Četiri šibenske ljepotice: zaronite u prošlost i upoznajte grad kroz priče impresivnih tvrđava

Šibenske tvrđave: upoznajte grad kroz priče impresivnih utvrda
piše Putni Kofer

Najstariji hrvatski grad na obali Jadranskog mora, najbolje očuvani izvorni srednjovjekovni grad, jedan od rijetkih gradova u svijetu koji pod zaštitom UNESCO-a ima dva spomenika, jedan od najljepših na cijelom Mediteranu – sve je to Šibenik, grad koji će vas nakon prvog posjeta natjerati da mu se stalno vraćate. Zbog svojih bogatih priča iz prošlosti te moćnih utvrda koje i danas štite grad s njegove morske i kopnene strane, s pravom ga možemo nazvati i Gradom Pobjednikom. Pobjeđivali su Šibenčani u mnogim povijesnim bitkama te štitili grad od neprijatelja, a pobjeđuju i danas u bogatoj turističkoj ponudi. Spominje li se u nekom razgovoru umjetnost, arhitektura, tvrđave, zabava i sport, nema nikakve sumnje da se govori o Šibeniku. Ovaj put odlučili smo posjetiti četiri ljepotice, šibenske tvrđave te saznati zašto se o njima priča u cijelom svijetu.

U ovom se gradu ljudi s prijateljima i obitelji nalaze i druže na grobljima! Među posljednjim počivalištima redovito organiziraju izložbe i koncerte

TVRĐAVA SVETOG NIKOLE ZBOG KOJE ŠIBENIK NIKADA NIJE NAPADNUT S MORA

Ako prilazite Šibeniku s morske strane, prvo što ćete ugledati je impresivnu tvrđavu sv. Nikole zbog koje grad nikada nije napadnut s mora! Podignuta je na otočiću Ljuljevcu, na mjestu gdje se nekada davno nalazio benediktinski samostan svetog Nikole. Jedna je četiri poznate šibenske tvrđave izgrađene radi obrane grada koji je zbog svog položaja od davnina bio privlačan osvajačima. Sa svojom fascinantnom poviješću, nadahnjujućom arhitekturom i zanimljivom pričom odvest će vas u doba kada su Osmanlije osvojile neke od dalmatinskih gradova u zaleđu i opasno prijetile gradovima na obali. Smatralo se da onaj tko drži grad drži i istočni Jadran pa je suparnici, zahvaljujući impresivnom i zastrašujućem izgledu, nikada nisu osvojili.

Poseban je doživljaj ovu autentičnu građevinu posjetiti s morske strane, a svi posjetitelji imaju mogućnost obići tvrđavu brodom koji svakodnevno polazi sa šibenske rive. U ovom jedinstvenom kulturnom i povijesnom iskustvu u trajanju od 2 sata, domaćini će vam ispričati zanimljive detalje o tvrđavi, kanalu i crkvi svetog Ante, morskom tunelu ‘Hitlerove oči’, a na putu do nje vidjet ćete i nekadašnju vojarnu u uvali Minerska koja je poslužila za snimanje filma ‘Kako je počeo rat na mom otoku’. I dok se budete prisjećali scena koje su proslavile hrvatski film 90-tih godina i glumice koju je obilježila rečenica ‘Aleksa, vrati se doma, skuvala sam ti paštašutu’, ne zaboravite uživati u plovidbi s najljepšim pogledom na biser hrvatskog Jadrana – grad Šibenik.

Idealno vrijeme za posjet ovoj šibenskoj ljepotici je tijekom cijele sezone, a ulaznice možete kupiti i putem interneta za 95 kuna. Karta uključuje vožnju brodom s pratiteljima te multimedijalne vodiče na tabletima koji na osam svjetskih jezika na određenim točkama pružaju informacije o lokaciji. Ako putujete s djecom, video igrice i animacije bit će zabavno iskustvo za cijelu obitelj!

Nerazvikano slovensko jezero zimi se pretvara u ledenu bajku, ljeti nudi savršeno osvježenje, a obožavaju ga ljubitelji prirode i lovci na dobre fotografije

TVRĐAVA SVETOG MIHOVILA – NAJSTARIJA ŠIBENSKA UTVRDA

Izgrađena na strmoj stijeni, sedamdesetak metara iznad razine mora, tvrđava sv. Mihovila je najstarija od četiri gradske utvrde te jedno od najljepših mjesta u Šibeniku na kojem ćete uživati u prizorima na grad koji ostavljaju bez daha. Zbog svog zanimljivog izgleda i atraktivnog položaja, danas je prepoznata kao jedna od najprestižnijih pozornica u regiji. Naime, prije nekoliko godina na tvrđavi je izgrađena ljetna bina s preko 1.000 mjesta na kojoj se izvode brojni događaji poput koncerata, mjuzikla, kazališnih festivala, predstava te filmskih projekcija.

