Srce i duša Kvarnera: upoznajte Krk koji ponosno nosi laskavu titulu Zlatnog otoka

Što vidjeti na Krku
piše Ivan Fratrić

Krk je jedan od naših najpoznatijih i najljepših otoka. Njegova povoljna klima, geografski položaj i prirodne ljepote prepoznati su još u antičkom dobu kada su ga stari Rimljani nazvali Zlatnim otokom. Osim činjenice da je njegovo ime jedan od rijetkih palindroma u hrvatskom jeziku (riječi koje se čitaju isto s obje strane), danas se Krk može pohvaliti bogatim kulturnim nasljeđem i predivnim krajolicima koji se ne smiju zaobići. U nastavku saznajte što sve vidjeti na otoku Krku te upoznajte srdačne Bodule za koje kažu da su duša Kvarnera!

Znate li da postoji država s tri potpuno ravnopravna glavna grada? U jednom stoluje Vlada, u drugom parlament, a treći je sudsko sjedište

TIJEKOM PROŠLOSTI NA OTOKU KRKU OBITAVALI SU BROJNI NARODI

O višetisućljetnoj povijesti Krka svjedoče brojni narodi koji su vladali otokom. Prvi poznati stanovnici bili su ilirska plemena Japodi i Liburni. Nakon njih otok kreću naseljavati Rimljani koji su nam ostavili puno toga u nasljeđe, a danas ćete u blizini Omišlja pronaći ostatke starog rimskog grada Fulfinuma iz 1. stoljeća. Hrvati se počinju naseljavati na Krk već krajem 6. stoljeća kada postaju većinsko stanovništvo na otoku.

View this post on Instagram

A post shared by Otok Krk / Island of Krk (@otok.krk)

Krajem 12. stoljeća pojavljuje se poznata velikaška obitelj, knezovi Krčki Frankopani, koji porijeklo vuku iz mjesta Vrbnik, a imali su svoje posjede i na današnjem Trsatu, Otočcu, Bakru, Kraljevici, Crikvenici i Novom Vinodolskom. Krajem 15. stoljeća Krk na prijevaru biva predan Veneciji kada je u zarobljeništvo odveden knez Ivan Frankopan. Nakon Mlečana, na vlasti su se izmijenili Francuzi, Austro-Ugarska, Italija, a tek nakon II. svjetskog rata Krk se vraća pod vlast Hrvata.

Šefovi vas zovu i šalju poruke nakon radnog vremena? U ovoj se zemlji uvodi zakon koji će omogućiti radnicima da ignoriraju svoje poslodavce

NAJLJEPŠA MJESTA KOJA MORATE POSJETITI NA OTOKU KRKU

Na Krku se nalaze brojna predivna mjesta koja su itekako vrijedna posjeta. Upoznavanje krenite s najvećim gradom na otoku – Krkom, čija povijest seže nekoliko stoljeća prije Krista, u doba legendarnog grčkog pjesnika Homera. U svome znamenitom spjevu Homer je spominjao Koureto, za kojeg se vjeruje da je to današnji Krk. Grad je i danas u cijelom svom opsegu opasan zidinama koje potječu iz rimskog i srednjovjekovnog doba. Ono što nikako ne biste smjeli propustiti vidjeti su katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 12. stoljeća, Frankopanski kaštel čija je zadaća bila braniti grad od napada te trg Kamplin koji je u davnoj prošlosti bio središte svih zbivanja u gradu.

Dobrinj se nalazi na sjeveroistoku otoka Krka na uzvisini od 200 metara iznad uvale Soline. S mediteranskim duhom utkanim u svaki kutak, ovdje dominiraju kamene kuće i uske uličice koje će vas vratiti u neka stara vremena. Posebna vrijednost ovog lijepog mjesta je romantična stara gradska jezgra te župna crkva sv. Stjepana koja datira iz 12. stoljeća. Kušajte domaće maslinovo vino i gulaš sa šurlicama, upoznajte povijest kroz živopisnu narodnu nošnju te budite dijelom jedne od tradicionalnih folklornih manifestacija.

