Melem za oči: čudesno selo s prekrasnim kamenim kućama kojem tepaju da je najljepše na svijetu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Šarm i autentičnost, predivna priroda, povijest i kulturna baština, tradicionalna gastronomija, mir, opuštanje… Otprilike ovako možemo započeti priču o najljepšem engleskom selu koje već dugi niz godina osvaja posjetitelje diljem svijeta. Prekrasni Bibury nalazi se u okrugu Gloucestershire, u regiji Cotswolds, a poznat je po svojoj nevjerojatnoj ljepoti i fascinantnoj arhitekturi koja seže stoljećima unatrag. Baš poput prave razglednice, ovo selo je okruženo zelenim livadama i brojnim ribnjacima koji dodatno oplemenjuju krajolik, kroz njega prolazi pitoma rijeka te je svaki njegov kutak raj za fotografe.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

BIBURY JE BIO DOM SLAVNOG ENGLESKOG SLIKARA I DIZAJNERA WILLIAMA MORRISA, ČIJA SE UMJETNOST INSPIRIRALA PRIRODNIM LJEPOTAMA COTSWOLDSA

Smješteno samo nekoliko minuta vožnje od Cirencestera, Bibury je očaravajuće selo Cotswolda, koje broji manje od 700 stanovnika. Njegova izuzetna ljepota je dobro dokumentirana, a slavni William Morris ga je proglasio “Najljepšim selom u Engleskoj”. Krase ga impresivne kamene kuće koje se nižu jedna za drugom duž slikovite rijeke Coln.

Arlington Row je atrakcija koju jednostavno ne smijete propustiti posjetiti u prekrasnom Biburyju. Ovo fascinantno mjesto zasluženo je steklo svoju reputaciju kao neizostavno odredište za posjetitelje i fotografe diljem svijeta. Izvorno izgrađen kao skladište vune u 14. stoljeću, niz kuća s prepoznatljivim kamenim zidovima i slamnatim krovovima danas su u posjedu Nacionalne zaklade, koja je vješto sačuvala njihovu iznimnu povijest i estetiku.

U 17. stoljeću, ove kamene ljepotice su pretvorene u raskošne tkalačke kućice, koje su unijele novi život i dušu u prostor. Danas one služe kao domovi sretnih stanovnika Nacionalne zaklade, no jedna od njih iznajmljuje se kao idilična vikendica za odmor. Turistima ona pruža rijetku priliku da se doživi čarolija i šarm ovog povijesnog mjesta koje se smatra jednim od najljepših primjera ruralne arhitekture u Engleskoj.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

SELU JE PRIPISAN STATUS KONZERVACIJSKOG PODRUČJA (CONSERVATION AREA) ZBOG SVOJE POVIJESNE I ARHITEKTONSKE VAŽNOSTI

Poznat po svojim kamenim kućicama boje meda koje se stapaju s predivnim krajolikom, Bibury već stoljećima predstavlja besprijekoran primjer slikovitog engleskog sela. Ovo čarobno mjesto također je izuzetno popularno za snimanje filmova, a među kultnim naslovima koji su se ovdje snimali su ”Dnevnik Bridget Jones” i ”Zvjezdana prašina”. Bibury je bio i inspiracija za ilustracije u knjizi “The Wind in the Willows” Kennetha Grahamea, jednog od najpoznatijih dječjih romana u engleskoj književnosti.

Njegova skromna veličina ne bi trebala izazvati razočaranje, jer ovo selo obiluje neobičnim mjestima za uživanje u čaju i popodnevnim kolačima. To je zapravo mjesto koje nas podsjeća na to kako se trebamo ponašati jedni prema drugima – podržavajući lokalne zajednice i male proizvođače koliko god je to moguće. Ovdje se nalazi mnogo raznolikih aktivnosti koje će oduševiti posjetitelje tijekom dugih vikenda ili dnevnih izleta.

U neposrednoj blizini nalazi se i Bibury Trout Farm, prirodni rezervat koji predstavlja jedan od najstarijih ribnjaka u Engleskoj te popularnu turističku atrakciju. Svake godine, u Biburyju se održava tradicionalna utrka gumenih patkica pod nazivom “Bibury Duck Race”, koja privlači veliki broj posjetitelja. U samom selu možete pronaći obilje šarmantnih trgovina i radionica koje nude lokalne rukotvorine, suvenire i tradicionalne proizvode. Proljeće i ljeto donose cvjetne aranžmane i bujno zelenilo, koji stvaraju slikovitu idilu engleskog seoskog života.

PODIJELI ČLANAK