Zamislite sljedeći scenarij: sjedite na vrhu stare utvrde s prekrasnim pogledom na srednjovjekovni grad i plavo more, pijete omiljeno slatko piće i slušate najdražu glazbu. Sve to bit će moguće već ovog ljeta jer, prema najavi organizatora, od lipnja na najpoznatijoj šibenskoj pozornici zabavljat će vas Hladno pivo, Silente, Nipplepeople i mnogi drugi izvođači.

Nakon večernje zabave s najljepšim pogledom na bajkovite otočiće i zalazak sunca, organizirajte dnevni posjet na tvrđavu koja je oduvijek značila lokalnom stanovništvu te im je, prema nekim izvorima, pružala zaštitu još od doba Ilira. Ime nosi po sv. Mihovilu, nebeskom zaštitniku grada Šibenika koji i danas kao da bdije iznad srednjovjekovnih ulica te unosi toliko potreban mir i zajedništvo. Dostupna je za posjet svakodnevno tijekom cijele godine, a ulaznica za odrasle osobe dođe 60 kuna.

TVRĐAVA BARONE – ISKUSITE ŠIBENIK KAKAV JE BIO PRIJE ČETIRI STOLJEĆA

Smještena 90 metara iznad mora na brdu koje se ranije zvalo Vidakuša, tvrđava Barone jedna je od tri kopnene utvrde koje su štitile Šibenik od strane neprijatelja. Sredinom 17. stoljeća, loši odnosi između Osmanskog Carstva i Venecije te izbijanje Kandijskog rata doveli su protivnike nadomak Šibeniku pa su stanovnici, među kojima je vladalo zajedništvo i sloga, u samo 58 dana izgradili ovu prekrasnu građevinu. Nedugo nakon podizanja utvrde desio se najveći napad na Šibenik u povijesti kada je bosanski paša Tekijeli stigao pred grad s 25 do 30 tisuća vojnika. Šibenčani su uspjeli obraniti grad, a velikoj pobjedi je doprinijela i tvrđava Barone.

O obrambenoj snazi plemićkoga grada te impresivnim pričama njegovih stanovnika saznajte u inovativnom, interaktivnom muzeju koji putem tehnologije proširene stvarnosti oživljava prizore i zvukove iz tog vremena. Barone će vas odvest na nezaboravno putovanje u povijest, a u sklopu ulaznice posjetitelji mogu besplatno koristiti AR uređaje i audio vodiče. I sve to uz uživanje u čarobnom pogledu na staru gradsku jezgru te na prekrasan arhipelag otočića. Za odrasle osobe ulaznica košta 40 kuna, no ako kupite objedinjenu ulaznicu za posjet tvrđavama sv. Mihovila i Barone, obje su vaše po cijeni od 70 kuna.

TVRĐAVA SVETOG IVANA

U istom periodu, dok je građena tvrđava Barone i dok su Osmanlije bile pred vratima, za manje od dva mjeseca podignuta je i tvrđava sv. Ivana. Nalazi se iznad stare šibenske gradske jezgre na nadmorskoj visini od 115 metara. Ova zvjezdolika građevina poslužila je i kao atraktivna scenografija za svjetski popularnu seriju Igra prijestolja, a tijekom svog postojanja više je puta preoblikovana i ojačavana. Trenutno je u provedbi projekt revitalizacije njenog područja kako bi zasjala u svom punom sjaju. Obnovit će se tako bedemi, ali i uvesti različiti sadržaji, atrakcije i proizvodi putem kojih će posjetitelji naučiti sve o povijesti ovog predivnog zdanja, kao i grada Šibenika.

Četiri tvrđave, četiri ljepotice, četiri povijesne zidine koje najbolje opisuju bogatu prošlost dobar su razlog za posjet Šibeniku. One su nezaobilazna mjesta koja svaki posjetitelj jednostavno mora doživjeti. Zaronite u prošlost i izdvojite dan za ovu inspirativnu rutu, istražite znamenitosti Šibenika, prošetajte drevnim ulicama, starom gradskom jezgrom, labirintima te upoznajte grad koji će vas iznenaditi na svakom koraku.

SAZNAJ VIŠE: Što sve posjetiti u Šibeniku

PODIJELI ČLANAK