Povijesni gradić Omišalj nalazi se na sjeverozapadnoj strani otoka, a uz grad Krk najstarije je naselje na otoku. Njegov bezvremenski šarm čine uske zavojite uličice, brojni vidikovci i stoljetne kamene kuće. Na glavnom se trgu nalazi velika župna crkva Marijina Uznesenja sa zvonikom, gradska loža i gotička kapela Svete Jelene. Osim bogate kulturno povijesne baštine, dio ponude čine i hoteli, autokamp, privatni smještaj te restorani i konobe s vrhunskom gastronomskom ponudom.

View this post on Instagram

A post shared by Pointers Travel ?? (@pointerstravel)

Nedaleko od grada Omišlja smjestilo se najmlađe mjesto na otoku Krku – Njivice. U povijesti je pripadalo omišaljskom kaštelu, a danas je nezaobilazno turističko odredište prepuno hotela i drugih moderno uređenih smještajnih kapaciteta. U središtu Njivica smještena je mala lučica uz čije se rubove na obje strane protežu prekrasne plaže. Čisto plavo more, obilje hladovine i blaga klima atrakcije su koje privlače brojne turiste.

Jedno od najznačajnijih mjesta za hrvatsku povijest bez sumnje je Vrbnik. Zahvaljuje to svojoj glagoljaškoj baštini i čuvenoj narodnoj pjesmi Vrbniče nad morem, a baš kao i drugi stari kašteli na otoku Krku, smjestio se na strmoj litici na nadmorskoj visini od oko 50 metara. U vrbničkom labirintu uskih i krivudavih uličica postoji jedna posebna ulica koja se smatra jednom od najužih na svijetu. Najuži dio ulice Klančić je širok tek nešto više od četrdeset centimetara i pravi je izazov za svaku odraslu osobu.

Ako volite povijest i arhitekturu, onda ćete zasigurno voljeti i maleno ribarsko mjesto Baška. Ovdje ćete pronaći brojne kulturno-povijesne znamenitosti poput župne crkve sv. Trojice iz 18. stoljeća, crkvu sv. Ivana Krstitelja iz 11. stoljeća, Zavičajni muzej Baška i mrgare, suhozidne građevine koje izgledom podsjećaju na cvijet. U neposrednoj blizini Baške, u selu Jurandvor pronađena je Baščanska ploča, jedan od najvrjednijih hrvatskih spomenika. Potječe iz 1100. godine, pisan je glagoljicom i dokumentira darovanje zemlje kralja Dmitra Zvonimira benediktinskom samostanu. Osim bogate glagoljaške tradicije, ovaj biser otoka Krka svojom ponudom neće razočarati baš nikoga. Pješčane i šljunčane plaže, arhitektura u mediteranskom štihu, lijepi smještajni kapaciteti i tradicionalna gastronomija – u Baškoj ćete pronaći baš sve!

View this post on Instagram

A post shared by Beautiful Croatia (@beautiful_cro)

ISTRAŽITE FASCINANTNI SVIJET ŠPILJE BISERUJKA, SUSJEDNE OTOČIĆE KOŠLJUN I PRVIĆ TE LJEKOVITU PLAŽU MELINE

Osim prekrasnih gradova i pitoresknih mjestašca u kojima ćete zasigurno pronaći svoj kutak mira, Krk također impresionira i prirodnim ljepotama te razvedenom obalom. Speleolog u vama bit će oduševljen špiljom Biseruljkom, a pronaći ćete je u blizini naselja Rudine. Špilja obiluje bogatstvom ukrasa poput siga, stalaktita i stupova, a u njoj su pronađene i kosti špiljskog medvjeda. S obzirom na to da je prosječna temperatura ovdje usred ljeta između 13 i 15 stupnjeva Celzija, ponesite sa sobom topliju odjeću i prikladnu obuću.

Oko Krka možete pronaći i malene otočiće koji će vas osvojiti svojom mirnoćom i kulturno povijesnom ponudom. Do zelenog Košljuna možete doći isključivo brodom, a najpoznatiji je po franjevačkom samostanu u kojem su redovnici stoljećima sakupljali mnoge vrijedne predmete. Prvić je najveći nenastanjeni otok na Jadranu te je zaštićeni botanički i ornitološki rezervat na kojem se gnijezde brojne vrste ptica i na kojem se nalazi velik broj endemskih biljnih vrsta.

Na obalnoj crti između Čižića i Klimnog nalazi se jedna od najpoznatijih plaža na otoku – Meline. Poznatija kao lječilišna oaza, na ovoj plaži pronaći ćete ljekovito blato koje pomaže reumatskim bolesnicima, a primjenjuju se i u kozmetici pri izradi maski za lice. Osim što je ljekovito, cijenjeno blato može biti i svojevrsna zabava za male i velike kupače, a zbog izuzetno plitkog mora, plaža je idealna za posjet s djecom.

SLIKE S RAZGLEDNICA NE LAŽU! KRK OBILUJE PREKRASNIM PLAŽAMA NA KOJIMA ĆETE SE HTJETI IZLEŽAVATI I KUPATI PO CIJELE DANE

Otok Krk se naziva i otokom Plavih zastava koje se ponosno vijore kao dokaz čistoće mora i obale. Od ukupno 37 plavih zastavica na području cijelog Kvarnera, njih 15 nalazi baš na ovom prekrasnom otoku. Od pješčanih, šljunčanih do stjenovitih dijelova s betoniranim platoima, plaže na Krku imaju baš sve za uživanje! Golden Bay ili Zlatna plaža je nešto uistinu posebno, a lokalno stanovništvo je poznaje i kao Velo Čelo ili Biškupići. Smještena na zapadnoj obali Krka nedaleko od Stare Baške, u podnožju velike stijene, prekrasna šljunčana plaža idealna je za sve oni koji žele uživati u apsolutnom miru i tišini jer zbog velike strmine pješice nije moguće doći do nje pa je jedini pristup plaži brodicom.

Smještena u mirnoj i tihoj uvali do koje vodi asfaltirana cesta, Sveti Marek je jedina pješčana plaža na otoku, a nalazi se 6 kilometara od Vrbnika, nedaleko od sela Risika. Plaža je zaštićena uvalom, stoga je more uvijek malo toplije, a do nje možete doći pješke ili osobnim automobilom. Ova plaža je kao stvorena za gradnju dvoraca i svega što mališanima ili vama padne na pamet.

Šljunčana plaža Potovošće jedna je od najljepših plaža na otoku Krku, a proglašena je i jednom od najljepših u Hrvatskoj. Udaljena je samo 3 kilometra od Vrbnika, do nje se dolazi kroz gustu borovu šumu iznad koje se nalazi parking, a moguće je doći i morskim putem s brodom. Sa svojim pjeskovitim dnom, kristalno plavim morem, bogatstvom zelenila i mirisima kadulje i smilja očarat će vas već na prvi pogled!

Oprna se smjestila u prelijepom zaljevu u neposrednoj blizini Stare Baške. Riječ je o relativno nepristupačnoj plaži širokoj 120 metara do koje nije moguće doći osobnim automobilom, već izazovnim stazama ili morskim putem. Imajte na umu kako Oprna nema prirodnog hlada pa se naoružajte svim pomagalima koji vam mogu pomoći u zaštiti od sunca.

Poznata je činjenica da su najljepše plaže one do kojih je teško doći, a toj kategoriji pripada i Vela Luka. Ova je plaža proglašena jednom od najromantičnijih na otoku, a svi oni koji je posjete kažu da svojom ljepotom liječi dušu.

RAJ ZA LJUBITELJE DOBRE KAPLJICE I KUŽINE

U pravoj otočkoj maniri, na Krku ćete jesti jednu od najboljih janjetina u Hrvatskoj, neovisno o tome je li pripremljena na ražnju ili ispod peke. Ljubitelji tjestenine ne smiju propustiti šurlice koje su karakteristične za cijelo područje Kvarnera. Ne postoji inačica s kojom možete promašiti, bilo da ih naručite u kombinaciji s ribom ili s plodovima mora. No, ako želite pojesti nešto autentično i autohtono za otok Krk, svakako probajte tzv. Bašćanske šurlice zi žvacetom od janjčića, odnosno šurlice s janjećim gulašom.

Za desert preporučujemo tradicionalni presnac (presnec ili presnoc, ovisno o tome na kojem dijelu otoka ćete ga naručiti) – slatko jelo spravljeno od ovčjeg sira. Također, za one istančanog nepca za kvalitetna bijela vina, neizostavna je vrbnička žlahtina koja uspijeva jedino na Krku u vinorodnim krajevima oko mjesta Vrbnik.

PONESITE BICIKL I TENISICE I UŽIVAJTE U BOGATOJ PONUDI SPORTSKIH I DRUGIH AKTIVNOSTI

Krk obiluje brojnim pješačkim i biciklističkim stazama koje su prošarane cijelim otokom, a kako biste pratili gdje ste i kamo želite ići, preuzmite aplikaciju Krk Bike za detaljne informacije i karte. Od laganih do teških, off-road i uz more, na otoku možete izabrati nekoliko stotina kilometara staza. Dobra je stvar što postoje mnoga mjesta gdje možete iznajmiti bicikl i krenuti u avanturu na dva kotača.

Ako preferirate pješačenje, Krk ima preko 300 kilometara uređenih pješačkih staza koje se protežu duž cijele obale i unutrašnjosti, za koje postoji i objedinjena karta. Prošetajte laganim korakom po dugim šetnicama uz more, kroz maslinike, uz suhozide i doživite nevjerojatnu raznolikost i prirodne ljepote otoka Krka.

Ako tražite nešto više od pješačenja ili biciklizma, na Krku možete pronaći i upustiti se u brojne zanimljive aktivnosti poput wakeboardinga, za one željne adrenalina, izleta u polupodmornicama s kojima možete posvjedočiti svim ljepotama krčkog podmorja, a tu su i neizostavni izleti brodovima na čijim ćete plovidbama uživati u osjećaju vjetra u kosi, morskim mirisima i svim nijansama plave boje.

KRČKI MOST I ZRAČNA LUKA U OMIŠLJU ČINE KRK JEDNIM OD OTOKA DO KOJIH JE NAJLAKŠE DOĆI

Budući da se nalazi u samom središtu Kvarnera, doći na otok Krk izuzetno je lagano. Zbog svoje blizine kopnu, 1980. godine izgrađen je Krčki most s kojim je omogućen cestovni promet prema otoku, a od 2020. godine ukinuto je plaćanje mostarine. Zbog samog mosta redovite trajektne linije s kopna prema Krku ne postoje već neko vrijeme, no i dalje su aktivne one koje spajaju Krk s obližnjim otocima. Ako s Cresa želite doći na Krk, to možete učiniti na relaciji Merag – Valbiska, dok s Raba vozi relacija Lopar – Valbiska.

Dolazite li privatnim plovilom na Krk, dobra je vijest da svako obalno mjesto ima dobro uređene luke za prihvat svih vrsta plovila. Velika prednost Krka je činjenica da se u blizini Omišlja nalazi Zračna luka Rijeka, iz koje je organiziran autobusni prijevoz na relaciji Zračna Luka Rijeka – Omišalj – Kraljevica – Rijeka. 

SAZNAJ VIŠE: Što vidjeti na otoku Cresu

PODIJELI ČLANAK