Bojama protiv betonskih džungli: najšareniji gradovi na svijetu koje ćete odmah poželjeti posjetiti

Najšareniji gradovi na svijetu
piše Lara Žučko

U današnje vrijeme sve smo više okruženi visokim neboderima koji reflektiraju sunčeve zrake na svojim staklenim stijenama te betonskim cestama kojima se ne vidi kraja. Ipak, u nekim se krajevima svijeta zadržalo šarenilo drvenih i kamenih kuća koje ponosno odolijevaju sivilu asfalta. Za mnoge od njih zasigurno ste već čuli, ali neka skrivena područja osvojit će vas već na prvi pogled svojim živopisnim bojama, specifičnom arhitekturom i veselim duhom. Ovo su najšareniji gradovi na svijetu!

U ovoj su državi knjižnice besplatne za sve građane, a čak 70 posto ljudi do najbliže ne mora hodati više od tri kilometara

BURANO, ITALIJA

U venecijanskoj laguni, carstvu šarenih maski, gondola i tipične talijanske atmosfere, skriva se prekrasan otok Burano. Podijeljen je vodenim kanalima, vrlo sličnim onima koje možete vidjeti u Veneciji, po kojima se mještani i turisti svakodnevno voze na barkicama prolazeći ispod drvenih mostića i kraj raznobojnih kuća. Sve to šarenilo nije slučajno, dapače, na otoku vladaju stroga pravila prema kojima stanovnici mogu uljepšavati svoje fasade, a moraju ih obnavljati svake dvije godine uz dozvolu lokalnih vlasti. Na malenom otočiću danas živi oko 3.000 stanovnika koji se uglavnom bave turizmom, čipkarstvom i ribolovom.

LA BOCA, ARGENTINA

Maleno naselje La Boca u gradu Buenos Aires jedno je od najživopisnijih u čitavoj Južnoj Americi. Osim što je uvijek puno raspoloženih turista i mještana, ovo je mjesto poznato po nevjerojatno šarenim uličicama od kojih je najpoznatija El Caminito. Tamo ćete u svako doba dana moći čuti pjesmu uličnih svirača, zateći plesače usred strastvenog tanga te kupiti pokoji suvenir od vrijednih umjetnika koji ručno izrađuju unikatni nakit. Ono po čemu je La Boca poznata su drvene kuće u jarkim bojama, a što je još zanimljivije, tamo su naselile kolonije umjetnika koji vladaju pitoresknim šetnicama dok na njima danonoćno nastupaju ili pak izlažu svoja umjetnička djela.

HAVANA, KUBA

Svima dobro poznata te prva asocijacija na Kubu svakako je nevjerojatna Havana. Tamošnje pastelno bojane zgrade koje se protežu preko velikih gradskih trgova pokazuju savršen suživot klasične te moderne umjetnosti i arhitekture. Uz nezaboravne taktove jazz muzike koji vas prate dok šećete sanjivim ulicama, pogled na starinske automobile i zgrade koji na sebi nose tragove prošlosti kao najljepše ukrase zasigurno je prizor koji ćete pamtiti.

Znate li koja tri grada u Hrvatskoj imaju gotovo identičan spomenik? Poznat je po uzdignutom prstu, knjizi u ruci i nožnom palcu koji donosi sreću

SAZNAJ VIŠE: Kubanska kultura i običaji

VALPARAÍSO, ČILE

Mjesto koje neki često uspoređuju s ruskim motivom babuški, Valparaíso u Čileu na svakom koraku otkriva svoj novi, šareni sloj i ugodna iznenađenja. Poznat je i kao pacifički dragulj jer svojim izgledom i duhom pretvara inače surovu i neurednu atmosferu lučkog grada u prekrasno mjesto najšarenijih boja! Čak je i UNESCO prepoznao njegovu posebnost te ga uvrstio u zaštićenu povijesnu baštinu 2003. godine. Turisti rado šeću njegovim kamenim ulicama ukrašenim prepoznatljivim kućama u boji, a pogled sa strmih brežuljaka i visinskih područja Valparaísoa pamtit ćete cijeli život.

JODHPUR, INDIJA

Gledajući na surovu Thar pustinju uzdigao se „Plavi grad“ Jodhpur čije građevine ponosno nose pregršt nijansi plave. Ovo se područje ističe svojim izgledom slično kao i kulture i život nekoliko metropola poput Bijelog grada Udaipura, Narančastog grada Nagpura te Ružičastog grada Jaipura. Jodhpur svoju tradiciju duguje starom kastinskom sustavu i povijesti izgradnje plavih kuća unutar Brahmana jer su se nekoć tako isticali od ostatka društva. Danas je ta tradicija nastavljena te se proširila na sve slojeve koji svoje kuće farbaju plavim nijansama, a navodno je od velike važnosti u obrani od komaraca i nesnosnih vrućina.

