Grad koji izgleda kao da visi s klisure dom je modernih borbi s bikovima i jedno je od najljepših mjesta u Andaluziji

Foto: Madrugada Verde, Shutterstock
piše Martina Hrupić

Neobično je to mjesto. Grad nakalemljen na klisuri, koji izgleda kao da će ‘preliti’ preko njezina ruba i upasti u 100 metara dubok klanac koji ga cijepa na dva dijela. Andaluzija u Španjolskoj nudi posjetiteljima brojna čuda, a grad Ronda definitivno je jedno od prvoklasnih. Kao jedna od najposjećenijih destinacija u Španjolskoj, Ronda je na svojih 750 metara nadmorske visine ishodište koride, grad prelijepih vizura i ukusne hrane koji je kroz svoju povijest uspio osvojiti neka od najzvučnijih svjetskih imena. Ronda slovi za jedan od najpopularnijih i najljepših gradova Andaluzije, a u njemu su 1918. godine osmišljena i andaluzijska zastava, grb i himna.

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

MOST KOJI POVEZUJE DVA DIJELA GRADA

Sve one koji posjete Rondu bez iznimke odmah privlači zaštitni simbol grada i jedna od njegovih najupečatljivijih ‘razglednica’: klanac El Tajo kojeg je izdubila rijeka Guadalevín, a koji grad dijeli na dva dijela, stariji La Ciudad, gdje zidine okružuju labirint uličica i bijelih kuća, i noviji El Mercadillo sa širokim prometnicama i zgradama iz 18. i 19. stoljeća.

Ta dva dijela grada spajaju ukupno tri mosta, no najimpozantniji od njih je Novi most, odnosno Puente Nuevo. Njegovo ime ipak malo zavarava. Naime, gradnja je počela davne 1751., a trajala je duge 34 godine. Najviši je od tamošnjih mostova i nadvija se nad kanjonom na visini od 120 metara. Silazak u kanjon i divljenje pogledu na njega i litice nad koje se nadvija jedna je od najpopularnijih turističkih aktivnosti tog malog grada s oko 34 tisuće stanovnika.

TRANSFORMACIJA KORIDE I NAJSTARIJA ARENA U ŠPANJOLSKOJ

Druga popularna atrakcija jest najstarija, ali i najbolje očuvana, arena za borbe s bikovima u Španjolskoj. Naime, Ronda slovi kao dom moderne koride, i to zahvaljujući Pedru Romeru. Taj stanovnik Ronde, porijeklom iz obitelji koja je poznata po generacijama toreadora, revolucionizirao je 1726. godine borbe s bikovima i pretvorio ih, kako prenose različiti izvori, “u umijeće i vještinu“.

Koji je primorski gradić prije 250 godina bio najveći u Hrvatskoj? Imao je više stanovnika od Zagreba, Rijeke i Varaždina

Borbe s bikovima on je, tvrde upućeni, pretvorio u svojevrsni “ples” koji zahtjeva fizičku spremu, savršenu ravnotežu i testira čovjeka. Upravo je on, primjerice, uveo crveni plašt (muleto) i posebni mač (estoque) u tu kontroverznu vrstu spektakla. Arena u Rondi, izgrađena 1784. godine, može primiti 5000 gledatelja, a danas prvenstveno služi kao muzej. U njoj se borbe s bikovima pod imenom Corrida Goyesca održavaju jednom godišnje, a tamo je svojedobno spot za pjesmu ‘Take a Bow’ snimila i Madonna.

INSPIRACIJA ZA “KOME ZVONO ZVONI” I POSLJEDNJE POČIVALIŠTE ORSONA WELLESA

Sa svojim spojem maurske i rimske ostavštine, Ronda je privukla i neke od najzvučnijih svjetskih imena. Primjerice, Ronda je bila drago mjesto Ernestu Hemingwayu. Taj je grad nazivao jednim od najromantičnijih mjesta na svijetu, no s druge strane tamošnji krvavi događaji tijekom španjolskog građanskog rata poslužili su kao inspiracija za neke od scena iz njegova romana Kome zvono zvoni.

Ulicama Ronde redovito je kročio još jedan velikan, do mjere da je ona postala njegovo posljednje počivalište. Radi se o redatelju Orsonu Wellesu, koji je bio čest gost u Rondi i čiji je pepeo nakon njegove smrti 1985. godine prosut na imanju njegovog prijatelja, umirovljenog toreadora Antonija Ordoñeza.

RONDA KAO RILKEOV GRAD IZ SNOVA

Grad je opčinio i njemačkog pjesnika Rainera Mariu Rilkea, koji je 1912. i 1913. godine odsjedao u tamošnjem hotelu Reina Victoria u sobi broj 208 i čije ime i danas nosi jedna od tamošnjih ulica, ali niz drugih zdanja i biznisa u gradu. „Posvuda sam tražio grad svojih snova i konačno sam ga našao u Rondi“, ustvrdio je, pojašnjavajući kako nijedno mjesto u Španjolskoj ne zapanjuje u tolikoj mjeri kao taj “divlji, planinski grad”.

Ronda je jedno vrijeme bila i dom engleskog slikara Davida Bomberga, koji je tamo živio u 1950-ima te stvorio neke od najljepših pejzaža Španjolske, a radi svoje gastronomske ponude, Ronda je privukla i popularnu kulinarsku zvijezdu Jamiea Olivera koji ju je predstavio u jednoj od svojih emisija 2010. godine.

RUDNIK VODE I POGUBNE STEPENICE ISKLESANE U STIJENI

Isto tako, grad nudi i pregršt drugih zanimljivosti. Tu je recimo tradicionalni hamam, Baños Arabe, izgrađen kraljem 13. stoljeća koji se smatra jednim od najbolje očuvanih u Španjolskoj, zatim Plaza del Socorro kao politički centar Ronde te vrlo zanimljiva Casa del Rey Moro iz koje vode stepenice duboko u klanac do same rijeke.

Riječ je o maurskom “rudniku vode”, koji potječe još iz doba kad se Ronda nalazila usred borbi između Maura i kršćana te je često bila pod opsadom. Meta je naravno bila opskrba vodom, a tadašnji maurski kralj Abdomelik je u 14. stoljeću, i to navodno koristeći zarobljenike, dao isklesati u stijeni stepenice po kojima bi se donosila voda iz rijeke. One su trebale biti tajna, no sudeći prema uzrečici “da u Rondi umireš noseći mjehove vode” za njih se naširoko znalo.

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer???? (@putni_kofer)

Stepenice su restaurirane 1911. godine. Originalno ih je bilo 365, danas ih je – i ne zna se kako točno – manje od 300. Inače prolaze kroz niz komora, od kojih je najpoznatija Sala de Secretos, odnosno Soba tajni koja ima vrlo neobičnu karakteristiku. Naime, navodno ako dvije osobe stoje blizu zida, ali na suprotnim krajevima prostorije, mogu savršeno dobro razgovarati bez da ih osoba u sredini čuje.

PODIJELI ČLANAK