Tako različiti, a jednako prekrasni i uzbudljivi: ovi španjolski gradovi savršen su spoj povijesti, kulture i dobrog provoda

Sevilla
Foto: Arcady, Shutterstock
piše Putni Kofer

Španjolska je mozaik ljepote, sastavljen od užurbanih velikih gradova koji su zadržali dušu i opuštenu atmosferu, malih gradića i sela od kojih svako ima svoju priču, prekrasnih plaža, palača, muzeja i prirode koja oduzima. Svi ti dijelovi mozaika zajedno čine gotovo savršenu sliku jedne od turistički najpopularnijih zemalja na svijetu. Glavni grad Madrid i katalonska prijestolnica Barcelona turistički su šampioni ove zemlje, ali ako ste ih posjetili i želite dublje zagrebati u priču o Španjolskoj, možda se pitate koji grad bi mogao biti vaša sljedeća destinacija. Pravog odgovora nema, svi su prekrasni, ima ih puno i jedan je život premalo za upoznati sve što ova zemlja nudi. No, ako su vam se svidjeli Madrid i Barcelona, u nastavku saznajte koji gradovi u Španjolskoj su turistima posebni, svaki na svoj način, a jedno im je zajedničko: u idealnoj klimi uživat ćete u sangriji, tapasima, prekrasnoj arhitekturi i nećete požaliti niti sekunde.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

SEVILLA: GRAD FLAMENCA TOLIKO JE LIJEP DA JE I OBIČNI TRG POPULARNA INSTAGRAM LOKACIJA

Glavni grad Andaluzije i četvrti najveći grad u zemlji po mnogima je i najromantičniji španjolski grad. Ima tri lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, to su prekrasna palača Alcázar, impresivna seviljska katedrala i Glavni arhiv Indija, koji čuva vrijedne predmete iz povijesti španjolskog carstva. Palača i katedrala obavezne su turističke postaje, a posjetiteljima je omiljeni i glavni gradski trg Plaza de España koji je zbog svoje ljepote česta scenografija Instagram fotografija iz ovog grada.

Umjetnost flamenco plesa potječe upravo iz Andaluzije, pa je Sevilla idealan grad za posjetiti jednu od plesnih predstava, a u njemu se nalazi i Muzej flamenca za one koji žele doznati više o povijesti tog strastvenog plesa. Muzeji, trgovi, parkovi, palače… Toliko je toga za vidjeti u Sevilli pa za posjet svakako odvojite više dana i prepustite se njegovoj magičnoj i zaraznoj atmosferi.

GRANADA: FASCINANTNA MAORSKA PALAČA I BESPLATNI TAPASI UZ PIĆE

Smještena na obroncima planine Sierra Nevada i na ušću četiriju rijeka, Granada je jedan od najšarmantnijih španjolskih gradova. Najljepši je u proljeće i rano ljeto, kad se u njegovim brojnim parkovima zašareni cvijeće i život se gotovo u potpunosti preseli na ulice. Maurska palača Alhambra oduševit će vas svojim šarenim keramičkim pločicama, pomno oblikovanim ukrasima na prozorima, oslikanim svodom, nevjerojatnim dvorištem…

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

Turistički obilazak svakako uključuje i divnu katedralu, gradske ulice i trgove, ali i živahne restorane i barove. Granada je jedan od rijetkih gradova koji njeguje kulturu besplatnih tapasa, a to znači da ćete u barovima i kafićima uz svoje piće dobiti neki snack i da vam ga nitko neće naplatiti. Divan način za provesti večer, zar ne?

VALENCIA: GRAD NARANČI, PAELLA I ŠARMANTNOG POVIJESNOG CENTRA

Postoji li itko tko je posjetio Valenciju i ostao ravnodušan? Nismo zasad čuli za takvu osobu i sumnjamo da uopće postoji netko koga ovaj grad nije u potpunosti osvojio. Riječ je o trećem najvećem gradu Španjolske i jednom od najljepših i najposjećenijih u ovoj zemlji. Zbog odlične klime, Valencija je popularna među turistima u svako doba godine, ali u proljeće ima neki poseban šarm i može se doživjeti bez uobičajenih ljetnih gužvi.

Povijesni, stari dio grada magična je kombinacija kamenih uličica, prekrasne arhitekture i poznate španjolske kulture uživanja na terasama kafića i restorana. Diljem grada oduševljavat će vas stabla naranči, a najbolje od lokalne gastronomije možete doživjeti na velikoj gradskoj tržnici Plaza del Mercado u samom centru grada. Što probati? Reći ćemo samo da je Valencija grad iz kojeg potječe slavno španjolsko jelo paella, pa neka se ona svakako nađe na vašem jelovniku.

BILBAO: GRAD UMJETNOSTI, KULTURE I NAJBOLJIH “PINTXOSA” U ZEMLJI

Glavni grad Baskije, autonomne španjolske regije koja ima vlastitu povijest, kulturu, pa čak i jezik, nevjerojatno je mjesto koje se svakako isplati posjetiti. Nekada je bio industrijski grad, ali u posljednjih nekoliko desetljeća njegova se vizura mijenja i danas je sve popularnije odredište među turistima. Osvaja fantastičnom arhitekturom, vrhunskim muzejima i nekim od najboljih tapasa u zemlji. Koje ćete ovdje naći pod imenom “pintxos”. Kroz centar teče rijeka Nervión uz koju se redaju najvažnije i najljepše zgrade. Od brojnih mostova koji ju premošćuju, posebno se ističe most Zubizuri, što na baskijskom znači uski most. Jednostavan, zakrivljen, bijel, oduševljava i iz daljine i kad njime prošetate.

Jedna od najvažnijih i najljepših građevina u Bilbau je muzej Guggenheim Bilbao, rad slavnog arhitekta Franka Gehryja, koji osvaja svojim eksterijerom jednako kao i interesantnim postavom. Stari grad, Casco Viejo, savršeno je mjesto za lutati uličicama i sjesti u neki od brojnih restorana i barova i u njima uživati u svojim pintxosima.

MALAGA: SAVRŠEN SPOJ POVIJESTI, KULTURE I PREKRASNIH PLAŽA NA JUGU ŠPANJOLSKE

Na samom jugu Španjolske, na slavnoj Sunčanoj obali (Costa del Sol), smjestio se grad bogate povijesti, zadivljujuće arhitekture i prekrasnih plaža. Malaga je jedno od najpopularnijih španjolskih turističkih odredišta upravo zato što je savršen spoj kulture i znamenitosti koje tražimo na “city break” odmorima, prekrasnih plaža za opuštanje i brojnih mogućnosti za jednodnevne izlete u okolicu.

Iz gotovo cijelog grada vidljiva je najpoznatija znamenitost Malage, stara tvrđava La Alcazaba, izgrađena u 8. stoljeću. U blizini je i staro rimsko kazalište, još jedan dokaz duge i bogate povijesti na ovom tlu, a nevjerojatnu priču ima i katedrala koja se gradila punih 150 godina! Malaga je idealan grad za one koji žele dozu povijesti i kulture, ali nemaju ništa protiv ni lijenog dana na plaži, s koktelom u ruci.

PODIJELI ČLANAK