U zagrljaju tri rijeke: Čaroban i inspirativan grad koji ima i srce i dušu

Sisak Stari grad
piše Putni Kofer

Gradovi na rijekama oduvijek su imali značajnu ulogu u povijesti. Rijeke su bile neophodne za razvoj brojnih gradova diljem svijeta, posebno u zemljama jugoistočne Azije kao pionirima uzgoja riže. O važnosti rijeka za uzgoj riže zapisano je još u mitologiji Dalekog istoka gdje se riža smatra darom bogova ili se štuje božica riže, kao što je to slučaj na Tajlandu.

U potrazi za gradovima na rijekama ne trebamo putovati u Aziju jer samo oko sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Sisak, grad koji se smjestio u zagrljaju tri rijeke – Kupe, Save i Odre – a zbog njihove izuzetne važnosti, grad Sisak svoju povijest natapa stoljećima.

ISTINSKI ČAROBAN I INSPIRATIVAN

Prije nekoliko godina scene iz Siska obišle su cijeli svijet, a priznanje mu je dao glasoviti BBC News snimajući dokumentarnu emisiju o rijeci Savi i gradu Sisku. Glavni urednik tog kanala ovaj kraj je opisao kao ‘istinski čaroban i inspirativan, ne samo zbog svoje ljepote, već i zbog povijesti koja se proteže sve do drevnog Rimskog doba’.

Izvorna carstva hrane, boja, okusa i mirisa: tržnice su duša i trbuh gradova, ovo su najljepše u Europi

Da njegova povijest seže daleko u prošlost pokazuje i podatak da je područje grada Siska bilo naseljeno čak 4. stoljeća prije Krista, a zvali su ga Segestica. Zanimljivo je to da je grad kroz svoju povijest promijenio više službenih imena pa, osim Siska, pamte se imena poput Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck.

PRVA ŽELJEZNIČKA PRUGA I PRVI PAROBROD

Povijest Siska priča nebrojene priče. Prva željeznička pruga u Hrvatskoj izgrađena je u Sisku, a još tijekom 18. i 19. stoljeća gradom su plovili na tisuće brodova jer je Sisak bio najveća riječna luka, ali i grad izumitelj prvog riječnog parobroda u Hrvatskoj.

Iako većina vidi Sisak kao siv i industrijski grad, grad obiluje zelenim i romantičnim šetnicama te šarenim muralima na pročeljima zgrada, a samo središte grada, kao i Stari most preko Kupe i čuveni Stari grad pružit će vam savršen i vedar odmak od tmurne svakodnevice.

Nestvarna plaža na otoku Hvaru s kamenom kućom iz koje uvijek svira glazba

Tako malen, a opet dovoljno velik, grad heroj i grad sa srcem i dušom.

Petrinja - mali grad velikog srca uz kojeg je ovih dana cijela Hrvatska
PODIJELI: