Ukleti rudnik, iz kojeg je izvučeno 15 milijuna dijamanata, najdublja je jama iskopana ljudskim rukama. U njoj je živote ostavilo na tisuće ljudi

Foto: Getty Images
piše Martina Hrupić

Mjesto je to s mnogo naziva, no jedno ga doista opisuje u srž – Velika jama. Ona, drugim imenom rudnik Kimberley ili Tim Kuilmine, slovi kao rekorder u kategoriji ‘najdublje jame ikada iskopane ljudskim rukama’, a nalazi se u Južnoj Africi. Jamu, koja je u biti umirovljeni rudnik te jedno od nekada najbogatijih nalazišta dijamanata na svijetu, kroz desetljeća postojanja iskapalo je oko 50 tisuća rudara naoružanih krampovima i lopatama, a iz nje je izvučeno nevjerojatnih 2722 kilograma dijamanata, odnosno 15 milijuna pojedinačnih primjeraka tog skupocjenog dragog kamenja. Iskopano je i nevjerojatnih 22,5 milijuna tona zemlje i stijenja.

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

‘KRATER’ JE DUBOK 214 METARA, A NJEGOVA JE POVRŠINA 17 HEKTARA

Bio je to doista mukotrpan rad i rudari su umirali kao muhe – od nesreća prilikom samog rudarenja, nehigijenskih uvjeta, nedostatka vode i kvalitetne hrane. Zbog toga je rudnik dobio nadimak ‘ukleti rudnik’. Iskapanja su započela još 1871. godine, a produkt je doista golema jama. Naime, do 14. kolovoza 1914. godine, kada se tamo prestalo rudariti, iza znoja i krvi ostao je golemi ‘krater’ dubok 214 metara.

STROJEVIMA DOŠLI DO DUBINE DO 1097 METARA

Iako se kao službena dubina jame navodi 214 metara, ona je prvotno bila prokopana sve do dubine od 240 metara. Naknadno je bila zatrpana iskopanim materijalom pa se dubina smanjila na tu, navedenu, a na sve to treba dodati i 40 metara debeli sloj vode koji se nakupio s vremenom u njoj i zahvaljujući čijoj boji jama danas predstavlja fotogenični prizor. Dakle, posjetitelji trenutno mogu uživati u pogledu na provaliju jame, odnosno litice visoke 175 metara. Na samom se lokalitetu, ali strojevima, prodrlo još i dublje – do dubine do 1097 metara, kada su vlasnici rudnika procijenili da je površinsko kopanje postalo preopasno i neučinkovito.

TRAGAČI ZA BLAGOM NAORUŽANI LOPATAMA I NADOM

Prvi su dijamanti na području nekadašnjeg rudnika otkriveni 1871. godine. Istog je trena nastala pomama. “Lokalitet Velike jame bio je brdo ravnog vrha bez ikakvih obilježja. Kada se proširio glas o otkriću dijamanata, tisuće tragača za blagom, naoružani samo krampovima, lopatama i nadom, sjatilo se u Kimberley i stvorilo najveću ljudskim rukama iskopanu jamu na svijetu”, navodi se na službenoj stranici lokaliteta. No, neki osporavaju tu tvrdnju. Naime, smatra se da su volumenom veći ljudskom rukom iskopani dijelovi južnoafričkih rudnika dijamanata Jagersfontein ili Bultfontein.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

RUDNIK JE ZATVOREN, A JAMA JE POSTALA TURISTIČKA ATRAKCIJA

Kako god bilo, nakon što je rudnik prestao s radom, jama je postala atrakcija koju su posjećivali svi posjetitelji grada. Službeni muzej, s postavom koji su činili predmeti iz doba najvećih aktivnosti u rudniku, ali i neka od originalnih zdanja iz tog vremena, bio je organiziran u svom prvotnom obliku do 1960-ih godina. S vremenom je unaprjeđivan i nadograđivan.

STOTINJAK KILOMETARA DALJE PRONAĐEN PRVI DIJAMANT U JUŽNOJ AFRICI

U današnjem modernom centru za posjetitelje može se doznati i cijela priča o dijamantima. Uostalom, upravo je u tom području, kojih 100-tinjak kilometara dalje, pronađen i prvi dijamant u Južnoj Africi po imenu Eureka. Našao ga je dječak Erasmus Jacobs 1867. godine, na obalama rijeke Oranje i – potpuno nesvjestan njegove vrijednosti – igrao se s njime. Kasnije ga je dao susjedu koji je proučavao minerale, ovaj pak nekom putujućem trgovcu. Kamen je promijenio još nekoliko ruku sve dok naposljetku nije završio izložen u Parizu 1889. godine na svjetskoj izložbi.

PODIJELI ČLANAK