ST JOHN’S, KANADA

Svima dobro poznat kanadski teren u sebi skriva mnoge ljepote, a njegova mjesta ugodno su iznenađenje za sve zaljubljenike u prirodu. Jedno od takvih je i St John’s, glavni i najveći grad kanadske provincije Newfoundland i Labrador. Njegove ulice presijecaju strmi tereni koji su ukrašeni šarenim kućama koje ćete često vidjeti na samim liticama ili pak na šumovitim puteljcima. St John’s je jedan od najstarijih gradova sjevernoameričkog kontinenta, a njegov sjevernjački šarm okupan zapadnjačkom kulturom svakako je razlog zašto biste trebali posjetiti ovo impresivno mjesto.

SIGHIȘOARA, RUMUNJSKA

Ako ste ikada zamišljali kako bi izgledao grad nakon što bi kanader na njega ispustio kubike boje, vidjeli bi Sighișoarau. Ovaj rumunjski gradić prkosi najčešćim asocijacijama koje mnogi vežu uz rumunjsku estetiku i arhitekturu, ali ovo mjesto nije plodno tlo za stroge i jezive gotičke građevine, nepredvidivo sivo vrijeme te obrasla nepregledna polja. Naprotiv, na ovom području nalaze se nanizane starinske kuće u raznim bojama koje cijeloj istočno-europskoj atmosferi daju neki drugačiji šarm i atmosferu pitoresknog mjesta iz starih bajki. Najčešće ćete vidjeti žute, narančaste i ružičaste fasade u rodnom mjestu nemilosrdnog princa iz 15. stoljeća koji je služio kao inspiracija kultnog lika Dracule.

CAPE TOWN, JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Uz nevjerojatnu mješavinu različitih kultura i kolonijalizma, šareno naselje Bo-Kaap prepoznatljiv je motiv Cape Towna u Južnoafričkoj Republici. Na brežuljku Signal Hill nalazi se mnoštvo nanizanih kuća u jarkim bojama, a važno je napomenuti kako govorimo o jednom od najdugovječnijih naselja, i to iz 18. stoljeća. Naime, 1760-ih godina aboridžinska plemena su u svojim nastojanjima da izbjegnu porobljavanje od strane nemilosrdnih Nizozemaca smještena u tzv. huurhuisje, unajmljene kućice u Bo-Kaapu. Ovdje i danas postoje zajednice koje su tada osnovane te su dio ovog multikulturalnog predgrađa. Nakon emancipacije 1834. godine, tada bijele kuće dobile su novo, šareno ruho kako bi se slavila sloboda i neovisnost, što simbolički čine i danas.

CHEFCHAOUEN, MAROKO

Prekrasna arhitektura i nevjerojatna arapska kultura ono su što ćete prvo primijetiti kada zakoračite na tlo Chefchaouena. Ovo mirno utočište u potpunosti je prekriveno plavom bojom, a simbolički prikazuje srž muslimanske vjere te stapanja neba i mora. Drugo objašnjenje kaže da su za njegov izgled odgovorni Židovi koji su u 15. stoljeću bježali od španjolske inkvizicije te su kuće bojali u nebeske boje kako bi se osjećali bliže bogu i raju. Neki će vam pak reći da se tako štite od komaraca i vrućina, ali Chefchaouen u svakom slučaju mjesto po mjeri znatiželjnih putnika koje oduševljava svojim gostoprimstvom i ulicama u kojima se čovjek poželi izgubiti samo kako bi otkrio neko novo iznenađenje.

SAZNAJ VIŠE: Zanimljivosti o Maroku

LONGYEARBYEN, NORVEŠKA

Sjevernjaci nas očaravaju svojom specifičnom kulturom, a Longyearbyen je samo jedan od čarobnih motiva života na Sjeveru. Nalazi se u Svalbardskom arhipelagu, u najsjevernijem gradu na cijelom svijetu, a prepoznat ćete ga po kućama u različitim bojama koje stoje na stupovima kako bi se stanovnici obranili od hladnoće i mraza. Pogled na njih će vam izazvati neobjašnjiv osjećaj sreće i topline usred hladnog terena, a mještani će vam potvrditi da je upravo to razlog njihovog izgleda. Naime, hladna klima i sezonska mračna razdoblja dovoljno su surova i teška za one koji tamo žive, tako da su vedro pobojane kuće svakako dobar način za izbjeći sezonsku depresiju.

Naslovna fotografija: Shutterstock

PODIJELI ČLANAK