Zašto većina stanovnika u Nizozemskoj na prozorima nema zavjese

Zgrade i prozori u Amsterdamu
piše Putni Kofer

Nizozemska kultura je prepoznata u svijetu kao jedna od najotvorenijih i najliberalnijih. Njeni stanovnici nemaju problema s kontroverznim temama poput pobačaja, upotrebe droga, eutanazije, homoseksualnosti i prostitucije, a ako ste ikada posjetili rodnu državu tulipana, vjerojatno ste primijetili kako Nizozemci nemaju problema s tim ni da im zavirite u njihovu privatnost.

USKE ZGRADE I VELIKI PROZORI

Prvo što će vam zapeti za oko kada dođete u Nizozemsku su zgrade, sve su identične, uske i visoke, građene od cigle i drva. Povijesno su se gradile kao takve jer su stanovnici na njih plaćali manje poreze. Naime, zakon je poznavao gradnju u širinu te oporezivao istu, a dosjetljivi Nizozemci, kako bi izbjegli velike namete, bili su primorani graditi u visinu. Šetajući nekim od nizozemskih gradova možete vidjeti još jednu specifičnost, a to je da Nizozemci na prozorima nemaju zavjese.

ZAŠTO SU NIZOZEMCI TOLIKO NESKLONI ZAVJESAMA?

Sami Nizozemci ne pretpostavljaju da je to nešto neobično. Najpopularnije (i prihvaćeno) objašnjenje potječe od kalvinizma koje kaže da iskreni građani nemaju što skrivati od drugih, a zatvaranje zavjesa može ukazivati na suprotno.

Opatija bajna: Kraljica Jadrana nikada nije izašla iz mode

Takvi su Nizozemci, ničega se ne srame i smatraju da zavjese upućuju na skrivanje života, a s otvorenim zavjesama možete biti sigurni da su svi iskreni i da ne čine grijehe. Prema drugom tumačenju, ova neobična pojava proizlazi iz vjerske tradicije koja kaže da vjernici nemaju što kriti od Boga.

Treći pak ističu da je nedostatak zavjesa na prozorima samo još jedan način da pokažu svijetu koliko su uspješni u životu, odnosno što sve posjeduju u svojem domu – od uređenog dnevnog boravka do skupocjenih elektronskih uređaja.

U ritmu rock’n’rolla: najbolji europski gradovi za one koji obožavaju zvuk gitare i bubnjeva

PODIJELI: