Savršene kulise za “najBarbie” fotku ikad: donosimo top 7 ružičastih mjesta na svijetu koja neodoljivo podsjećaju na Barbieland

Foto: Unsplash
piše Kristina Kozić

Histerija oko novog „Barbie“ filma ne prestaje, a ružičasto ludilo zahvatilo je cijeli svijet i ne jenjava. Prije same premijere filma pisali smo o ružičastom Barbie domu u Kaliforniji koji je moguće unajmiti za odmor, a sada (za sve one koji ipak nemaju budžet za smještaj u Barbie kući) donosimo popis ružičastih mjesta i znamenitosti diljem svijeta koje izgledaju kao da su dio Barbielanda.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

Tan Dinh crkva – Ho Chi Minh, Vijetnam

Smještena usred Tan Dinh tekstilnog tržišta u srcu Ho Chi Minh grada, crkva očarava svojom nevjerojatnom ružičastom fasadom, predstavljajući spoj vjerske ljepote i neobične estetike. Zanimljivo je da je crkva prvobitno bila obojena u bijelu boju, no kasnije je prekrečena u prepoznatljivu ružičastu nijansu koja je ubrzo postala njen zaštitni znak.

Royal Hawaiian Hotel – plaža Waikiki, Havaji

Ružičasti hotel na plaži? Kladimo se da bi ovdje ipak Ken prvi bukirao smještaj. Otvoren davne 1927. godine, Royal Hawaiian Hotel nosi titulu “Ružičasti dvorac Pacifika” zbog svoje prepoznatljive ružičaste boje. Tijekom Zlatnog doba Hollywooda, Royal Hawaiian postao je omiljeno odredište filmskih zvijezda poput Clarka Gablea i Marilyn Monroe, a njihova česta prisutnost doprinijela je ugledu hotela kao simbola luksuza. Položaj hotela uz prekrasnu plažu Waikiki omogućuje gostima uživanje u bijelim pješčanim plažama i tirkiznom oceanu.

Mama Kelly restoran – Amsterdam, Nizozemska

Da barbike mogu jesti, sigurno bi zalazile ovdje! U ovom neobičnom restoranu u Amsterdamu sve je ružičasto – od poda do stropa. Stolnjaci, stolice, dekoracije i detalji… ružičasta boja je kamo god se okrenete. Jelovnik je zasnovan na samo dva glavna jela: piletinu i jastoga, a ovaj minimalizam daje gostima priliku da se potpuno posvete okusima tih specijaliteta. Posjet MaMa Kelly restoranu definitivno nije samo obrok! To je kulinarsko putovanje kroz ružičastu raskoš i okuse piletine i jastoga koji se pamte.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

La Muralla Roja – Calpe, Španjolska

Ovaj neobični kompleks apartmana u općini Calpe u Španjolskoj jedno je od najprepoznatljivijih ružičastih mjesta u svijetu. „La Muralla Roja“ na španjolskom znači “Crveni zid”, a kompleks je 1968. godine dizajnirao slavni španjolski arhitekt Ricardo Bofill. Građevina je, osim po bogatoj upotrebi različitih nijansi ružičaste, prepoznatljiva i po oštrim geometrijskim oblicima te labirintskim prolazima. Ova znamenitost postala je kulturni simbol koji predstavlja hrabrost eksperimentiranja u arhitekturi.

Plaža Elafonisi – otok Kreta, Grčka

Sa svojim nježno ružičastim pijeskom, tirkiznim morem i bajkovitim okruženjem, Elafonisi plaža bila bi bez dvojbe idealna kulisa za scenu iz „Barbie“ filma gdje ona i njezini prijatelji surferi uživaju u plivanju, valovima i šetnji. Ružičasta nijansa pijeska potječe od mikroskopskih koralja i školjki koji su se stoljećima stvarali na obali i pomiješali s bijelim pijeskom, stvarajući ovu rijetku prirodnu ljepotu. Nevjerojatna ljepota plaže i fotografije koje kruže društvenim mrežama privukle su pažnju mnogih turista.

Hawa Mahal – Jaipur, Indija

Jaipur je glavni grad indijske savezne države Rajasthan i često se naziva “Pink City” zbog svoje prepoznatljive ružičaste arhitekture. Razdoblje kad su mnoge zgrade u Jaipuru obojane ružičastom bojom povezano je s posjetom britanskog princa Edwarda VII (budućeg kralja Edwarda VIII) 1876. godine. Kako bi dočekao princa, vladar Maharaja Sawai Ram Singh II naredio je da se zgrade u gradu oboje u ružičastu boju, koja je tradicionalno simbolizirala dobrodošlicu i gostoprimstvo. Namjera izgradnje palače Hawa Mahal, poznate i kao „palača vjetra“, bila je stvoriti mjesto gdje žene iz kraljevske obitelji mogu promatrati vanjski svijet i događaje na ulicama, a da ih pritom ne primjećuju prolaznici. Totalno Barbie štih, zar ne?

Pink Street – Lisabon, Portugal

Ovaj članak ne bi bio potpun bez najružičastije ulice na svijetu. Pink Street, poznata i kao Rua Nova do Carvalho, popularna je ulica u centru Lisabona koja se ističe svojom prepoznatljivom ružičastom bojom i dinamičnim noćnim životom. Prije nego što je postala Pink Street, Rua Nova do Carvalho je bila zloglasna četvrt noćnog života, prepuna barova i klubova s vrlo lošom reputacijom. Međutim, 2011. godine, grad Lisabon je odlučio preurediti ovu ulicu i dodati joj novi, svježiji identitet. Ova živahna ulica s vremenom je postala simbol modernog noćnog života Lisabona, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo koje spaja boje, glazbu i dobar provod.

PODIJELI ČLANAK