Najstrašniji dvorac na svijetu koji je inspirirao tvorca Drakule idealno je mjesto za provesti Noć vještica

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Dvorac Bran, poznatiji kao Drakulin dvorac koji leluja na vrhu strme litice u Transilvaniji, zaista je jedno od najdramatičnijih mjesta na svijetu. Ovo spektakularno zdanje i umjetničko remek-djelo je dobilo nadimak i legendarni status kada je pisac Bram Stoker napisao svoj slavni vampirski roman ”Drakula”. I premda irski autor nikada nije bio u Rumunjskoj, gledajući fotografiju dvorca izabrao je Drakulin dom. Sa svojim podzemnim prolazima, uskim zavojitim stepenicama i tajnim tunelima, ovo je uistinu savršeno mjesto za provesti jednu od ”najluđih” noći u godini – Noć vještica. Naravno, pod uvjetom da se ne bojite hororaca i priča o vampirima!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

DVORAC BRAN JEDNA JE OD NAJPOSJEĆENIJIH ATRAKCIJA U RUMUNJSKOJ

Udaljen tek 30-tak kilometara od čarobnog Brašova, dvorac Bran jedna je od najvećih atrakcija u južnoj Rumunjskoj. Godišnje ga posjeti preko 500.000 domaćih i stranih turista, no kako doznajemo, interes za ulaznicama već tradicionalno raste u tjednu prije najstrašnije noći u godini. Tada brojni obožavatelja vampira dolaze u potrazi za mitovima i legendama vezanim uz slavnog grofa Drakulu.

View this post on Instagram

A post shared by BRAN CASTLE ROMANIA (@brancastleromania)

S obzirom na to da uz ovo dramatično mjesto stanovnici vežu brojne povijesne priče, sasvim sigurno je autora Drakule u dvorac Bran privuklo više od same fotografije. Naime, ova utvrda nekoć je bila obrambeno polje protiv Osmanskog Carstva, a jedan od najlegendarnijih ratnika u borbama s Osmanlijama bio je grof Vlad III. On je u 15. stoljeću vladao Vlaškom, srednjovjekovnom kneževinom koja je u to doba bila pod čestim napadima. Kako je zarobljenike pogubljivao tako da ih nabada na drveni kolac, dobio je nadimak Vlad Probadač.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

LEGENDA O STRIGOIJIMA I PROGRAM ZA NOĆ VJEŠTICA

Postoje mnoge legende o Drakulinom dvorcu, a jedna od najpoznatijih je ona o strigoijima, bićima koja mogu ustati iz mrtvih, postati nevidljiva ili se transformirati u životinju i hraniti se ljudskom krvlju. Privučen ovim pričama, irski pisac je kombinirao lokalnu predaju sa zastrašujućom figurom Vlada III. i spektakularnim dvorcem na bojnom polju usred svega toga. Nakon izlaska poznatog romana, nije trebalo dugo da posjetitelji počnu hrliti u Transilvaniju u nadi da će doživjeti neka sablasna uzbuđenja.

Vlasnici dvorca, unuci kraljice Marije, prepoznali su što ljudi zapravo žele. Tako danas organiziraju specijalne, vođene turističke ture za Noć vještica koje su s godinama postale sve traženije i poznatije diljem svijeta. U noćnom obilasku vodiči vode posjetitelje kroz dvorac i otkrivaju im priče o duhovima i strigoijima u selu Bran. Nakon toga, prolaze kroz tajni prolaz i prostor opremljen svjetlosnim i zvučnim efektima te strojevima za maglu. Na kraju ture možete kušati nešto iz jelovnika restorana koji nude tradicionalnu rumunjsku kuhinju te kasnije u vlastitom angažmanu nastaviti istraživati prolaze i tamnice obučeni u kostime.

Zabava, tradicionalna večera, vođeni prolaz kroz tajni tunel i cjelokupno iskustvo koštaju oko 120 dolara. Program traje cijelu noć od 21 do 5 ujutro s otvorenim barom do 2 ujutro, tako da možete skupiti malo hrabrosti ako naiđete na otvorene lijesove. Ako ste pomalo praznovjerni, kažu da ne bi bilo loše ponijeti sa sobom križ ili komadić češnjaka, a ako vam je to ipak malo previše – dvorac Bran možete posjetiti individualno ili posredstvom organiziranog stručnog vodstva tijekom cijele godine.

PODIJELI ČLANAK