Mistična Transilvanija prošarana pričama o vampirima i grofu Drakuli osvojit će vas na prvi pogled. Evo što sve tamo vidjeti

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Možda Transilvanija nije prvo što vam padne na pamet kad pomislite da idete na odmor, no ovo šarmantno područje sa svojim srednjovjekovnim gradovima, dvorcima i tvrđavama, slikovitim starim selima, tradicijom i zelenim brežuljcima, osvojit će vas bez ikakve dvojbe. Najveća rumunjska regija je mnogo više od priče o Drakuli, iako su Rumunji svjesni da su mnogi prema ovoj mističnoj regiji krenuli upravo zbog zloglasnog grofa Drakule, kojeg je u 19. stoljeću u svom horor romanu oživio irski pisac Bram Stoker. Ako se uputite u ovu avanturu, evo koje turističke atrakcije ne smijete propustiti.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

DVORAC PELES KRIJE TAJNI PROLAZ U KNJIŽNICI

Tijekom 40 godina deseci graditelja i umjetnika stvarali su dvorac Peleş. Neorenesansno remek-djelo naručio je prvi rumunjski kralj Carol I., a prvi kamen postavljen je 1875. Danas je ova bivša kraljevska ljetna rezidencija vrlo popularna turistička atrakcija. Posjeti su mogući uz obvezno vođenje u trajanju od 40 minuta, a fotografiranje iznutra košta dodatnih 32 leja (6,50 EUR). Niti jedan kutak u unutrašnjosti dvorca nije prazan, sve je puno svilenih tepiha, murano stakla, rezbarenog oraha ili poliranog mramora…

Kraljevska knjižnica privlači mnoge entuzijaste koji cijene rijetke knjige s kožnim koricama i zlatnim reljefnim slovima. No čak i za one manje upoznate sa svijetom knjiga postoji jedna zanimljivost: tajna vrata odnosno prolaz iza police s knjigama kroz koja je kralj mogao naći utočište…

U POTRAZI ZA LEGENDAMA O DRAKULI 

Drakulin dvorac je najveća je atrakcija Rumunjske, koju godišnje posjeti pola milijuna turista u potrazi za legendama vezanim uz slavnog grofa Drakulu. Iako je sada poput srednjovjekovnog zabavnog parka, dvorac Bran i dalje impresionira svojim iznenađujućim arhitektonskim elementima i umjetničkim zbirkama smještenim u njemu. Dvorac Bran, ili Drakulin dvorac, kako ga većina ljudi poznaje, sagrađen je ovdje prije više od 600 godina, a još uvijek čuva nešto od ponosa vitezova koji su prije nekoliko stoljeća zakoračili na njegov prag. 

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Inače, poznatog svjetskog vampira stvorio je irski pisac Bram Stoker u horor romanu “Drakula” iz 1897. godine, a inspiraciju je crpio iz stvarnog lika Vlada III od Vlaške. Grof poznat i kao Vlad Probadač vladao je Vlaškom u 15. stoljeću, a priča kaže da je zarobljene Turke i ostale protivnike pogubljivao drvenim kolcem.

NAJVEĆA PROTESTANTSKA CRKVA U BRAŠOVU

Posjet Branu približava vas Brašovu, srednjovjekovnom gradu prepunom atrakcija kao što su Crna crkva, Bijeli toranj, Weaversov bastion ili planina Tampa, za lagano pješačenje. Brojne su građevine građene u gotičkom stilu. Postoji mnogo protestantskih crkava od kojih je najvažnija Crna crkva, najveća protestantska crkva u Rumunjskoj. Brašov je oduvijek bio grad obrtnika. Krivudave ulice stare jezgre danas nose otiske prošlosti, iako iza novih imena stoje male radionice starih napuštenih firmi.

SIGHISOARA U SJENI NAJPOZNATIJEG VAMPIRA

Ovaj maleni srednjovjekovni grad krivudavih kamenih uličica, strmih stubišta i skrovitih trgova zbilja je pomalo poput povratka u prošlost. Gradić pod UNESCO-vom zaštitom nudi neprocjenjiv pogled u srednji vijek, poznate vampire i priču o Transilvaniji. U srcu Sighisoare nalazi se Citadela, koja je dobro očuvana i oda je ranim stanovnicima koji su učinili grad ovakvim kakav danas vidimo.

Tu ćete se ponovo susresti s legendom o Drakuli, jer je jedna od živopisnih srednjovjekovnih kuća navodno pripadala obitelji Vlada Tepeša. Čak i bez Drakuline sjene, popločane ulice i srednjovjekovni tornjevi vratit će vas stoljećima unatrag i dati vam osjećaj šarmantnog srednjovjekovnog grada zamrznutog u vremenu.

ZATVOR ZA POSVAĐANE SUPRUŽNIKE U BIERTANU

Biertan je jedno od prekrasnih malih sela u Transilvaniji koje je od 1993. na popisu UNESCO-ve svjetske baštine, a privlači mnoge turiste zbog prekrasne, utvrđene crkve u njegovom centru. Crkva u Biertanu poznata je i kao jedan od najintrigantnijih zatvora, koji nije bio namijenjen lopovima ili pljačkašima, već muževima i ženama koji su poželjeli razvod.

Lokalni svećenik bi supružnike zatvorio u malu sobu s jednim krevetom, stolom, stolicom, žlicom, kruhom i vodom, bez noža, a morali su sve dijeliti dok nisu odustali od razvoda. Čini se da je metoda bila vrlo učinkovita više od 300 godina, jer je u Biertanu zabilježen samo jedan razvod.

NAJIDILIČNIJE MJESTO ZA ŽIVOT – SIBIU

Ako tražite destinaciju koja može ponuditi kulturu i gastronomiju na razini Bruggea ili Pariza, biti instagramabilna kao Prag ili Santorini, a romantična kao Rim ili Venecija, ne tražite dalje od Sibiua… Tako je magazine Forbes opisao ovaj gradić stavivši ga na listu 10 najidiličnijih mjesta za život u Europi.

Sibiu ima sjajnu mješavinu starog i novog: srednjovjekovne kule i gradski trg na kojem se odvijaju svi najvažniji događaji. Grad se razvio kao važno industrijsko i akademsko središte i stoga je savršeno odredište za kulturna ili poslovna putovanja. Možete ga obići pješke…

PODIJELI ČLANAK