One su svjedoci veličanstvene prošlosti i prozor u svijet starih civilizacija koje i dalje mame istraživače i zaljubljenike u arheologiju.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

DO SADA SU U SUDANU OTKRIVENE 223 PIRAMIDE, ČAK DVOSTRUKO VIŠE NEGO U EGIPTU

Nubijske piramide u Sudanu predstavljaju fascinantno, ali često zanemareno arheološko čudo. Iako su manje od egipatskih piramida, one privlače pozornost zbog svoje jedinstvene strukture i kulturne važnosti. Na području Sudana do sada su otkrivene čak 223 piramide, koje su smještene na pustinjskom teritoriju 200 km od glavnoga grada, a znanstvenici procjenjuju da su građene od oko 600 godina prije Krista do 350 godina poslije Krista. U njima su pokapana sva važna imena iz nekadašnjeg Kušitskog kraljevstva.

TRI VRIJEDNA NALAZIŠTA

Tri su značajna nalazišta piramida u Nubiji. Prva dva potječu iz napatanskog razdoblja Kušitskog kraljevstva i nalaze se u el-Kurruu i Nuriju, a treće je iz merojskog razdoblja (295. g. pr.Kr. – 320. g.) i nalazi se u Merou, piše Nova Akropola. Svim nubijskim piramidama zajedničko je da su izgrađene na povišenom terenu, a po izgledu i načinu gradnje razlikuju se od egipatskih.

Izgrađene su od horizontalnih nizova stepenasto postavljenih blokova lokalnog kamena pješčenjaka. Visine su od šest do trideset metara. Površine njihovih baza relativno su male, duljina stranica nigdje ne prelazi osam metara, ali su strmije od onih u Gizi. Jedina je iznimka Taharkina piramida u Nuriju, čija visina i duljine stranica baze iznose pedeset metara. Iako su Nubijske piramide većinom opustošene, iz onoga što je ostalo nedvojbeno se može zaključiti da se radi o grobnicama u koje su u drvenim sarkofazima polagali mumificirane kraljeve, bogato ukrašene zlatnim nakitom, prenosi stranica Nova Akropola.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

PIRAMIDE U EGIPTU SU STARIJE I VEĆE, NO U SUDANU IH IMA VIŠE I SLOŽENIJE SU

Unatoč svojoj kulturnoj važnosti, nubijske piramide su relativno nepoznate u usporedbi s egipatskim piramidama, što može biti povezano s manjom popularnošću Sudan kao turističke destinacije. Međutim, posjetitelji koji se odluče istražiti ove drevne strukture bit će nagrađeni jedinstvenim arheološkim iskustvom, ali i zanimljivim pričama iz bogate sudanske povijesti i kulture.

PODIJELI ČLANAK