Svjetska prijestolnica kremšnita krije zanimljive priče o razuzdanim zabavama na dvorcu i okruglim prozorima

Samobor omiljeno zagrebačko izletište
piše Putni Kofer

Mali pitoreskni gradić smješten na istočnim obroncima Samoborskog gorja, čiji je centar grada udaljen samo 5 kilometara od granice sa Slovenijom, idealne je veličine za izlete vikendom. Samobor svakog vikenda brojnim Zagrepčanima i stanovnicima kontinentalnog dijela Hrvatske pruža utočište, ugodan bijeg od gužvi i buke svakodnevice. Jedan od istaknutih simbola grada zasigurno je kremšnita, no jeste li znali za priču o izbjegavanju plaćanja poreza u doba Napoleona i razuzdanim zabavama na dvorcu iznad grada?

IZBJEGAVANJE POREZA I OKRUGLI PROZORI

Bilo je to prije više od 200 godina kada su francuski vojnici cara Napoleona došli do naših područja i zauzeli Samobor. Francuzi su iza sebe, u ono malo godina što su vladali gradom, ostavili brojne ceste, razvili su poštu i turizam, a njihova ostavština se vidi i na pojedinim kućama i stambenim prostorima. Naime, za vrijeme trajanja francuske vladavine porez na kuće se je plaćao prema veličini prozora pa su dosjetljivi Samoborci zagrađivali prozore na svojim kućama kako bi izbjegli visoke namete, ostavljajući samo male okrugle otvore.

SAMOBORSKE LEGENDE: CRNA KRALJICA I ZABAVE NA DVORCU

Legenda kaže da je Barbara Celjska, u predaji poznata kao Crna kraljica, u periodu dok je vladala dvorcem u Samoboru organizirala razuzdane zabave te da sve što bi poželjela, to bi i dobila. Imala je dugu crnu kosu i stalno je hodala odjevena u crno, s crnim rukavicama na rukama na kojima je najčešće stajao pripitomljeni crni gavran.

Velike činjenice o malim kraljevstvima: službenog kralja ima čak i kamen usred karipskog otočja

Priča se da je bila nemilosrdna prema muškarcima koje je znala zarobiti u svom dvorcu, a reputaciju zle i okrutne žene stekla je zbog bavljenja alkemijom. Kako je u XV. stoljeću Samobor obilovao rudnicima bakra, vjerojatno je i to bio razlog da se kraljica Barbara odlučila baviti alkemijskom pretvorbom metala. Iako je bila zla, zapisi o Crnoj kraljici govore kako je zračila glamurom, elegancijom i neodoljivom ljepotom.

Danas je grad Samobor poznat zbog kraljice svih kolača – samoborskih kremšnita, slikovite gradske šetnjice uz koju vijuga i žubori potok, šumovitih brjegova i ruševnog dvorca na brdu Tepec.

Bajka na dlanu: Zeleni Gupčev kraj krije netaknutu, djevičansku prirodu i bogato povijesno nasljeđe

PODIJELI: