Tamo gdje sivo nije opcija: 5 šarenih destinacija koje će vam odmoriti oči

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Ponekad umjetnička djela nisu predmeti, već ulice i mjesta. Bilo da je riječ o izrazu lokalne kulture, stoljetne tradicije ili osobnih preferencija stanovnika, diljem svijeta postoje nevjerojatno šareni gradovi koji će vam u potpunosti odmoriti oči. Od otkačenih stambenih zgrada pastelnih boja pa sve do “plavog grada”, u nastavku smo izdvojili nekoliko prekrasnih destinacija kojima nije potreban nikakav filter na društvenim mrežama.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

CHEFCHAOUEN, MAROKO

Kuće, džamije, službene gradske institucije, kante za smeće, rasvjetni stupovi… Grad Chefchaouen u Maroku cijeli je obojen u plavu boju. Nitko nije siguran zašto, ali jedna teorija kaže da su židovske izbjeglice koje su se ondje naselile donijele sa sobom tradiciju bojanja stvari u plavo, koje su ih podsjećale na Boga. Drugi pak vjeruju da plava boja simbolizira važnost gradskog vodopada Ras el-Maa iz kojeg građani dobivaju pitku vodu.

View this post on Instagram

A post shared by Mochilera por el Mundo (@mochileraporelmundo)

BUENOS AIRES, ARGENTINA

Maleno naselje La Boca u gradu Buenos Aires jedno je od najživopisnijih u čitavoj Južnoj Americi. Osim što je uvijek puno raspoloženih turista i mještana, ovo je mjesto poznato po nevjerojatno šarenim uličicama od kojih je najpoznatija El Caminito. Tamo ćete u svako doba dana moći čuti pjesmu uličnih svirača, zateći plesače usred strastvenog tanga te kupiti pokoji suvenir od vrijednih umjetnika koji ručno izrađuju unikatni nakit. Ono po čemu je La Boca poznata su drvene kuće u jarkim bojama, a što je još zanimljivije, tamo su naselile kolonije umjetnika koji vladaju pitoresknim šetnicama dok na njima danonoćno nastupaju ili pak izlažu svoja umjetnička djela.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

VALPARAÍSO, ČILE

Mjesto koje neki često uspoređuju s ruskim motivom babuški, Valparaíso u Čileu na svakom koraku otkriva svoj novi, šareni sloj i ugodna iznenađenja. Poznat je i kao pacifički dragulj jer svojim izgledom i duhom pretvara inače surovu i neurednu atmosferu lučkog grada u prekrasno mjesto najšarenijih boja! Čak je i UNESCO prepoznao njegovu posebnost te ga uvrstio u zaštićenu povijesnu baštinu 2003. godine. Turisti rado šeću njegovim kamenim ulicama ukrašenim prepoznatljivim kućama u boji, a pogled sa strmih brežuljaka i visinskih područja Valparaísoa pamtit ćete cijeli život.

BURANO, ITALIJA

Od graškasto zelene do jastog ružičaste, od oker do plave, od vatreno crvene do kanarinčevo žute, pogled na kuće u Buranu ostavlja bez daha i daje mjestu čaroban, gotovo bajkovit štih. Svaka ima svoju boju po kojoj se već godinama razlikuje od drugih. No, sve to šarenilo nije slučajno, dapače, na otoku vladaju stroga pravila prema kojima stanovnici moraju uljepšavati svoje fasade te ih obnavljati svake dvije godine uz dozvolu lokalnih vlasti. Još od vremena prije Mletačke republike, Burano je bio dom skromnim ribarima, a legenda kaže da su kuće bile obojene u svijetle nijanse kako bi mogli vidjeti put kući kada magla prekrije lagunu.

SIGHIȘOARA, RUMUNJSKA

Ako ste ikada zamišljali kako bi izgledalo neko mjesto nakon što bi kanader na njega ispustio nekoliko kubika crvene, zelene, žute i plave boje, vidjeli biste Sighișoarau. Jedna od stvari koju ćete odmah primijetiti dok šetate ulicama Sighisoare su jarke boje – praktički svaka druga zgrada obojena je svijetlom pastelnom bojom, što zaista unosi živost u grad. Kao takva, cijela je Sighisoara 1999. godine proglašena UNESCO-vom svjetskom baštinom, a gotovo svaka treća zgrada navedena je kao zaštićena lokacija.

PODIJELI ČLANAK